Un expert francez susţine că statele latine şi francofone din UE ar putea ameliora parcursul european al R. Moldova
Scopul principal pentru R. Moldova la moment consistă în primul rând în favorizarea reformelor democratice şi economice, dar şi de “a seduce” opinia publică a statelor membre a UE. Actualmente, R. Moldova are un «deficit de imagine» în UE, şi aceasta nu îi favorizează şansele pentru viitoarea aderare, susţine într-un articol Florent Parmentier, co-directorul Asociaţiei Moldovei din Franţa.
În acest context, spune Parmentier, România poate utiliza influenţa sa în interiorul mişcării francofone şi ţărilor latine pentru a ameliora şansele de aderare a R. Moldova. Franţa, Belgia şi Luxemburgul, trei ţări-fondatoare ale UE, sunt ţări francofone. Ansamblul acesta se completează prin ţările latine ale UE ca Italia, Spania şi Portugalia.
În acest sens, susţine sursa citată, găzduirea Summitului Francofoniei la Bucureşti, anul acesta, este fără îndoială un mare succes pentru România. Găzduirea Summitului Francofoniei în 2012 la Chişinău ar putea să fie un progres considerabil pentru parcursul european al R. Moldova, cu condiţia că ea va deschide perspective noi pentru dezvoltarea francofoniei în regiune, susţine autorul.
Pentru aceasta, R. Moldova are toate şansele de a reuşi, şi România ar trebui să aibă tot interesul de a favoriza contactele între ţările francofone europene şi R. Moldova, mai ales în contextul apropierii societăţilor civile din aceste ţări. Parcursul e lung şi de aceea trebuie să înceapă cât de curând posibil, opinează Parmentier.
În acelaşi timp, potrivit lui, deşi dezbaterile actuale în UE privitor la viitoarele extinderi folosesc ca argumente aşa noţiuni ca “epuizarea extinderii” sau problemele “capacităţii de absorbţie” ale UE, aceste argumente, fără îndoială, nu vor supravieţui mult timp.
Florent Parmentier, doctorand la Institutul de Studii Politice din Paris, este co-directorul Asociaţiei Moldovei din Franţa. El este şi autorul cărţii "Moldavie a la croisee des chemins" ("Moldova la intersecţia căilor"), editată în Franţa în 2003.