Un monument al lui Ștefan cel Mare a fost inaugurat la Criuleni

În centrul orașului Criuleni a fost inaugurat monumentul domnitorului Ștefan cel Mare. La ceremonie au participat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur, și liderul PLDM, Vlad Filat, ctitorul monumentului.

Șeful statului a declarat că prin inaugurarea monumentului, în contextul sărbătorilor naționale Ziua Independenței și Limba Noastră, este adus un omagiu simbolului demnității noastre – domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, transmite IPN.

„Ștefan cel Mare a arătat calități de mare om politic, luptător și diplomat. E unul dintre cei mai mari moldoveni din toate timpurile, la care ne raportăm și astăzi. A purtat lupte vitejești și a zidit în Țara Moldovei zeci de mănăstiri și biserici. Este recunoscut în întreaga Europă ca un apărător al creștinătății. Este admirabil că am găsit resurse, entuziasm și bunăvoință pentru a înălța la Criuleni acest monument semeț al marelui voievod. În aceste locuri, pe malul râurilor Nistru, Răut şi Ichel, se află străvechile sate răzeșești, de unde proveneau mulți oșteni ai lui Ștefan cel Mare. Oamenilor de aici le-au fost caracteristice întotdeauna curajul, dârzenia și dragostea de Patrie. Anume oamenii din Criuleni, la începutul anilor 90, au fost în prima linie a luptelor pentru integritatea țării noastre. Aici au căzut primii eroi, apărând țara de vrăjmași”, a declarat Nicolae Timofti.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că mesajul pe care îl transmite statuia este unul de pace, chiar dacă marele domnitor este imortalizat cu sabia în mâini. „Monumentul are o încărcătură simbolică deosebită. Pornind de la felul în care Ştefan cel Mare ţine sabia, mesajul este unul paşnic, dar, în acelaşi rând, se vede că mâna este pregătită, în caz de nevoie, să ridice sabia pentru a apăra ţara. În cealaltă mână, Ştefan ţine cetatea Sorocii, cea care ne reprezintă ţara, o ţară care trebuie protejată şi dezvoltatăˮ, a menţionat Vlad Filat.

Preşedintele raionului Criuleni, Vitalie Rotaru, a spus că acest monument reprezintă demnitatea neamului moldovenesc.

Evenimentul a fost urmat de un concert al colectivelor folclorice din raion, un târg al meșterilor popular, iar seara a culminat cu focuri de artificii.

Monumentul este din bronz, are o înălţime de 4 metri şi o greutate de aproape 2 tone şi a fost realizată la Iaşi de sculptorul Constantin Crengăniş. Edificarea monumentului a costat 2 milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.