UNFPA donează materiale didactice despre sănătate pentru 85 de școli și 41 de centre YK

Elevii din gimnazii și licee vor învăța despre sănătate din materiale didactice de ultimă generație. Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova a donat materiale didactice, în valoare de peste 1 milion de lei, pentru elevii din 85 de școli din Cahul, Rezina, Fălești, Ungheni, Orhei, municipiul Chișinău, dar și pentru specialiștii și voluntarii celor 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor din rețeaua „Youth Klinic”, transmite IPN.

Studiul de evaluare a Comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară (HBSC), efectuat în Republica Moldova în 2018, arată că 13% dintre adolescenții cu vârsta de 15 ani și 35% de 17 ani sunt activi sexual și doar 62% dintre ei folosesc prezervativul. Fără a cunoaște cum să prevină riscurile legate de relații sexuale neprotejate, peste 1800 de fete adolescente au devenit mame în anul 2020. Rata infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV/SIDA, în rândul tinerilor rămâne foarte înaltă. De asemenea, comportamentele violente în rândul tinerilor sunt tot mai frecvente, iar sănătatea lor psiho-emoțională s-a înrăutățit pe timp de pandemie, se arată într-un comunicat de presă.

Materialele didactice sunt oferite cu titlu gratuit școlilor din învățământul general, cu scopul de a susține predarea disciplinelor: biologie, dezvoltare personală  și educație pentru sănătate. Materialele oferă informații despre schimbările fizice care au loc în adolescență la fete și băieți, despre sănătatea sistemului reproductiv, metodele de contracepție pentru evitarea unei sarcini neplanificate, dar și a infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

„Suportul teoretic din manuale este completat acum de materiale interactive, care permit organizarea lecțiilor într-un mod activ și accesibil, care a trezit interes sporit în rândul elevilor. Sub formă de joc, elevii pot interacționa între ei, discuta și îmbunătăți cunoștințele despre anatomia, fiziologia și igiena corpului. Reușesc astfel mai bine să-i ghidez, ca să treacă siguri și protejați prin perioada dolescenței”, a spus Mariana Revenco, profesoară de biologie la Liceul Teoretic „Toader Bubuiog” din comunca Bubueci, municipiul Chișinău, citată în comunicat.

 „Aceste materiale ajută ca orele de biologie și educație pentru sănătate să fie mai atractive, putem capta astfel mai ușor atenția și interesul elevilor, utilizând metode de la teorie la practică”, a precizat Anastasia Adomnița, profesoară de biologie și educație pentru sănătate la Gimnaziul „Mihai Moraru” din satul Brănești, raionul Orhei.

Donația se înscrie în eforturile de durată ale UNFPA de a susține educația pentru sănătate în școlile din Republica Moldova. „Experiența altor țări demonstrează că, doar având acces la educație sistematică (obligatorie) și predată calitativ în școală despre corpul lor și relațiile pe care le au, fetele și băieții pot identifica riscurile de sănătate și lua decizii corecte pentru a le preveni. Rolul școlii în educarea comportamentelor sănătoase și sigure în rândul adolescenților este și mai important în contextul în care mulți copii cresc în grija bunicilor, rudelor, având părinții plecați peste hotare”, a subliniat Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.