Utilizatorii interesați de domeniul construcțiilor au acces la noua versiune a portalului e-DNC

Specialiștii din domeniul construcțiilor și toți cei interesați de acest sector pot accesa normativele și reglementările pentru industria construcțiilor pe noua versiune a portalului e-DNC (Documente Normative și Construcții). Portalul asigură actualizări și notificări în timp real, astfel încât utilizatorii să fie la curent cu noile modificări ale cadrului legal în domeniul construcțiilor.

Portalul a fost elaborat cu suportul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

William Trigg, directorul Departamentului creștere economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, a menționat în cadrul evenimentului de prezentare a noii versiuni că accesarea mai rapidă și mai ușoară a documentelor normative va contribui la sporirea eficienței și obținerea unor economii de costuri pentru întreprinderi.

e-DNC prezintă avantaje și pentru Guvern, deoarece toate resursele guvernamentale, la toate etapele de construcție, pot fi gestionate și actualizate eficient printr-un singur portal. Acest lucru constituie un mare pas înainte în realizarea Foii generale de parcurs a ministerului privind digitalizarea în domeniul construcțiilor, a mai spus William Trigg.


Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a menționat că portalul este foarte prietenos, ușor de accesat, chiar și pentru nespecialiști. Utilizatorii vor avea acces la baza de date a documentelor normative în construcții valabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Iurie Povar, președinte al Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, a spus că este un moment semnificativ. Actualizarea portalului e-DNC este un proces așteptat și binevenit, care va facilita accesul, cunoașterea și utilizarea actelor și documentelor normative pentru proiectanți, beneficiari, antreprenori. Unul dintre principalele avantaje ale acestui portal este eliminarea necesității de a parcurge documente fizice voluminoase sau de a căuta informații prin diverse surse online. Utilizatorii pot găsi și accesa normativele specifice prin intermediul unui sistem de căutare inteligent, care permite filtrarea și sortarea rezultatelor în funcție de cerințele individuale.

Din  2021, portalul e-DNC nu mai corespundea rigorilor moderne, avea informații învechite și timpul de încărcare a paginilor depășea 2-3 minute, ceea ce crea dificultăți utilizatorilor. Versiunea nouă a portalului a fost dată în exploatare în luna iulie acestui an. Actualmente, portalul conține informații actualizate or care pot fi ușor accesate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.