Un nou proiect politic pledează pentru federalizarea R. Moldova
Un nou proiect politic – „Moldova Nouă”, lansat miercuri, 24 septembrie, la Chişinău, pledează pentru soluţionarea conflictului transnistrean prin constituirea unei federaţii cu trei subiecţi: Basarabia, Transnistria şi Găgăuzia, transmite Info-Prim Neo.
Fondatorii proiectului sunt trei tineri: consilierul başcanului Găgăuziei, Veaceslav Craciun, scriitorul de limbă rusă, Vladimir Lorcenkov şi directorul biroului din Moldova a agenţiei regionale de presă „Regnum”, Evgheni Şolari.
Ei au declarat într-o conferinţă de presă că scopul proiectului este formarea „naţiunii civice moldoveneşti”, în baza egalităţii etnice în drepturi şi a unui bilingvism moldo-rus, fixat legislativ. Potrivit lui Veaceslav Craciun, „Moldova Nouă” va lupta împotriva divizării existente a cetăţenilor în „reprezentanţi ai naţiunii titulare şi ai minorităţilor naţionale, care asigură o poziţie privilegiată unora şi îi împiedică pe ceilalţi să se considere cetăţenii ai ţării”.
Autorii proiectului vin cu propriul plan de reglementare a conflictului transnistrean, care prevede întregirea ţării pe principiul de egalitate în drepturi a părţilor. Potrivit lui Vladimir Lorcenkov, Moldova trebuie să renunţe la principiul unitar de organizare a statului moldovenensc, să anuleze Legea din 2005 cu privire la principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene şi să semneze un tratat de prietenie şi colaborare între R. Moldova şi Transnistria, elaborat în baza celui propus de administraţia transnistreană în aprilie 2008. Ulterior, Chişinăul şi Tiraspolul, cu participarea autonomiei găgăuze, ar duce tratative de pe poziţii egale cu privire la formarea unui stat integru. Rezultatele negocierile ar urma să fie fixate prin organizarea pe ambele maluri ale Nistrului şi în Găgăuzia a unui referendum cu privire la constituirea noului stat comun.
Fondatorii „Moldova Nouă” consideră că, în calitate de măsuri de sporire a încrederii între cele două maluri, partea moldovenească trebuie să respecte o neutralitate militaro-politică totală, să demilitarizeze statul, să renunţe la participarea în GUAM şi programele integraţionale NATO.
Fondatorii proiectului se declară sceptici faţă de perspectiva de integrare europeană a R. Moldova, şi pledează pentru relaţii amicale cu Federaţia Rusă. În opinia lor, Rusia „trebuie să devină nu doar partenerul politic şi economic principal al ţării, ci şi garantul integrităţii şi neutralităţii Moldovei”.
„Moldova Nouă” se declară o „alternativă civică de calitate întregii clase politice actuale a R. Moldova”, nu doar puterii, dar şi opoziţiei. Autorii proiectului susţin că au depus actele la Ministerul Justiţiei pentru înregistrarea organizaţiei obşteşti „Moldova Nouă”, dar nu exclud că pe viitor vor transforma organizaţia într-un partid politic. Evgheni Şolari a menţionat că fondatorii sunt gata să participe în alegerile parlamentare alături de un partid, care va accepta să preia planul de acţiuni al proiectului. Şolari a spus că „Moldova Noua” poartă negocieri cu mai multe partide, dar a refuzat să precizeze care anume. Autorii proiectului au evitat să spună câte persoane sunt implicate în proiect, dar au specificat că au susţinători atât în Transnistria şi Găgăuzia, cât şi în Rusia.