UE transmite Chişinăului un mesaj încurajator, condiţionat şi dur, Pirkka Tapiola

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, apreciază că rezoluţia UE, în care Guvernului de la Chişinău i se cere să continue reformele, este un mesaj încurajator, însă este încurajator condiţionat. „În afară de aceasta, este un mesaj destul de dur, deoarece implică şi foarte multe aşteptări”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Această încurajare condiţionată, în opinia diplomatului, presupune mai puţine declaraţii, dar acţiuni concrete, printre care şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional. „Să vedem acel cadru care ne va permite să canalizăm asistenţa, ajutorul nostru spre binele cetăţenilor acestei ţări”, a accentuat Pirkka Tapiola.

Oficialul a subliniat că sunt necesare nişte termene foarte clare privitor la faptul când vor fi înfăptuite reformele. „Se cere să existe un calendar de acţiuni, foarte clar, în care să se spună concret ce se va face, când, unde şi în ce termene. Vorbind de termene, cred că cel mai apropiat termen ar fi Consiliul de Asociere, care urmează să aibă loc la mijlocul lunii martie şi ne aşteptăm că în şedinţa acestui Consiliu să fie trasat foarte clar ce anume şi când urmează să se facă ”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul UE a spus că elementele care au dus la problemele cu care se confruntă ţara astăzi sunt evidente şi au fost evidente o perioadă de timp. „Situaţia pe care o vedem astăzi în sectorul bancar, o situaţie care a existat de fapt şi anterior, a ieşit la suprafaţă. În afară de aceasta, anumite procese care au fost bine negociate şi care au fost subiectul unor acorduri au fost începute, însă atâta timp cât interese politice stau la baza acestor procese le vom vedea încetinite”, a opinat diplomatul.

Pirkka Tapiola a menţionat, şi în adresa Guvernului, că dacă e să fie analizate prevederile Acordului de Asociere, este foarte simplu să se bifeze rubricile şi să se spună că există legea cutare şi cutare, există regulamentul cutare şi cutare. Dar, subliniază el, atâta timp cât nu există stat de drept, atâta timp cât nu există supremaţia legii, toate chestiile acestea care se implementează cu ajutorul UE nu vor face ca Guvernul să livreze în adresa cetăţenilor rezultatele scontate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.