Puciul din august 1991, practic, a determinat sfârșitul ciclului de viață a fostei Uniuni Sovietice. În acest sens, puciul respectiv a însemnat un factor distrugător fatal pentru defunctul stat. Și nu putea să fie altfel, pentru că asemenea factori fatali pentru URSS au existat un șir întreg pe parcursul a circa 70 de ani de existență. Mai mult, URSS s-a și născut, în anul 1917, de asemenea dintr-un puci care și acesta i-a determinat sfârșitul dezonorant chiar din ziua de naștere a acelui stat. Acest amalgam de puciuri este o întâmplare sau o legitate pentru existența și finalul acelui stat și pentru alte state așezate pe principii asemănătoare? Cele două puciuri au mai multe trăsături comune sau mai mult diferențe? Ce este de făcut ca era puciurilor să nu se mai întoarcă, Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterea publică „URSS: născută și distrusă de puciuri”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că „puci” înseamnă lovitură de stat. Adică, preluare violentă a puterii în stat, efectuată inevitabil cu încălcarea normelor constituționale și legale în vigoare la momentul loviturii de sta, de obicei cu utilizarea forței pentru a sechestra centrele guvernamentale și a izola fizice a liderilor aflați în exercițiul funcțiunii în mod legal. „În terminologia politică, conceptul de „revoluție” este aplicat evenimentelor de masă de amploare, însoțite de schimbări sociale fundamentale, în timp ce conceptul de „lovitură de stat” este folosit pentru o schimbare violentă a puterii de vârf, realizată de un grup relativ restrâns de oameni. Deci, revoluția are o durată mai mare, iar puciul are termen mai restrâns”, explică expertul.
Igor Boțan a menționat că bolșevicii și aliații lor au numit evenimentele din octombrie 1917 o „revoluție”, alteori „lovitură”. În ședința Sovietului deputaților muncitorilor și soldaților din Petrograd din 25 octombrie (7 noiembrie 1917), Lenin și-a ținut faimosul discurs: „Tovarăși! Revoluția muncitorească și țărănească, despre necesitatea de care tot vorbeau bolșevicii, s-a întâmplat!”.
În același timp, în articolul lui Stalin dedicat primei aniversări a puciului din octombrie (1918), una dintre secțiuni se numea „Despre lovitura din octombrie”. În rusă – «Об октябрьском перевороте». În primul deceniu după revoluție, a fost adesea numită Revoluția din octombrie. Către sfârșitul anilor 1930, denumirea de Marea Revoluție Socialistă din Octombrie a fost stabilit în istoriografia oficială sovietică.
Igor Boțan a precizat că alegerile în Adunarea Constituantă au avut loc pe 12-14 (25-27) noiembrie 1917. La 27 octombrie (9 noiembrie 1917, Consiliul Comisarilor Poporului a adoptat decretul cu privire la presă, potrivit căruia „toate organele de presă care au cerut rezistență sau nesupunere față de guvern, au semănat confuzie și au împins la acțiuni cu caracter criminal, sunt închise. Puciul s-a terminat pe 5 ianuarie 1918, când a fost dizolvată forțat Adunarea Constituantă, iar apoi a urmat revoluția.
„Puciul din august din 1991 – evenimentele din 18-21 august 1991 din Uniunea Sovietică, care au fost evaluate de oficialii și autoritățile de stat din Uniunea Sovietică drept „conspirație”, „lovitură de stat” și „preluare neconstituțională a puterii”. A fost o încercare a membrilor Comitetului de Stat de Urgență de a împiedica semnarea Tratatului unional programată pentru 20 august. Lovitura de stat a dus la discreditarea definitivă a autorităților aliate și a Partidului Comunist. Cum spuneam acest, Comitetul de Stat pentru Starea de Urgență a fost o autoritate autoproclamată, care a existat între 18 august și 21 august. Motivația oficială a fost că pentru semnarea tratatului nou privind o confederație și-au dat asentimentul doar 9 din cele 15 republici sovietice”, spune Igor Boțan.
Vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, istoricul Ion Negrei, consideră că, în cazul puciurilor, lucrurile nu se întâmplă din senin, ci sunt o consecință a unor realități. „Și realitățile în momentul producerii puciului bolșevic din Rusia în octombrie 1917 sunt mai multe – întreaga lume se afla în război. Or, Primul Război Mondial dura deja al patrulea an, toate țările fiind încadrate. Era o nemulțumire generală a soldaților, a muncitorilor, a țăranilor, pentru că războiul continua cu distrugeri mari, jertfe umane și alte consecințe”, spune istoricul.
„În Rusia, aceste lucruri au devenit foarte pronunțate și agravante ca rezultat al unei revoluții. Înainte de puciul din octombrie 1917, în Rusia s-a produs o revoluție burghezo-democratică. Este vorba despre revoluția din februarie. Regimul autocrat, monarhic din Rusia este înlăturat și se instaurează un regim democratic cu tentă liberală, deși majoritatea erau social-revoluționari. Evenimentul a produs un efect colosal în lume – pe o șesime din teritoriul globului s-a produs un eveniment – cădea ultimul imperiu, Imperiul rus care se manifestase atât de dur, atât de îndelungat. Lucrurile au fost salutate și în Rusia, și în afara Rusiei de către popoare”, a notat Ion Negrei.
Istoricul susține că popoarele care făceau parte din Imperiul Rus au simți o descătușare, având o posibilitate de a-și așeza viața politică națională, culturală pe temeiuri proprii și firești. Potrivit lui, aceste lucruri au produs un „dezgheț” al energiilor, pe fundalul nemulțumirilor, al războiului, al sărăciei etc. „Acest parcurs democratic nu convenea multora – o parte din societate a salutat, o parte nu. Desigur, puterea instalată după revoluția din februarie 1917 era șubredă. Nu puteai în condiții de război și într-o societate fostă monarhică să vii cu un regim liberal, democratic imediat și să menții acest proces, să livrezi rezultate. Or, așteptările erau mari, iar rezultatele puține. Și bolșevicii se folosesc de criza instaurată de guvernul provizoriu și provoacă această răsturnare de guvern în octombrie”, precizează vicepreședintele Asociației Istoricilor.
Ion Negrei a menționat că în consecință se instalează Guvernul comisarilor narodnici în frunte cu Lenin – un guvern care a venit prin lovitură de stat și care nu avea sprijin popular. Și pentru ca să capete imagine pe interior, dar și în afară, au utilizat diverse noțiuni inadecvate unui puci, pe care l-au numit „revoluție” „Și pentru a o deosebi și a-i da impact mai mare în lume au numit-o „Marea revoluție din octombrie”, acestea fiind procedee de propagandă. Această denumire s-a încetățeni în mediul propagandistic în 1927, când se împlineau 10 ani de la lovitura de stat. Însă, juridic s-a stipulat abia în Constituția din 1936. În fond este o lovitură clasică, un puci clasic care a avut consecințe nefaste în societate și pe plan intern, și pe plan mondial”, a mai spus istoricul.
Directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, lector universitar, dr. la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a menționat că anul 1917 este un model pentru cercetătorii interesați de istoria și procesele socio-politice din Rusia care caută un răspuns la o întrebare firească: „Cât poate să dureze o guvernare liberală pe teritoriul Rusiei?”. „Numim revoluție evenimentele din februarie 1917, o revoluție însemnând o schimbare a orânduirii socio-politice, economice, după caz a modului de gândire. Atunci, tot globul a aplaudat: iată că Rusia se aliniază la modelele liberale și la schimbări. Globul respira această schimbare anti-monarhică, pro-democratică în spiritul proceselor care s-au desfășurat pe parcursul ultimilor decenii până atunci în alte țări”, susține Marin Gherman.
Însă, potrivit lui, ceea ce s-a numit „revoluția din februarie” nu a produs schimbări revoluționare la nivel macro, schimbări revoluționare a produs lovitura de stat care s-a desfășurat în octombrie 1917. „Noi nu am avut o Uniune Sovietică liberală drept consecință a revoluției din februarie, ci am avut schimbări revoluționare în modul de gândire – crearea unui stat totalitar, preluarea controlului statului asupra tuturor domeniilor socio-politice, tocmai în urma loviturii de stat din 1917”, menționat airectorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți.
El a declarat că și la nivelul științelor politice este o mare discuție ce se numește o revoluție – evenimentul istoric în sine sau consecințele acestui eveniment? Și a doua discuție – cât de mult poate fi acceptată formula că în urma unei lovituri de stat, chiar și a unei dictaturi, poate să se producă democratizarea unei societăți?
Marin Gherman consideră că revoluția din februarie 1917 a fost o consecință firească a tendințelor din interiorul Rusiei, „iar dezamăgirea care s-a produs foarte repede în raport cu guvernul provizoriu de atunci, arată cât de obosită cronic era societatea rusă de atunci, cât de indiferentă se poate face o societate lipsită de educație civică corespunzătoare și nealfabetizată în unele privințe, la câteva luni și cât de ușor a fost preluată puterea de către acești marginali, fără a avea o rezistență din partea poporului. Marginali pentru că nu aveau nicăieri o susținere bolșevicii în acea perioadă. Altfel spus este o boală a unor popoare din estul european și Rusia face parte din această categorie. Ușor distrugem un regim și apoi nu avem suficiente resurse, capacitatea să apărăm valorile pentru care am luptat. În Rusia aceasta s-a produs chiar foarte repede”, a mai spus Marin Gherman.
Dezbaterea publică cu tema „URSS: născută și distrusă de puciuri”, este ediția a 16-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.
Impactul trecutului
Vezi și:
- 100 de ani sub semnul RASSM. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: În regiunea transnistreană este un regim opresiv care speculează anumiți factori istorici
- Alexandru Postica: Problemele lingvistice și interesele economice sunt provocări persistente în regiunea transnistreană
- Anatol Țăranu: Moldovenismul vulgar născut în RASSM continuă să trăiască în realitățile Republicii Moldova
- Anneli Ute Gabanyi: Moldova a fost mereu de o foarte mare importanță geostrategică pentru Rusia
- Igor Boțan: Cel mai mare pericol pentru Moldova provine din campaniile de dezinformare a populației
- Ion Valer Xenofontov: Ideile din Protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov sunt utilizate și astăzi
- Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Acțiunile sovieticilor în raport cu basarabenii, în 1940, nu pot fi numite „de eliberare”, ci „de ocupare”
- Istoricul Dumitru Lisnic: În Basarabia sovieticii și-au adus oamenii lor pentru funcțiile de administrare
- Anatol Petrencu: Sovieticii și-au impus modul de gândire și modul de viață în RSSM
- Profesor de istorie din Șerpeni: În 1944 satul a fost distrus complet. A rămas o singura casă întreagă
- Efectele Operațiunii Iași-Chișinău la 80 de ani distanță. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Acțiunile sovieticilor din 1940, în raport cu basarabenii, nu au fost „de eliberare”
- Anatol Țăranu: Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
- Ziua de 28 iunie 1940 între sărbătoare și catastrofă. Dezbatere IPN
- Andrei Curăraru: Prin deportări se dorea crearea unei societăți fără valori
- Lidia Pădureac: Statul sovietic a săvârșit crime împotriva umanității
- Alecu Reniță: Deportările trebuie să ne țină vigilenți și cât mai departe de Rusia - un monstru care se zbate
- Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Propaganda trebuie combătută prin inocularea cu gândirea critică
- Nicolae Mihai: În regimurile totalitare cetățeanul nu mai beneficiază de drepturi și libertăți
- Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare. Dezbatere IPN
- Virgiliu Bîrlădeanu: În Rusia avem un regim autoritar cu tendințe totalitariste
- Igor Boțan: Toate legislaturile din Moldova au fost proeuropene sau au avut perioade în care au promovat aderarea
- Extinderea UE după destrămarea URSS: cauze și efecte. Lecția Moldovei. Dezbatere IPN
- Andrei Curăraru: Ambiția Uniunii Europene este de a deveni un centru politic important
- Anatol Petrencu: Destrămarea Uniunii Sovietice a fost un triumf pentru țările anexate cu forța
- Cristian Manolachi: Trebuie să discernem în avalanșa de mesaje politice. Anul 2024 este un an electoral complicat
- Mitologii politice, în istorie și actualitate. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Mitologia politică în războiul din Ucraina a fost exploatată la maximum
- Virgiliu Bîrlădeanu: Regimurile autoritare sunt eficiente în a inocula propaganda
- Valentin Constantinov: Astăzi vorbim limba română datorită verticalității populației din Basarabia din 1812
- Igor Boțan: Limba literară și limba oficială este adusă la cel mai înalt nivel care ne unește pe toți
- Vasile Șoimaru: Suntem români pe ambele maluri ale Prutului
- Calea lungă a limbii române spre casă. Dezbatere IPN
- Declarații despre atacul terorist din Rusia: Teroarea naște doar teroare
- Igor Boțan: Autoritățile de la Chișinău trebuie să desfășoare o muncă de comunicare cu cetățenii din stânga Nistrului
- Războiul din 1992. Alexandru Cerbu: Ca în imaginile de la Bucea și la Tighina stăteau cadavrele pe stradă
- Victor Juc: Conflictul armat de la Nistru a fost generat premeditat
- 32 de ani ai unui război nefinalizat. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Pericolul repetării ororilor prin care a trecut societatea în regimul totalitar comunist nu a fost depășit
- Virgiliu Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană
- Istoria, antidot internațional împotriva represiunilor politice. Dezbatere IPN
- Flori Bălănescu: În lipsa unui proces de tipul celui de la Nürnberg, nu putem vorbi de condamnarea comunismului
- Alexandru Postica: Victimele represiunilor politice primesc recompense mult prea mici în comparație cu teroarea prin care au trecut
- Rolul istoriei în formarea persoanei și modernizarea societății. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Nu poți proiecta un viitor dacă nu-ți cunoști trecutul
- Ana Bîtcă: Informând elevii despre represiunile politice, dorim să nu se mai repete greșelile din trecut
- Igor Boțan: Gulagul a fost soluția bolșevicilor pentru ținerea sub control a mișcării de protest a populației
- Ludmila Cojocaru: Sistemul sovietic a însemnat represiune, exterminare, înrobirea populației
- Lidia Pădureac: Gulag-ul a fost folosit pentru distrugerea verticalității oamenilor
- Fenomenul GULAG: geneză, manifestare, lecții. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Memorandumul de la Budapesta ar fi fost foarte important, dacă cei care l-au semnat l-ar fi considerat obligator
- Radu Burduja: Ucraina trebuie să tragă concluzii în urma semnării Memorandumului de la Budapesta
- Ion Negrei: Rusia nu mai are credibilitate pe plan internațional
- Falimentul Memorandumului de la Budapesta. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Ucraina este cheia soluționării finale a conflictului transnistrean
- Natalia Albu: Conflictele înghețate înseamnă și un nivel scăzut al calității vieții umane
- Octavian Țîcu: Moscova își dorește transnistrizarea Republicii Moldova
- Conflictele înghețate: geneză, pericole, soluționare. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Fenomenele prin care a trecut URSS până la al Doilea Război Mondial sunt caracteristice și pentru RASSM
- Virgiliu Bîrlădeanu: Mii de oameni au fost executați fiind doar bănuiți că ar fi o sursă posibilă de opoziție
- Represiunea stalinistă în RASSM și memoria victimelor regimului totalitar-comunist. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Pentru a înțelege mai bine cum a avut loc Unirea de la 1918 trebuie analizate circumstanțele în care s-a produs
- Alexandru Arseni: Guvernarea de la Chișinău și București trebuie să adopte recunoașterea Unirii din 1918
- Ion Varta: După prăbușirea Imperiului Rus, mișcarea națională românească a evoluat într-o mișcare de eliberare națională
- Marea Unire din 1918: lecții pentru trecut, prezent și viitor. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Atunci când vorbim despre prăbușirea Adunării Constituante, trebuie să avem în vedere și consecințele pentru Basarabia
- Nicolae Enciu: Societatea sovietică a fost constituită ca un antipod al societății occidentale
- Prăbușirea Adunării Constituante și a șansei de democratizare a Rusiei Sovietice. Efecte asupra țării și lumii. Dezbatere IPN
- Anatol Petrencu: În Rusia de azi, cu regret, democrația a încetat
- Igor Boțan: Este și obligația României să întreprindă toate eforturile ca Moldova să reușească integrarea în UE
- Alecu Reniță: Rusia reprezintă un pericol nu doar pentru țările ex-sovietice, ci pentru întreaga Europă
- Igor Șarov: Se duce o luptă continuă pentru obținerea dezideratului de integrare europeană
- Arborele genealogic european al Moldovei. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Războiul Rece s-a terminat pentru că toată lumea a înțeles cine este, de fapt, puterea sovietică
- Ion Valer Xenofontov: Lecția Războiului Rece - „să învingi cu modestie și să pierzi cu onoare
- Anneli Ute Gabanyi: URSS voia să impună oamenilor același sistem de gândire
- Lecțiile Războiului Rece. Dezbateri IPN
- Vitalie Stoian: Tratatul de la Varșovia a intervenit mereu în interiorul său, nu în exterior
- Anatol Țăranu: Tratatul de la Varșovia a fost nimic altceva decât un „polițist colectiv”
- Igor Boțan: Tratatul de la Varșovia a fost o replică la replică
- Tratatul de la Varșovia: istorie fără propagandă. Dezbatere IPN
- Radu Burduja: NATO a fost și rămâne o alianță de succes
- Igor Boțan: Uniunea Sovietică devenise un stat totalitar și își dorea să cucerească toată lumea
- Victor Juc: Extinderea NATO are loc la solicitarea statelor care se cred vulnerabile
- NATO: istorie fără propagandă. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Retorica rușilor privind folosirea armei nucleare denotă că lucrurile le merg prost
- Pavel Moraru: Semnarea Pactului Molotov- Ribbentrop a condus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial
- Mihai Țurcanu: Rusia vrea să schimbe prin forță ordinea internațională
- Adevăr și minciună despre începutul Celui de-al Doilea Război Mondial. Dezbatere IPN
- Virgiliu Pâslariuc: Modelul european de dezvoltare este o garanție de securitate și prosperitate
- Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991. Dezbatere IPN
- Ion Varta: Factorul rusesc a fost de fiecare dată fatidic pentru interesul nostru național
- Igor Boțan: Rolul intelectualității în obținerea Independenței a fost unul prolific
- Ion Negrei: Puciul din octombrie 1917 nu a avut susținere din partea populației din Basarabia
- Igor Boțan: A treia etapă de destrămare a Uniunii Sovietice o trăim astăzi
- Marin Gherman: Comunismul a fost o catastrofă pentru secolul trecut
- Stalinizarea și destalinizarea societății moldovenești. Dezbatere IPN
- Ludmila Cojocaru: Păstrarea memoriei privind crimele stalinismului necesită efort din partea statului și a societății
- Igor Boțan: După moartea lui Stalin, stalinizarea este doar un fel de fantomă
- Florin Abraham: Memoria istorică nu poate fi construită fără sprijinul statului
- Igor Boțan: Elitele staliniste se devorează ele însele - trăsătura esențială a stalinismului
- Octavian Țîcu: Stalinizarea - inocularea unui șir de trăsături specifice Uniunii Sovietice
- Stalinizarea și destalinizarea în context european. Dezbatere IPN
- Florin-Răzvan Mihai: Putinismul reprezintă o mare amenințare
- Ion Manole: Pasivitatea comunității internaționale fața de crimele comunismului a dat „roadele” războiului din Ucraina
- Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului? Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Deținerea armei nucleare determină Rusia să ignore normele dreptului internațional
- Anatol Petrencu: Unele popoare luptă fără niciun fel de scrupule
- Igor Boțan: Cei care au participat la deportarea oamenilor din Basarabia erau îndoctrinați ideologic
- Viorica Olaru: Puterea de la Kremlin este una de natură KGB-istă
- Deportările staliniste: ecou din trecut, pentru prezent și viitor. Dezbatere IPN
- Alexandru Postica: Problema deportărilor trebuie tratată într-un context mai larg
- Mihail Druță: Este justificat ca pe 9 mai să se consemneze Ziua Europei
- Anatol Țăranu: Republica Moldova nu poate deveni stat european păstrând simbolistica sovietică
- Igor Boțan: este o mare greșeală să dezvăluim evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial ce sunt convenabile doar unei anumite părți
- Ziua Victoriei: între reconciliere, antagonizare și destabilizare? Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Conștientizarea foametei organizate este importantă pentru tragerea învățămintelor
- Muzeografa satului Avdarma: 800 de oameni au murit de foamete în sat în anii 1946-1947
- Foametea din 1946-1947. Vasile Șoimaru: Au fost măturate podurile și oamenii au fost omorâți
- Lidia Pădureac: În timp ce RSS Moldovenească murea de foame, Uniunea Sovietică exporta cereale
- Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Fascismul, în versiunea sa mai soft, și bolșevismul sunt erezii ale socialismului
- Virgiliu Bîrlădeanu: Societatea trebuie să fie atentă pentru a nu permite deraieri autoritar-totalitare
- Alexandru Cosmescu: Fascismul, stalinismul și nazismul și-au creat dușmani externi pentru a-și atinge scopurile
- Ce au în comun fascismul, nazismul și stalinismul? Dezbatere IPN
- Alecu Reniță, despre pogromul din Chișinău: Vărsarea de sânge putea fi oprită în prima zi, dar autoritățile nu au acționat
- Pogromul din 1903: călăi, victime și lecții”, dezbatere IPN
- Andrei Cușco: Nu moldovenii au fost forța motrice în organizarea pogromului de la Chișinău, ci funcționarii imperiali
- Igor Boțan: Pogromul de la Chișinău, o răbufnire a antisemitismului imperiului rus
- Igor Boțan: Alternativa lumii ruse pentru Moldova este aderarea la UE
- Ion Negrei: Moldova trebuie să se conecteze definitiv la spațiul european - care sunt modalitățile
- Anatol Țăranu: Există afinități între politica războinică a Imperiului Rus și regimul Putin de astăzi
- Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova? Dezbatere IPN
- Mihai Țurcanu: „Sindromul Stokholm” le-a înlocuit multor compatrioți sentimentul identității naționale
- Igor Boțan: Drama lui Putin este că nu are nici ideologie, nici forță economică și nici armată
- Maria Pilchin: Putin își învață poporul să moară pentru că nu a fost în stare să-l învețe să trăiască
- Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie? Dezbatere IPN