Un oficial al Uniunii viticultorilor şi vinificatorilor din Rusia susţine că vinurile moldoveneşti au şanse să revină pe piaţa rusească
Vicepreşedintele Uniunii viticultorilor şi vinificatorilor ruşi, Aleksandr Brajko, susţine că producătorii moldoveni au şanse să reia livrările producţiei vinicole în Federaţia Rusă, în pofida declaraţiilor categorice ale medicului-sanitar principal de stat, potrivit cărora „este puţin probabil ca vinurile moldoveneşti să se reîntoarcă vreodată pe piaţa rusească”, transmite presa rusească, citată de Info-Prim Neo.
„Nimeni nu afirmă că vinurile moldoveneşti sunt proaste, - a declarat Brajko, - însă investigaţiile efectuate de „Rospotrebnadzor” au confirmat cazuri de livrare pe piaţa rusească a unor loturi de producţie necalitativă din R. Moldova. Dacă partea moldovenească se va conforma cerinţelor de respectare a legislaţiei ruseşti, iar controlul efectuat de „Rospotrebnadzor” va confirma aceasta, vinurile moldoveneşti vor reapărea pe tejghelele ruseşti”, susţine oficialul rus.
În caz contrar, potrivit acestuia, nişa liberă, formată pe piaţa vinurilor de consum curent în urma embargoului aplicat producţiei moldoveneşti, ar putea fi ocupată rapid atât de producătorii ruşi, cât şi de cei străini.
Potrivit lui Brajko, majorarea volumelor de desfacere a vinurilor de consum curent ar putea fi atinsă din contul ţărilor cu care Federaţia Rusă are deja stabilite contacte comerciale: Argentina, Chile, Spania. De asemenea, şi producătorii din Bulgaria ar putea majora volumele de livrări pe piaţa rusească.
Totodată, şi producătorii autohtoni din Rusia vor continua să majoreze cota de livrări a vinurilor la un preţ mediu şi mic. În ultimele luni, marile companii vinificatoare şi-au dublat sau triplat volumele de producţie, susţine Brajko.
Vicepreşedintele Uniunii viticultorilor şi vinificatorilor ruşi susţine că se aşteaptă o majorare de 5-10 % a preţului la vinurile de consum curent, deoarece piaţa rusească se confruntă cu o cerere înaltă a acestora.
Anterior, mediul sanitar principal de stat din Federaţia Rusă, Genadi Onişcenko, a apreciat drept „puţin probabilă” revenirea vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusească. Potrivit lui, chestiunea privind reluarea livrărilor de vinuri pe piaţa rusească a fost puternic politizată de autorităţile moldoveneşti şi, ca urmare, negocierile au ajuns într-un punct mort.
„Aceasta demonstrează că partea moldovenească nu recunoaşte faptul că producţia vinicolă nu corespunde normativelor şi, deci, nu doreşte să facă regulă în procesul de producere. Toate acestea ne duc la gândul că vinul moldovenesc, practic, nu mai are cale de acces pe piaţa rusească”, a precizat Onişcenko.
Totodată, oficialul a subliniat că, „ţinând cont de politizarea problemei”, delegaţia serviciului „Rospotrebnadzor” „va renunţa, cel mai probabil, la planificata deplasare în R. Moldova pentru negocieri”.
Din 27 martie curent, Federaţia Rusă a interzis importul de vinuri din R. Moldova şi Georgia pe motiv că acestea ar fi conţinut metale grele şi pesticide. Vinificatorii moldoveni resping aceste acuzaţii şi menţionează caracterul politic al problemei.
Până în prezent, pierderile vinificatorilor moldoveni în urma embargoului aplicat de Rusia sunt evaluate la circa 120 milioane de dolari.