Un fost ofiţer al CCCEC a depus mărturii pe marginea episodului ambulanţelor din dosarul intentat funcţionarilor din Primărie
Judecătoria sectorului Centru din capitală l-a audiat miercuri, 29 martie, pe fostul ofiţer de urmărire penală pentru cazuri excepţionale din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Grigore Gorea. El a fost citat în calitate de martor pe marginea episodului ambulanţelor din dosarul intentat funcţionarilor din Primăria capitalei.
În acest episod este judecat secretarul Consiliului municipal Chişinău (CMC), Vladimir Şarban, care este învinuit de faptul că ar fi modificat neautorizat textul unei decizii a CMC, în rezultatul căreia fostul primar general Serafim Urecheanu a obţinut împuterniciri suplimentare la administrarea banilor pentru procurarea a 40 de ambulanţe.
Gorea a povestit în faţa instanţei de judecată despre urmărirea penală pornită în privinţa lui Şarban şi despre reţinerea acestuia, precizând că nu au existat temeiuri de reţinere a secretarului. El a spus că acţiunile sale au fost în conformitate cu legislaţia în vigoare, excepţie fiind întocmirea procesului verbal de intentare a dosarului şi întocmirea procesului verbal de reţinere a lui Şarban, precizând că a efectuat aceste acţiuni „contrar conştiinţei şi voinţei, fiind impus de şefi”.
Solicitat de presă, Gorea a spus: „Cred că e cazul ca justiţia să-şi facă treaba, după care vom face comentarii”. Nici procurorul Lucreţia Zaharia nu a dorit să facă declaraţii pentru presă, motivând că se grăbeşte.
În schimb, avocatul lui Şarban, Nicolae Ursu, este de părere că martorul a făcut declaraţii serioase, cu consecinţe destul de grave din punct de vedere juridic. El a explicat că în urma declaraţiilor lui Gorea, referitor la întocmirea ilegală a celor două procese verbale făcute sub presiunea CCCEC şi a Procuraturii Generale, toate probele acumulate în dosar şi-au pierdut legitimitatea.
Vladimir Şarban a spus, citat de Info-Prim Neo, că a fost impresionat de faptul că Gorea a dat dovadă de curaj, făcând declaraţii în faţa instanţei de judecată. El a mai spus că a rămas marcat de întrebările adresate martorului de instanţa de judecată vizavi de necesitatea protejării drepturilor cetăţeneşti ale persoanelor reţinute.
Grigore Gorea a afirmat la sfârşitul anului 2004 că procesele penale intentate lui Serafim Urecheanu şi Vladimir Şarban au fost fabricate de Procuratura Generală la comanda preşedintelui Vladimir Voronin.