Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, din voința și a moldovenilor

Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană și în următorii cinci ani după ce a fost realeasă de membrii Parlamentului European, reuniți la Strasbourg cu o majoritate la limită de 401 de voturi pentru, 284 împotrivă și 15 de abțineri, iar șapte voturi au fost nule, relatează IPN, citând Caleaeuropeană.ro.

Votul eurodeputaților, pe muchie de cuțit în prealabil, a venit în urma unei dezbateri de aproape două ore și jumătate între candidata propusă de Consiliul European și noul Parlament European, al cărui mandat a început la 16 iulie 2024 și aflat în sesiune plenară inaugurală. În timpul dezbaterii, dar și după aceasta, sprijinul pentru von der Leyen a fost manifestat de cele mai importante grupuri politice pro-europene – PPE, S&D și Renew Europe -, care totalizează împreună 401 de mandate, dar și de grupul Verzilor.

Spre deosebire de precedenta alegere a președintelui Comisiei Europene, din 2019, Ursula von der Leyen a primit mai multe voturi decât a obținut în urmă cu cinci ani, când a fost aleasă cu o majoritate la limită de 383 de voturi pentru, 327 împotrivă și 22 de abțineri, majoritatea minimă la acel moment fiind 374 de voturi.

IPN a relatat că în iunie, peste 56,7 mii de moldoveni cu cetățenie română au participat la actuala configurare a Parlamentului European la cele 52 de secții de votare deschise în Republica Moldova. Voturile acordate de moldovenii cu cetățenia română reprezintă aproximativ 25% din numărul total de voturi înregistrat în diaspora românească – 216 mii de voturi în total. Circa 54,2% din voturi, cetățenii moldoveni cu cetățenie română le-au dat pentru PSD-PNL. Pe locul secund, la distanță semnificativă, s-a poziționat Alianța Dreapta Unită (PMP, USR și Forța Dreptei) cu aproximativ 23,6%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.