Un bloc cu 93 de apartamente riscă să se prăbușească din cauza unor construcții din apropiere, locatari

După doi ani și jumătate de procese de judecată și demersuri la organele administrației publice locale, locatarii unui bloc locativ din strada Decebal, 5 din capitală se plâng că nu li se face dreptate și că există mai multe riscuri pentru securitatea imobilului lor, cu 93 de apartamente, după demolarea anexei din preajmă și ridicarea unui bloc pe acest loc.

Blocul din bulevardul Decebal, 5 a aparținut cândva întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei”. Imobilul avea o anexă cu câteva niveluri. La o anumită etapă, anexa a devenit proprietatea privată a unei companii de construcții, care a și demolat-o pentru a edifica, în locul ei, un bloc locativ.

A
vocatul care reprezintă locatarii, Artur Macovei, a menționat într-o conferință de presă de la IPN că, în lipsa actelor necesare, pe care însăși Primăria le-a solicitat de la firma de construcție, i s-a eliberat totuși autorizație de construcție. „Șeful secției (Secția pentru persoane juridice, n.r.), Aliona Cazacu, și specialistul principal, Gheorghe Furtună, indică expres că setul de acte prezentat pentru eliberarea autorizației de construcții este incomplet, nu a fost prezentat acel acord al proprietarilor blocului și procesul verbal al Adunării Locatarilor. Mai mult ca atât, faptul că Primăria nu putea ulterior să elibereze vreo autorizație de construcție este confirmat și în nota informativă, unde Direcția (Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, n.r.) la fel îl informează pe primarul Ion Ceban că nu poate fi eliberată și semnată autorizația de construire a acestui bloc din simplul motiv că nu s-au prezentat acele acte. Deci, avem cu certitudine situația când, în lipsa actelor necesare, pe care însăși Primăria le-a solicitat de la firmă, se eliberează autorizație de construire”, a menționat Artur Macovei.

Potrivit avocatului, e situația în care, în lipsa actelor necesare, pe care însăși Primăria le-a solicitat de la firmă, se eliberează autorizație de construire și compania obține dreptul să construiască un bloc locativ. „Este absolut inexplicabil pentru noi, simpli cetățeni, cum, fără să te încadrezi în anumite rigori pe care însăși Primăria ți le înaintează, tot Primăria să accepte să-ți elibereze actul permisiv. Mai mult, le eliberează acest act cu încălcarea tuturor condițiilor care le-au impus inițial. Și anume, dacă atragem atenția în act, li s-a spus ca procentul de ocupare a teritoriului viitoarei clădiri să nu fie mai mult de o treime din suprafața terenului. Dumnealor le autorizează însă o clădire cu aproximativ pata la sol de 600 de metri pătrați pe un teren de 1100 de metri pătrați. Adică, mai mult de jumătate. Deși le-au spus 25-35%  – maximum de ocupare a terenului, totuși le-au permis o clădire care cu mult vine în hotare, în granițele lotului, și se apropie foarte tare de geamurile blocului locativ existent, lipsindu-i pe acești locatari, simpli oameni, de orice speranță la o viață privată”, a subliniat avocatul.

În apropierea blocului nu au fost păstrate locuri pentru parcarea mașinilor, nu s-a asigurat vizibilitatea reciprocă între geamurile prezentei și viitoarei clădiri. „În proiect au fost indicate niște cifre din pod și Direcția arhitectură spune că nu sunt calculați corect și nu putea să fie eliberată autorizația respectivă”, a precizat Artur Macovei.

Avocatul a adăugat că neregularitățile reclamate de locatari au fost confirmate și de Agenția pentru Supraveghere Tehnică. „Lucrările de construcție nu corespund proiectului de organizare a execuției. Și, mai grav, Agenția pentru Supraveghere Tehnică trage la răspundere contravențională această persoană juridică pentru executare de modificări, demolarea integrală a construcțiilor cu încălcarea prevederilor, autorizarea și executarea, și anume, în partea neexecutării lucrărilor de întreținere, reparație și consolidare a construcțiilor. Anume ceea ce spun locatarii: că se demolează o parte din blocul lor, ceea ce duce la nesiguranța și riscul că se vor dărâma, se vor prăbuși apartamentele lor”, a precizat  avocatul.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.