Un grup de inițiativă pregătește integrarea europeană prin reunirea cu România

Grupul de inițiativă pentru formarea Consiliului Integrării Europene a Republicii Moldova prin reunirea cu România – o mişcare civică care îşi propune să pregătească reunirea cu România – menționează că este „singura soluţie firească şi legitimă pentru a evita tragedia unui stat aflat în stare de colaps”.


„Grupul de iniţiativă cheamă partidele politice cu o vocaţie patriotică, unionistă şi de alte orientări strategice din Republica Moldova şi România, personalităţile marcante ale vieţii publice, veteranii mişcării de eliberare naţională, participanţii la războiul cu Rusia din 1990-1992, militarii în rezervă şi retragere, toţi cetăţenii de bună credinţă să susţină Consiliul Integrării Europene a Republicii Moldova prin reunirea cu România”, se spune într-un apel dat citire într-o conferință de presă la IPN, de către Gheorghe Răileanu, ofiţer de rezervă.

Preşedintele asociaţiei obștești Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, Anatolie Petrici, membru al grupului de inițiativă, a spus că în Constituția Republicii Moldova „a fost semănat un grăunte distructiv care face festa și astăzi”, prin articolul 13, cu limba moldovenească, și articolul 111, cu unitatea teritorială autonomă găgăuză. ,,Republica Moldova de astăzi a falimentat. Începând cu 1995, noi nu avem un cadru legal constituțional în baza la care să funcționeze statul”, a mai spus Anatolie Petrici.

Generalul Ion Costaş a chemat la integrarea în Uniunea Europeană prin reunirea cu România. ,,Numai așa e posibil să intrăm în societatea civilizată, în societatea europeană, la care noi tindem de mult timp și avem și contacte respective pentru unire și integrarea în UE”, a subliniat generalul.


Profesorul universitar Valeriu Dulgheru, doctor habilitat, a spus că situația este drastică, mai ales după ultimele evenimente care au avut loc la Condrița între cei doi ,,președinți”. Valeriu Dulgheru s-a referit la întrevederea președintelui Igor Dodon cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, pe care șeful statului l-a numit „președinte”, fapt criticat de opoziție și liderii de opinie.

„Declarații de unire cu România am auzit pe parcursul celor 30 de ani, dar unirea nu s-a făcut. Au fost declarații sterile și, de aceea, acum, Consiliul trebuie să se angajeze în a construi ceva real, o platformă prin care să fie realizată cu adevărat această reunificare”, a spus profesorul universitar.

Gheorghe Viță, președintele Consiliului Uniri, spune că peste o lună se vor sărbători 29 de ani de independență a Republicii Moldova. ,,Ce am obținut noi în acești 29 de ani? Nimic! Nu mai avem economie, industria s-a transformat într-un morman fiare vechi, avem agricultură în comă, avem o clasă politică coruptă până în măduva oaselor, nu mai avem justiție, nu mai avem stat de drept, criminalitatea crește, migrația populației crește
. Unica calea de ieșire din mocirlă este reîntregirea țării ”, președintele Consiliului Unirii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.