Un copil de doi ani din capitală a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale după ce o uşă metalică a căzut peste el. Băiatul se află la reanimare, starea lui fiind gravă, dar cu o dinamica pozitivă.
Neurochirurgul Anatolie Crihan, de la Spitalul clinic municipal „Valentin Ignatenco”, a declarat pentru IPN că băiatul a fost adus la spital în stare extrem de gravă, cu fractură craniană şi fractură de picior. Medicii sunt optimişti că se va face bine, dar reabilitarea va fi de durată.
Specialiştii susţin că principala armă împotriva accidentărilor este atenţia adulţilor care au în grijă copii. Aceştia trebuie să „scaneze” locuinţa de pericole, înlăturând din casă obiectele care pot cădea peste copil, se pot sparge la cădere sau cu care copilul se poate tăia sau înţepa. De asemenea, este indicat ca toate obiectele grele să fie fixate, pentru că au existat cazuri în care copiii şi-au pierdut viaţa după ce peste ei a căzut plita de gătit, dulapul sau televizorul. Potrivit specialiştilor, este de datoria fiecărui părinte să-i asigure copilului o casă fără pericole.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, traumele şi otrăvirile sunt una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor până la 5 ani. În 2014, 43 de copii de această vârstă au murit din cauza traumatismelor, otrăvirilor şi arsurilor.
De 6 ani, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md.