UE arată indulgență sau pragmatism față de coaliția ACUM-PSRM, opinie

UE folosește tactica deschiderii generale față de reforme, oferind credit politic de încredere substanțial și asistență financiară, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

În realitate, crede politologul, partea europeană ar putea să manifeste mai multă prudență și evaluare critică deja la această etapă, incipientă.

Comportamentul europenilor denotă indulgență sau pragmatism, opinează Dionis Cenușa.

Indulgența față de guvernanții moldoveni nu ar fi deloc în beneficiul instituțiilor democratice, deoarece pe termen mediu poate repeta degradarea calității guvernării, precum în anii 2010-2013, argumentează politologul.

Dacă UE totuși manifestă pragmatism, scrie el, atunci aprecierea “voinței politice autentice” a premierului Sandu necesită o echilibrare prin injectarea unei critici constructive în legătură cu imperfecțiunile reformelor.

Dionis Cenușa recunoaște faptul că atitudinea Bruxelles-ului față de actuala guvernare de la Chișinău emană încredere și speranță. Zonele de risc, anterior evidențiate de către europeni, se regăsesc pe lista priorităților guvernării. Energizarea reformei justiției, cu modificarea legii procuraturii, setarea unui mecanism pentru coordonarea eforturilor anti-corupție pe lângă cabinetul premierului Sandu, ridicarea imunității deputaților vizați în frauda bancară și revenirea la votul proporțional, sunt doar câteva din acțiunile apreciate în UE, constată politologul.

Neajunsurile pe care le conțin unele reforme sunt puse deoparte, iar multiplele riscuri sunt ignorate, observă politologul.

El avertizează că reformatorii din cadrul guvernării actuale fac abstracție de caracterul corupt endemic al clasei politice moldovenești. De asemenea, nu se ține cont de caracterul ciclic al coalițiilor de guvernare, dar și cel volatil în cazul unor democrații instabile, precum cea moldovenească. În asemenea circumstanțe, chiar dacă și involuntar, blocul ACUM favorizează o viitoare consolidare a pozițiilor Socialiștilor, consideră Dionis Cenușa.

În opinia lui, deși UE se abține de la orice interferență în politica internă a țării, riscurile legate de repolitizarea instituțiilor cu exponenții PSRM trebuie să figureze în discursurile publice și în rapoartele europene de evaluare. Acest lucru deocamdată lipsește din abordarea UE. Declarațiile făcute de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Johannes Hahn, transmise de la Bruxelles, preferă să dea note pozitive reformelor deja atinse, decât să le critice neajunsurile, subliniază politologul.

El face referință la Raportul privind implementarea Acordului de Asociere, care ar include viziuni hiper-optimiste asupra proceselor politice inițiate de coaliția PSRM-ACUM, care diferă de evaluarea obiectivă, din același document, a acțiunilor întreprinse de regimul lui Plahotniuc.

Viitoarele rapoarte ale UE vor trebui să intre în esența reformelor, prezentând zonele de risc, pentru a încuraja auto-corectarea guvernării moldovenești, consideră Dionis Cenușa.

Idealizarea excesivă a guvernării de către UE sau SUA, partenerii naturali ai reformelor democratice din Moldova, este în detrimentul blocului ACUM. În consecință, scade nivel de autosesizare față de propriile greșeli ale ACUM, iar odată cu această slăbește vigilența față de partenerii de coaliție ai acestuia - Socialiștii, concluzionează politologul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.