UE şi R. Moldova se angajează în soluţionarea problemei migraţiei prin semnarea unui parteneriat al mobilităţii
R. Moldova şi Uniunea Europeană au lansat la Buxelles joi, 5 iunie, un parteneriat al mobilităţii, semnând Declaraţia Comună în cadrul Consiliului „Justiţie şi Afaceri Interne”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, a declarat că, odată cu lansarea parteneriatelor de mobilitate, UE se implică concret în procesul de gestionare comună şi într-un mod de responsabilitate a fluxurilor migratorii care trebuie să permită atât UE, cât şi partenerilor săi, să facă faţă provocărilor pe care le implică migraţia.
În acelaşi context, comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a salutat semnarea parteneriatului de mobilitate dintre R. Moldova şi UE. Potrivit sursei citate, noua generaţie de parteneriate vor permite Moldovei şi UE să abordeze împreună, într-un singur cadru, problemele migraţiei şi dezvoltării care sunt esenţiale pentru viaţa cetăţenilor moldoveni. Totodată, înaltul oficial a declarat că CE va oferi suportul deplin pentru realizarea acestui parteneriat, inclusiv, prin asistenţă financiară.
Parteneriatele de mobilitate, pentru moment într-o etapă pilot, reprezintă noi instrumente comunitare menite să ofere o expresie concretă parteneriatelor dintre UE şi ţările terţe în vederea gestionării în comun a fluxurilor migraţionale în interesul UE, a partenerilor săi şi a migranţilor. Parteneriatele de mobilitate se înscriu în procesul de implementare a Abordării Globale elaborat de către UE în domeniul migraţiei.
R. Moldova şi Capul Verde sunt primele două state cu care UE se angajează în acest proces.
În decembrie 2007, Consiliul Uniunii Europene a solicitat Comisiei Europene să se angajeze, în colaborare cu statele membre şi Preşedinţia UE, într-un dialog cu Republica Moldova în vederea lansării parteneriatului pilot de mobilitate. Ca rezultat al discuţiilor au fost lansate o serie de iniţiative care vizează promovarea unui cadru mai eficient privind circulaţia persoanelor şi migraţia reglementată, în special, prin consolidarea capacităţilor R. Moldova de a gestiona migraţia prin măsuri de informare, integrare şi protecţie a migranţilor şi persoanelor revenite.