Unii concurenți electorali au început agitația electorală înainte de termen, Promo-Lex

Unii concurenți electorali, dar și potențiali concurenți electorali au început agitația electorală înainte de termenul legal stabilit. Observatorii Promo-Lex au raportat, în perioada 12-25 mai, cel puțin 15 activități cu tentă electorală, fără îndemn la vot, desfășurate de aceștia, precum și 18 cazuri de îndemn la vot pentru un anumit concurent sau potențial concurent electoral. În 17 cazuri acest lucru l-a făcut Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), iar într-un caz – Partidul Politic „Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).Constatările se regăsesc în cel de-al doilea Raport al Misiunii de observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Nicolae Panfil, director de programe Promo-Lex, a remarcat că, din momentul înregistrării oficiale în cursa electorală, au fost raportate 46 de activități desfășurate de patru concurenți electorali: PAS – 80%, BECS – 11%, Blocul electoral „Renato Usatîi” (BERU) – 7% și PPȘ  – 2%. Cele mai populare activități au fost distribuirea materialelor electorale (63%) și întâlnirile cu alegătorii (28%).

Au fost atestate cel puțin 121 cazuri (BECS) ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, 120 de cazuri țin de implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală și un caz de asumare a meritelor pentru servicii efectuate din bani publici. Trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1), dar și un caz ce poate fi calificat drept implicare a președintelui țării în campania de susținere a unui concurent electoral (PAS). În baza informațiilor raportate de către monitori, au fost identificate și cel puțin 23 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online.

Nicolae Panfil a mai remarcat că până acum nu există o instrucțiune adoptată de CNESP prin care să fie clar stabilite regulile de comportament în campania electorală pe perioada pandemiei. Există hotărârea din 9 aprilie, în care se spune că starea de urgență în sănătate publică se instituie de comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică în baza indicatorilor de incidență locală a COVID-19. Din punctul de vedere al Promo-Lex, o astfel de situație poate provoca dificultăți concurenților electorali la nivel local, la nivel teritorial pentru că aceștia ar putea fi dezorientați și ar putea efectiv să nu cunoască care sunt regulile de comportament într-o regiune sau alta a țării.

Până în data de 26 mai, CEC a înregistrat opt concurenți: șase partide și două blocuri electorale. Cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe (40%) a fost respectată de către toți candidații. De asemenea, în toate cele opt cazuri, poziționarea candidaților pe liste a fost făcută cu respectarea prevederilor legale, minimum patru candidați de gen distinct la fiecare zece locuri. În același timp, Promo-LEX a constatat că majoritatea concurenților au început activitățile de agitație electorală în lipsa persoanelor de încredere înregistrate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.