Uniunea Europeană și Moldova salută progresul în actualizarea Agendei de Asociere și așteaptă cu interes adoptarea sa oficială cât mai curând posibil. Agenda de Asociere actualizată va ghida punerea în aplicare a AA/Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și programarea sprijinului financiar al UE, ținând cont de Comunicarea Comună din martie 2020 privind viitorul Parteneriatului Estic și Documentul de Lucru Comun al Personalului privind prioritățile post-2020 ale Parteneriatului Estic, transmite IPN citând o Declarație de presă comună în urma celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Consiliul de Asociere a reiterat așteptarea ca Moldova să-și intensifice eforturile în susținerea statului de drept și în prevenirea și combaterea corupției ca un aspect de cea mai înaltă prioritate. Acesta a reiterat angajamentul UE de a continua sprijinirea Republicii Moldova în implementarea și monitorizarea reformelor pentru a obține îmbunătățiri tangibile în viața cetățenilor Moldovei. În această privință, UE a reamintit că asistența sa se bazează pe principiul condiționalității legat de progresele satisfăcătoare ale reformelor, în special în domeniul justiției, statului de drept și combaterii corupției.
UE și-a reiterat angajamentul de a ajuta Moldova să abordeze efectele pe termen lung ale pandemiei prin mobilizarea a până la 600 de milioane de euro în următorii 2-3 ani în cadrul Planului de Redresare Economică, se mai spune în Declarație.
Părțile au convenit asupra necesității de a spori eforturile privind egalitatea de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. În acest sens, UE a salutat recenta ratificare de către Moldova a Convenției de la Istanbul. UE a încurajat Moldova să continue eforturile menite să protejeze drepturile persoanelor care aparțin minorităților și să abordeze discriminarea în toate formele ei.
Consiliul de Asociere a salutat îndeplinirea continuă și efectivă a criteriilor de liberalizare a vizelor, subliniind numărul substanțial de cetățeni moldoveni care au beneficiat de regimul fără vize. UE s-a referit la cel de-al Patrulea raport al Mecanismului de Suspendare a Vizelor, reamintind necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, a alinia politica în materie de vize la listele UE de țări terțe care necesită viză și pentru a face progrese în combaterea fraudei financiare, a combaterii spălării banilor, și prevenirea și combaterea corupției și a criminalității organizate.
DE asemenea, UE și-a reiterat angajamentul de a sprijini stabilizarea macroeconomică și financiară a Moldovei și și-a evidențiat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova cu un nou program de asistență macrofinanciară, împreună cu un nou program al Fondului Monetar Internațional, ca urmare a reangajării Guvernului cu FMI. Consiliul de Asociere a reamintit importanța menținerii stabilității în sectorul financiar și bancar și a independenței Băncii Naționale a Moldovei. Consiliul de Asociere a încurajat Republica Moldova să adopte spiritul Pactului Verde European și să se asigure că redresarea economică cauzată de COVID-19 urmează o cale verde.
În Declarație se mai spune că UE a salutat angajamentul Moldovei față de Parteneriatul Estic și așteaptă cu interes o cooperare continuă în vederea Summit-ului din decembrie 2021, care se așteaptă să aprobe agenda post-2020 bazată pe redresare, reziliență și reformă. Consiliul de Asociere a convenit asupra importanței relațiilor de bună vecinătate dintre Moldova și Ucraina, inclusiv în ceea ce privește problema utilizării durabile a bazinului Nistrului și disponibilitatea de a sprijini Moldova și Ucraina cu expertiză pentru a asigura respectarea deplină a standardelor și angajamentelor UE și internaționale, precum și aplicarea celor mai bune practici în managementul bazinelor hidrografice.