UE constată un oarecare progres în negocierile privind conflictului transnistrean
UE constată un oarecare progres în negocierile cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean. „Se vede o atitudine mai activă şi sperăm că se va transforma în ceva”, a declarat, marţi, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Una dintre problemele pe care Moldova trebuie să le rezolve înainte de a cere integrarea în Uniunea Europeană este diferendul transnistrean. „Avem 12 milioane de euro planificaţi în acest an pentru acţiuni de întărire a încrederii. Aceşti bani nu sunt destinaţi doar regiunii, ei vor fi folosiţi şi la dezvoltarea oficiilor pentru persoanele responsabile, pentru domnul Eugen Carpov (vicepremier pentru reintegrare, n.r.), dar şi pentru cei din zona de securitate”, a comunicat Dirk Schuebel.
Potrivit reprezentantului UE, cooperarea în ultimele 3 luni a devenit mai uşoară, dar despre progres se va putea vorbi nu mai devreme de sfârşitul acestui an, după ce vor avea loc câteva runde de negocieri în formatul „5+2”. „Am avut deja o întâlnire la Dublin. Următoarea rundă va fi la Viena în perioada 17-18 aprilie. UE va continua să joace un rol important în aceste negocieri, dar acum suntem doar observatori. UE contribuie mult şi financiar la aceste negocieri şi vrem să fim trataţi egal în cadrul acestora”, a subliniat Dirk Schuebel, referindu-se la faptul că UE ar trebui să devină mediator în proces. UE va insista pe acest lucru, însă decizia depinde de părţile participante la negocieri.
Uniunea Europeană şi SUA au fost incluse în calitate de observatori în procesul de negocieri în 2005. Mediatori în proces sunt Ucraina, Rusia şi OSCE.