Un an de COVID-19 în Republica Moldova. Retrospectivă IPN

Virusul SARS-CoV-2, diagnosticat pentru prima oară în Republica Moldova la începutul lunii martie anul trecut, a făcut până acum peste patru mii de victime. Autoritățile din sănătate raportează 191 de mii de cazuri de COVID-19. Unii oameni au suportat infecția de mai multe ori. În spitale din țară momentan sunt internați peste patru mii de pacienți cu noul coronavirus, iar mai mult de trei sute dintre ei sunt în stare extrem de gravă. Retrospectivă IPN:

7 martie
Primul caz confirmat de COVID-19. O femeie de 48 de ani, revenită din Italia, este spitalizată în stare gravă. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie „Cod portocaliu” la nivel național privind infecția cu COVID-19. La întoarcerea în țară, toate persoanele sunt obligate să respecte regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, completând fișe epidemiologice.

11 martie
Se decide închiderea instituțiilor de învățământ, iar pe parcursul lunii procesul educațional trece pe online. Este interzisă orice tip de manifestare în masă – evenimente sociale, culturale sau sportive.

13 martie
Se anunță gradul de alertă „Cod roșu”. La nivel internațional, Organizația Mondială a Sănătății declară stare de pandemie de COVID-19.



16 martie
Toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. S-au închis toate piețele. Traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră a fost restricționat accesul cetățenilor străini, cu anumite excepții. A fost sistată activitatea unităților de alimentație publică – cantine, cafenele restaurante.

17 martie
Parlamentul declară stare de urgență, pentru 60 de zile, la propunerea Guvernului. Și administrația de la Tiraspol decide instituirea stării de urgență în regiunea transnistreană. Oamenii legii încep aplicarea amenzilor pentru nerespectarea regimului de carantină.



18 martie
Ministerul Sănătății anunță primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o pacienta de 61 de ani. La sfârșitul lunii, numărul pacienților confirmați cu COVID-19 a ajuns la aproape 300, iar bilanțul deceselor – la cinci. Autoritățile au decis deschiderea secțiilor COVID-19 și în raioane, iar în capitală, la Moldexpo, a fost amenajat un centru de triere a persoanelor suspecte de COVID-19.

30 aprilie
Spre sfârșitul lunii aprilie, numărul deceselor asociate noului coronavirus ajunge la 116, iar numărul de infectări este de peste 3 770. Partenerii dezvoltare îi acordă Republicii Moldova asistență sub formă de echipamente de protecție, tehnică de calcul pentru elevi și cadrele didactice, în contextul desfășurării procesului educațional în format online. Pandemia nu a ocolit nici biserica, desfășurarea slujbelor în locașurile sfinte fiind restricționată. Tradițiile de Paștile Blajinilor sunt amânate pentru începutul lunii iunie.

16 mai
Se instituie stare de urgență de sănătate publică până pe 30 iunie. La nivel național devine obligatorie purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale, în spațiile publice închise. În contextul situației pandemice, se decide anularea examenelor de absolvire a clasei a noua și a examenelor de bacalaureat.



1 iunie
Bibliotecile și muzeele și-au reluat activitatea, dar fără organizarea evenimentelor culturale în masă şi asigurând respectarea mai multor măsuri de protecţie împotriva noului tip de coronavirus. Din 1 iunie, s-a reluat activitatea pieţelor din orașele Chișinău și Bălți, iar din 15 iunie – unitățile de alimentație publică, sălile de sport și fitness, fără vestiar, baie și piscină. Nunţile, cumetriile, zilele de naştere sau alt gen de activităţi festive au rămas restricționate.

17 iunie
Republica Moldova înregistrează un nou record de cazuri de COVID-19, într-o singură zi fiind raportate 478 de infectări. Numărul total de persoane infectate cu noul tip de coronavirus ajunge la 12 732. Bilanțul deceselor asociate noului coronavirus depășește 420. În a doua jumătate a lunii iunie, piețele din municipiul Chișinău au început a activa în baza unui program redus. Centrele comerciale sunt închise în zilele de sâmbătă și duminică.

23 iunie
Starea de urgență în sănătate publică este prelungită până pe 15 iulie. Rămâne interzisă aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane, aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă și aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement. De asemenea, rămânea restricționată activitatea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional, universitar și activitatea taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor.

15 iulie
Republica Moldova trece pragul de 20 de mii de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. De la începutul pandemiei, au decedat 659 de persoane. La nivel mondial, COVID-19 a provocat, peste 600 de mii de decese în toată lumea. Autoritățile decid prelungirea stării de urgență până pe 31 august.

1 august
Piscinele își sistează activitatea. Instituțiile teatral-concertistice își reiau repetițiile, activitățile de pregătire a artiștilor și organizarea evenimentelor culturale în aer liber, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. De asemenea, se admite organizarea și desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, cu excepția nunților și cumetriilor, în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.



17 august
Grădinițele private își reiau activitatea. Redeschiderea instituțiilor este posibilă doar cu respectarea Instrucțiunii privind pregătirea instituțiilor de educație timpurie private în contextul pandemiei COVID-19.

26 august
Starea de urgență este prelungită până pe 15 septembrie. Moldova înregistrează 624 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi, acesta fiind al doilea record fixat. Numărul total de infectări ajunge la 34,9 mii de cazuri. Bilanțul deceselor asociate noului coronavirus este de 967. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” este prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID.

1 septembrie
Elevii din școlile publice și private merg la școală. Având în vedere pandemia, în instituțiile de învățământ nu au loc careuri solemne, iar activitatea în instituțiile de învățământ are loc în funcție de modelul ales de fondator. Activitatea în clase începe cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1,5 metri și respectarea măsurilor anti-epidemiologice.

4 septembrie
Este raportat primul deces în rândul copiilor confirmați cu noul coronavirus. Este vorba despre o fată de 15 ani din municipiul Chișinău. Pacienta suferea și de comorbidități, printre care hepatită virală acută evoluție fulminantă, grad sever, boală renală, AVC.



8 septembrie
Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a demisionat, ca urmare a unei ședințe convocate de către premierul Ion Chicu cu prezența responsabilului. Totul s-a întâmplat după ce Furtună a declarat într-o emisiune televizată că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară și pentru ei, și pentru cei din jur”. Potrivit șefului ANSP, din punct de vedere medical expresia „povara infecției COVID-19” este una corectă, nu și din punct de vedere social și al suferințelor.

14 septembrie
Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică decide prelungirea stării de urgență în sănătate publică până în data de 30 septembrie.

28 septembrie
Medicamentului Remdesivir, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, a ajuns în Republica Moldova. În țară au fost confirmate aproape 50,8 mii cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, iar numărul deceselor asociate cu COVID-19 ajunge la 1 287. În lume, peste un milion de oameni au decedat din cauza noului tip de coronavirus.

1 octombrie
Intră în vigoare starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”. Este vorba despre 26 de unități administrativ-teritoriale, printre care și municipiile Chișinău și Bălți. În țară se raportează în jur de o mie de cazuri noi de infectări zilnic.



13 octombrie
În 35 de unități administrativ-teritoriale este instituit gradul de alertă „Cod Roșu” de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2.  Raioanele Hâncești, Leova și Soroca sunt sub „Cod Portocaliu”. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 62,6 mii de cazuri. Numărul deceselor asociate COVID-19 este de 1478.

1 noiembrie
În Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale, accesul în secțiile de votare fiind permis doar cu mască de protecție și doar după dezinfectarea mâinilor. Persoanele confirmate cu noul coronavirus, dar și cei cu suspecții, cei care se află în autoizolare, pot solicita urna mobilă la domiciliu. Deși autoritățile de la Tiraspol au tot prelungit restricțiile de circulație în regiunea transnistreană până pe 1 decembrie, în ziua scrutinului le-a permis celor care dețin acte moldovenești să se deplaseze la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Turul doi de scrutin este organizat pe 15 noiembrie, în aceleași condiții sanitare.



18 noiembrie
Republica Moldova înregistrează 1 607 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind un nou record negativ, bilanțul depășind 92 de mii. Bilanțul deceselor asociate noului coronavirus ajunge la 2 072 de cazuri. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Se decide instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020-15 ianuarie 2021.



1 decembrie
Autoritățile aprobă un program cultural-artistic dedicat Crăciunului și Anului Nou, deosebit de ceilalți ani. Pentru diminuarea riscurilor infectării cetățenilor cu noul tip de coronavirus, majoritatea acțiunilor vor putea fi urmărite la TV și pe rețelele de socializare.

14 decembrie
Sunt anunțate modificări la Protocoalele ce ţin de infecția cu coronavirus de tip nou. Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. În tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. Guvernul aprobă un amendament la politica bugetar-fiscală, potrivit căruia, statul urmează să acorde o indemnizație unică în valoare de o sută de mii de lei în cazul în care un lucrător medical a decedat din cauza COVID-19. Cu o săptămână înainte de vacanța de iarnă, elevii trec la studiul online.

31 decembrie
În ultim zi din an, sunt raportate 977 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Anul se încheie cu un bilanț de 144 818 cazuri de îmbolnăviri și 2 985 de decese. Partenerii de dezvoltare continuă să facă donații de echipamente de protecție și echipamente medicale.

13 ianuarie
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până pe 15 februarie. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situaţia epidemiologică rămâne nefavorabilă.

1 februarie
Republica Moldova depășește pragul de 160 de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar bilanțul deceselor asociate COVID-19 ajunge la 3 446.



15 februarie
Starea de urgență în sănătate publică este prelungită până pe 15 aprilie. Guvernul precizează că, în săptămâna a șasea a anului curent, comparativ cu săptămâna precedentă, numărul de cazuri de COVID-19 a crescut cu aproape 18%. Autoritățile instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care este sistată în zilele de week-end. Iar numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică este redus de la 50 la cel mult 20 de invitați.

25 februarie
Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 181 886, iar bilanțul deceselor – la 3 871. Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik-V, a fost înregistrat oficial în Republica Moldova de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. De asemenea, au fost autorizate vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Pentru aceste vaccinuri au fost emise certificate de înregistrare cu termen de 1 an. Producătorilor li s-a solicitat prezentarea studiilor post-autorizare privind siguranța și eficacitatea.

26 februarie
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să instituie regim special de activitate la nivel național, în perioada 1-15 martie inclusiv. Instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, profesional tehnic și superior, instituțiile publice și private trec ls studii în regim online. Ulterior, autoritățile decid să prelungească vacanța de primăvară (5-8 martie) a elevilor până pe 15 martie.



27 februarie

Primele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca contra COVID-19, acordate de România, ajung la Chișinău. 1810 doze din acest lot vor fi trimise regiunii transnistrene.


2 martie
Începe vaccinarea împotriva noului coronavirus, primii fiind imunizați lucrătorii medicali. În prima zi au fost imunizați peste 700 de lucrători medicali din secțiile de reanimare și terapie intensivă.



5 martie
Cele 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, din primul lot acordat în cadrul mecanismului COVAX, a ajuns în Republica Moldova. Moldova devine prima țară din Europa, în care platforma COVAX aduce vaccinul. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a abrogat Anexa nr. 1 din hotărârea emisă pe 13 ianuarie, fiind eliminate restricțiile de intrare în Republica Moldova a străinilor care vin din state clasificate ca zone roșii. Toate persoanele care intră în țară vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. Persoanele care dețin rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport proprii) sunt scutite de obligația autoizolării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.