Orice Guvern Leancă va avea o susţinere fragilă în Parlament şi, chiar dacă vor exista voturi pentru învestire, va avea foarte puţină libertate de decizie. Acum ţara are nevoie de un guvern puternic pentru a implementa Acordul de Asociere cu UE, pentru a reforma justiţia. Un guvern slab este o sentinţă. Opinia aparţine Linei Grâu, expert în politică externă, solicitată de IPN să analizeze cum ar putea arăta guvernul nou-format.
Lina Grâu consideră că Iurie Leancă este un politician puternic, dar care în actuala situaţie politică va avea mâinile legate. Totuşi, dacă nu va fi Leancă în fruntea guvernului, o altă persoană va fi o figură slabă, care se va subordona liderilor politici sau chiar unui singur politician, iar Republica Moldova va ajunge într-o situaţie când va fi condusă monopolar.
Lina Grâu este pesimistă în ceea ce ţine viitorul reformelor din Moldova. „Nu vedem nume noi în politică, nu vedem nume noi în guvern, asistăm la o situaţie când tinerii sunt excluşi din marea politică, iar aceasta e făcută de marile afaceri din ţară”, a accentuat expertul.
Fiind întrebată care miniştri ar trebui să se regăsească şi în viitorul guvern, Lina Grâu a spus că există un şir de miniştri care şi-au făcut destul de bine treaba. „Aş menţiona-o pe Natalia Gherman (ministrul de externe). De asemenea, din punctul meu de vedere, Vasile Bumacov (ministrul agriculturii) şi-a făcut treaba bine şi, din păcate, se spune că nu se regăseşte în noul guvern, cred că un om cu experienţa lui ar fi trebuit să rămână. Despre Valentina Buliga (ministrul muncii) la fel am auzit că nu se regăseşte. Eu nu ştiu cine ar putea să facă faţă portofoliului acestui minister, ţinând cont de situaţia economică şi socială din ţară. Regret faptul că Oleg Efrim (ministrul justiţiei) nu se mai regăseşte în funcţie. A fost lansată o reformă a justiţiei şi aceasta trebuie continuată. Lucrurile pornite de el au fost bune şi cred că ar fi putut să le continue”, a spus expertul.
Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă are la dispoziţie timp până pe 11 februarie să ceară vot de încredere în Parlament pentru programul de guvernare şi Cabinetul de miniştri. Până acum, şi-au anunţat susţinerea pentru un Guvern Leancă Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, care au împreună 42 de mandate. Guvernul se învesteşe cu votul a cel puţin 51 de parlamentari din cei 101.