UE e sigură doar dacă Moldova e sigură, Mureșan despre sprijinul european

„Uniunea Europeană este sigură doar dacă Republica Moldova este sigură”. Prin adoptarea rapidă a facilității pentru Moldova, Uniunea Europeană arată că înțelege acest lucru și că este unită în a ajuta Moldova să combată atacurile externe, să crească nivelul de trai al oamenilor și să continue drumul european. O spune europarlamentarul Siegfried Mureșan, citat de IPN.

Potrivit europarlamentarului, Facilitarea de Stabilitate și Creștere (FSC) pentru Republica Moldova este un acord care cuprinde trei vești bune pentru Republica Moldova.

Astfel, acordul va fi supus votului formal în plenul Parlamentului European în luna martie, iar legislația va intra în vigoare imediat. Acest lucru va permite ca primele fonduri să ajungă în Republica Moldova cel târziu în cursul lunii mai.

La fel, la propunerea sa, adaugă Mureșan, s-a reușit creșterea de peste 200 de milioane de euro a pre-finanțării. Aceste fonduri vor ajunge în Republica Moldova la scurt timp după intrarea în vigoare a FSC. Comisia Europeană propusese inițial o pre-finanțare de 7% din suma inițială, de 1,8 miliarde de euro.

„La propunerea mea, am obținut creșterea pre-finanțării la 18%, ceea ce înseamnă o creștere de peste 200 de milioane de euro a valorii pre-finanțării, până la peste 300 de milioane de euro”, a scris europarlamentarul.

Totodată, a fost majorată cu 100 de milioane de euro valoarea totală a finanțării, de la 1,8 miliarde la 1,9 miliarde de euro. Cele 100 de milioane cuprind și sprijinul de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, anunțat de Comisia Europeană în luna ianuarie.

„Este o creștere importantă pentru Republica Moldova, care are nevoie de cât mai mult sprijin, pentru a se dezvolta economic, pentru a-și dezvolta infrastructura, a-și moderniza drumurile, școlile, spitalele, precum și pentru a gestiona consecințele economice ale șantajului Rusiei cu livrările de gaz”, a declarat Siegfried Mureșan.

Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro. Susținerea este acordată pentru a accelera reformele socio-economice ale Moldovei, a consolida reziliența și a avansa integrarea în UE. O altă țintă este atenuarea impactului profund asupra Moldovei, cauzat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.