UE oferă Moldovei circa 200 mln euro în doi ani
Pe parcursul anilor 2011-2012 Ununea Europeană oferă Republicii Moldova un suport financiar în valoare de circa 200 mln euro şi aceasta nu este o sumă deplină, a declarat într-un briefing de presă şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, citat de Info-Prim Neo.
În context, ambasadorul european a concretizat prevederile programul anual pentru Republica Moldova pentru anul curent, aprobat recent la Bruxelles, care se cifrează la 78,6 mln euro. „Acest buget va acoperi, în primul rând, sectorul energetic şi anume în domeniul surselor regenerabile de energie şi al eficienţei energetice, în total 42,6 mln euro. De asemenea, programul include cheltuieli pentru consolidarea comprehensivă a capacităţilor instituţionale, programul Twining, acest suport se va cifra la 14,6 mln. 12 mln. euro vor fi incluse pentru pachetul de măsuri de consolidare a încrederii pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Şi 10 mln. euro vor fi introduse în acest buget pentru asistenţa tehnică şi anume pentru a sprijini reforma din sistemul justiţiei. Acest suport de 10 mln. nu trebuie să fie confundat cu suportul bugetar pe care noi îl preconizăm pentru anul 2012 dacă şi când strategia comprehensivă pentru reforma justiţiei va fi elaborată”.
Potrivit lui Dirk Schuebel, această sumă totală de 78,6 mln. euro nu reflectă ajutorul total de care va beneficia Republica Moldova din partea UE pe parcursul acestui an. „Anterior am mai menţionat că UE a pus la dispoziţie adiţional o sumă de 1,24 miliarde pentru Parteneriatul Estic care va fi preconizată pentru perioadele 2011-2013. În conformitate cu principiul „mai mult pentru mai mult” în distribuirea acestei contribuţii, Moldova cred că poate să mai beneficieze de 60-80 mln. euro pe parcursul anilor 2011-2013. În afară de aceasta, Moldova va beneficia şi de asistenţă în cadrul programelor multi-naţionale, ceea ce ne ajută să concluzionăm că Moldova poate să beneficieze de 100 de mln. finanţare, din fondurile puse la dispoziţie de UE în cadrul anului 2011”, a precizat ambasadorul.
Programul bilateral UE – Republica Moldova pentru anul 2012 prevede 94,2 mln. euro. „Şi cum am menţionat anterior, cea mai mare parte din această sumă va fi alocată pentru reforma sistemului justiţiei, în cazul în care şi dacă această strategie generală pentru reforma sistemului justiţiei va fi elaborată. Şi consolidarea comprehensivă a capacităţilor instituţionale va beneficia de o sumă anumită. În afară de aceasta, noi suntem pregătiţi să co-finanţăm participarea Republicii Moldova în 7 programe ale UE şi apropo Moldova este prima ţară care beneficiază de această posibilitate”, a spus şeful Delegaţiei UE la Chişinău.
În anii următori, Republica Moldova are şanse să-şi sporească suportul european în contextul majorării cu circa 40 la sută a bugetului UE pentru politicile de vecinătate europeană care cuprinde o perioadă de 6 ani din 2015 până în 2020, prezentat de Comisia Europeană în luna iunie. „Noutatea bună este că, în situaţia existentă economică dificilă din toată lumea, a fost o propunere de sporire a acestui buget cu 40% pentru vecinătatea europeană, în comparaţie cu bugetul precedent pentru perioada 2006-2013. În cazul în care această propunere va fi acceptată de statele membre ale UE ar însemna că vor fi puse la dispoziţie 16,1 miliarde de euro. Acest buget va fi concentrat pe politici şi va presupune principiul „mai mult pentru mai mult”. Adică va include criteriul de diferenţiere. De asemenea, va include mai multă flexibilitate, o condiţionalitate mai strictă, dar şi mai multe stimulente pentru cele mai frumoase performanţe. Scopul principal va fi promovarea reformelor politice, economice, sociale în spaţiul de vecinătate, de a sprijini priorităţile care au fost convenite în cadrul Planului de acţiuni pentru vecinătate, sprijinirea standardelor şi politicilor de apropiere faţă de UE, de a asigura o creştere durabilă, sporind contactele de la om la om”, declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel.