UTM prezintă proiectul DANOVA – servicii inovatoare de transport pentru nevăzători

Universitatea Tehnică din Moldova anunță proiectul DANOVA – servicii inovatoare de transport pentru pasagerii nevăzători și cu deficiențe de vedere din Regiunea Dunării. Acesta este descris ca un proiect de cooperare transnațională, cofinanțat de Programul Transnațional „INTERREG Danube Transnational Programme”, unul dintre programele de Cooperare Teritorială Europeană finanțat de Uniunea Europeană. Scopul proiectului DANOVA este de a îmbunătăți accesibilitatea în aeroporturi, porturi, stații de tren și autobuz pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, prin dezvoltarea unui set de noi servicii și competențe, pentru a le permite să aibă acces deplin la toate informațiile și serviciile de transport.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilie Bricicaru, manager de proiect, a spus că Universitatea Tehnică din Moldova și-a asumat să realizeze acest proiect transfrontalier în Republica Moldova. „Este un proiect important pentru noi, deoarece, dacă la nivel social s-au mai derulat proiecte în domeniul persoanelor cu nevoie speciale, pe partea tehnică există carențe mari. Nu prea am excelat în acest domeniu”, a remarcat managerul.

În cadrul proiectului sunt nouă parteneri de bază, printre care și Universitatea Tehnică din Moldova, și patru parteneri asociați, dintre care și Autoritatea Aeronautică Civilă. Bugetul total este de peste două milioane de euro, iar partea de finanțare pentru Moldova este de peste 90 de mii de euro. UTM vine cu o contribuție de 15% din sumă.

„Relevanța proiectului este de a avea o infrastructură pentru persoanele nevăzătoare și cele cu deficiente de vedere, cu facilități comune pentru toate țările din Europa. Ca o persoană să aibă parte de aceleași condiții, aceleași facilități în infrastructura de transport”. Inițial va fi făcută o evaluare pentru Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior echipa de la UTM își propune și alte activități care se vor axa pe diseminarea rezultatelor obținute în auditurile făcute, training-uri pentru personalul infrastructurii de transport de la Aeroport, care necesită cunoștințe mai extinse pentru relaționare cu persoanele cu deficiențe de vedere.

„Este vorba despre un nou concept de mobilitate în infrastructura urbană, așa ca persoanele cu nevoie speciale să se simtă în siguranță pentru a trăi zi de zi”, a precizat Ilie Bricicaru.

Peste 30 de milioane de persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere sunt înregistrate în Europa, care nu pot călători independent, deoarece mai mult de 96% din sistemul de transport european, în special în regiunea Dunării, nu este încă complet accesibil pentru aceste persoane.

Proiectul va dura până în decembrie 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.