Un grup de activiști cere AO „Parlamentul-90”convocarea Marii Adunări Naționale

Un grup de activiști cer Asociației Obștești „Parlamentul-90” (Parlamentul Independenței), pe membrii căreia îi consideră „unicii reprezentanți legali ai poporului Republicii Moldova”, să convoace Marea Adunare Națională la 27 martie 2020. La această Adunare, membrii Parlamentului Independenței urmează să propună poporului „ieșirea din acest colaps tragic din legislație și din toate instituțiile statului, astfel să fie pus capăt încălcării drepturilor omului, a cetățenilor români și a cetățenilor Republicii Moldova”. Un apel în acest sens a fost dat citire în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Activiștii mai cer crearea unui Consiliu responsabil de organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale. De asemenea, se solicită ca despre convocarea Marii Adunări Naționale și cursul lucrărilor de pregătire a acesteia periodic să fie informată societatea, ambasadele străine, acreditate în Republica Moldova și organizațiile europene la care Moldova este parte sau află la etapa de preaderare.

Potrivit lui Anatolie Petrici, reprezentantul Asociației Obștești Centrul de protecție a drepturilor fundamentale „Sirius”, apelul vine după ce, în urma unui studiu pe care organizația l-a făcut în perioada 2018-2019 asupra legislației din Republica Moldova și România, s-a constatat că, începând cu anul 1995, Curea Constituțională a Republicii Moldova se conduce de un Cod care nu a fost aprobat de Parlament.

De asemenea, în 1997 a fost votat în Parlament Codul Electoral, iarăși cu încălcarea Constituției, respectiv actualul Cod Electoral nu are putere juridică. „Codul Electoral trebuia aprobat printr-o lege organică așa cum scrie Constituția Republici Moldova pe care nici acum n-o avem. Respectiv, din 1997 toate alegerile din Moldova sunt desfășurate în baza unui pretins act normativ”. Anatolie Petrici mai spune că aceeași situație se atestă în privința a 18 Coduri din Republica Moldova care nu sunt aprobate de Parlament, fiind lovite de nulitate absolută.

Cristian Gheorghiță, student la Facultatea de Drept, cel care a dat citire apelului, a menționat că, din decembrie 1997, când s-a publicat Codul Electoral în Monitorul Oficial, toate alegerile parlamentare, prezidențiale și cele locale s-au desfășurat în mod ilegal. Potrivit lui, Codul nu a fost aprobat de Parlament printr-o lege organică și o altă modalitate de aprobare Constituția și alte documente nu prevăd.

În altă ordine de idei, Gheorghe Răileanu, fost primar al orașului Cimișlia, consideră că, până la 27 martie, politica forțelor unioniste trebuie revizuită. „Mai alegem lideri sau lucrăm masiv pentru unire? Liderii ne-au arătat de multe ori că nu au rezistat, ori nu au fost capabili să ne conducă efectiv spre realizarea idealului național. Doar unirea eforturilor, crearea unui grup intelectual care ar putea fi destul de deștept pentru a-i așeza pe toți la o masă și să formuleze sarcinile corect, este perspectiva noastră”, a spus Gheorghe Răileanu

Valeriu Dulgheru, profesor la Universitatea Tehnică, consideră că unioniștii nu au nicio șansă de a câștiga în alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, dacă vor fi mulți candidați de dreapta sau centru dreapta. „Nu avem șanse de a câștiga, dacă nu vom avea un candidat unic din spectrul euro-unionist”, a declarat Valeriu Dulgheru.

  • Anatolie Petrici despre apelul de convocare a Marii Adunari Nationale
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.