Un nou pachet de sprijin pentru Armata Națională, aprobat de UE

Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a aprobat un nou pachet de sprijin pentru Armata Națională a Republicii Moldova, care vine să consolideze capacitățile de securitate și apărare a țării. Decizia a fost în cadrul ședinței respectivului Consiliu, care a avut loc la Bruxelles. Anunțul a fost făcut de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

„O altă decizie importantă pentru țara noastră este aprobarea unui nou pachet de sprijin oferit Armatei Naționale prin intermediul facilității europene de pace, o inițiativă care vine să consolideze capacitățile noastre de securitate și apărare”, a spus Nicu Popescu.

Același Consiliu a aprobat lansarea unei misiuni civile din cadrul politicii comune de securitate și apărare a Uniunii Europene. „Această misiune va fi una civilă, care va fi trimisă în Moldova pentru a ajuta autoritățile moldovenești de a combate amenințările hibride. Prin urmare, obiectivele misiunii se vor concentra pe consolidarea mecanismelor de gestionare a crizelor, contracararea amenințărilor hibride, pe asigurarea securității cibernetice, pe contracararea dezinformării și pe asistarea în implementarea strategiei securității naționale”, a declarat Nicu Popescu. Misiunea nu face parte din procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Șeful MAEIE a adus aminte că săptămâna trecută Moldova și-a adus prima contribuție la raportul de extindere al Comisiei Europene. Raportul Moldovei a avut peste 900 de pagini. În luna iunie, la o etapă ulterioară, va mai fi trimisă către UE o actualizare a gradului de progres în îndeplinirea recomandărilor UE de aderare.

Oficialul a relatat că s-au făcut progrese în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, unele măsuri din cadrul acestor recomandări au fost deja implementate, fie urmează a fi implementate.

Una din cele mai importante recomandări se referă la finalizarea etapelor esențiale a reformei justiției și ocuparea tuturor posturilor vacante în CSM și organele de specialitate. Aici, Nicu Popescu a remarcat că sunt anumite progrese în plan legislativ și cum funcționează justiția din Moldova. A fost adoptat cadrul legislativ necesar pentru verificarea declarației de avere și interese personale ale candidaților, e în proces de desfășurare selecția membrilor prin cadrul comisiei de pre-evaluare și în curând se așteaptă evaluarea candidaților pentru Consiliul Superior al Procurorilor.

De asemenea, UE a cerut respectarea angajamentului de a lupta împotriva corupției la toate nivelurile, prin luarea de pași decisivi pentru investigații pro-active și eficiente și un istoric credibil de urmăriri penale și condamnări. Aici s-au făcut mai multe ajustări legislative, spune Nicu Popescu. În acest sens se poate de menționat și condamnarea la 13 ani de închisoare a lui Ilan Șor sau adoptarea unei legi privind competențele CNA și PA.

Printre alte rezultate menționate de Nicu Popescu este elaborarea unui plan intern de dezoligarhizare care vizează limitarea influenței oligarhilor asupra economiei și politicului, consolidarea protecției drepturilor omului, sporirea egalității de gen și lupta împotriva violenței asupra femeilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.