|
|
|
Pentru a resuscita procesele democratice din Parteneriatul Estic, UE urmează să își arate o deschidere deplină pentru a utiliza regimul de sancțiuni cu scopul opririi încălcărilor practicate de regimurile autoritare contra libertăților democratice...
|
Dionis Cenușa, Columnist principal |
|
Începând cu decembrie 2020, UE obține la dispoziția sa un regim inedit de sancționare a autorilor de infracțiuni împotriva drepturilor omului, la nivel global. Resuscitarea practicilor autoritare de represiune, derulate curent în Belarus, predispune pentru o primă transpunere a noilor sancțiuni europene în vecinătatea estică. În aceeași regiune, sunt alte guverne care limitează grav libertățile democratice, după cum demonstrează situația din Azerbaidjan. Totodată, pseudo-autoritățile din regiunile separatiste de pe teritoriul Moldovei și Georgiei sunt cunoscute pentru abuzurile vizavi de drepturile fundamentale și în particular față de minoritățile etnice. De asemenea, sancțiunile noi ale UE pot fi țintite spre oficialii ruși care comit sau favorizează noi cazuri de încălcări a drepturilor omului pe teritoriul ucrainean - în Crimeea și Donbas.
UE și noua generație de sancțiuni pro-drepturile omului
Noul regim de sancțiuni dezvoltat de UE se deosebește în mod esențial de cele aflate în uzanță. Conceptul noii generații de sancțiuni este importat din SUA și reiese din constatarea crimelor contra drepturilor omului fără a se ține cont de jurisdicția lor. Sunt aplicate interdicții de călătorie, iar fondurile disponibile pe teritoriul statelor UE sunt înghețate (UE, Decembrie 2020). De asemenea, transferurile bănești efectuate de naționalii europeni și de pe teritoriul UE către entitățile/indivizii acuzați de abuzuri sunt interzise (Regulamentul UE, Decembrie 2020). În prezent, sunt peste 40 de regimuri de sancțiuni de sorginte europeană, care sunt centrate pe state și respectiv pe subiecții fizici sau entitățile juridice provenite din țările terțe. La acestea se adaugă sancțiunile internaționale, preluate spre aplicare de către UE, care decurg din rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Cel din urmă are împuternicirea de a stabili măsuri sau altfel spus “sancțiuni” cu scopul de a susține implementarea deciziilor sale (Art. 41, Carta ONU).
Datorită regimului mondial de sancțiuni adoptat în decembrie 2020, UE se plasează alături de alți actori internaționali – SUA, Canada și Marea Britanie – care aplică sancțiuni individuale pentru abuzurile comise împotriva drepturilor omului, indiferent de locația crimelor și naționalitatea autorilor. De fapt, prin acest intermediu, UE își consolidează statutul de “putere normativă”, care, de regulă, se rezumă la “diplomația declarațiilor” (IPN, Noiembrie 2020) sau la condiționalitate (IPN, May 2020). Totodată, determinarea de a promova drepturile omului și de a penaliza actorii (ne)statali non-europeni care le atacă constituie o investiție adițională în ambițiile geopolitice ale UE. Astfel, Bruxelles-ul își atribuie misiunea de a penaliza indivizi și companii din țări terțe, în viziunea șefului diplomației europene Josep Borrell, “de o manieră mai flexibilă”. Totuși, sub incidența prevederilor noului regim de sancțiuni cad și entitățile/indivizii de origine europeană, care pot acționa în calitate de intermediari pentru infractorii din afara UE.
Decizia de a introduce un regim modern de sancționare contra crimelor împotriva drepturilor omului menține UE în limitele logicii preventive. Potrivit paginii oficiale a Comisiei Europene, măsurile restrictive generale au scopul de “a preveni conflicte” sau de “a răspunde la crize”. Cu alte cuvinte, decidenții europeni folosesc sancțiunile individuale pentru a influența comportamentul celor care subminează drepturile omului. În asemenea context, sancțiunile ar fi menite să sporească costurile de imagine pentru actorii vizați, de aceea, sunt reversibile și pot fi retrase ulterior. Nici noul regim de sancțiuni nu este definit drept instrument pedepsitor. Cu toate acestea, dat fiind faptul că lipsește relația cu vreun stat concret, gradul punitiv al sancțiunile derivate din “Actul Magnitsky European” va fi net superior restricțiilor aplicate anterior. Deocamdată, UE a cartat detaliat infracțiunile sancționabile. Astfel, din primul grup de încălcări a drepturilor omului fac parte crimele extrem de grave, precum genocidul, sclavia etc. Al doilea grup de crime încorporat în noul regim de sancțiuni al UE numără abuzurile împotriva libertății de întrunire sau de opinie, caracteristice regimurilor autoritare (Decizia UE, Decembrie 2020). Totuși, statele membre sau șeful diplomației europene (Înaltul Reprezentant) vor propune Consiliului completarea listei de sancționați în funcție de gravitatea crimelor, dar și în conformitate cu interesele de politică externă a UE, printre care sprijinirea democrației, statutului de drept și a drepturilor omului (Art. 21, Tratatul UE). Pe intern, UE va decide în unanimitate asupra compoziției listei. Totodată, Bruxelles-ul popularizează aplicarea unor măsuri restrictive similare de către alte țări terțe (Decizia UE, Decembrie 2020), fără a face vreo referință la Balcanii de Vest sau țările din Parteneriatul Estic – Georgia, Moldova și Ucraina.
“Actul Magnitsky” al SUA și cel al UE – împreună sau separat?
Regimul mondial de sancțiuni al UE vine să extindă instrumentele europene de sancționare extra-teritorială. Acesta copiază mecanismul american al “Actului Magnitsky”, legiferat în 2012, contra oficialilor ruși implicați în comiterea unei crime individuale. Din 2017, domeniul de aplicare a mecanismului american acoperă violarea drepturilor omului, dar și cazurile de corupție, oriunde în lume. atât de către oficiali, cât și de persoane private. În perioada 2017-2020, autoritățile americane au sancționat peste 240 de persoane și entități, originare din 28 de țări (State.gov., Decembrie 2020).
Un tempo de aplicare a sancțiunilor similar celui american este puțin probabil în cazul UE. Primul impediment pentru aceasta este principiul de unanimitate, în baza căruia guvernele naționale în cadrul Consiliului UE vor trebui să desemneze entitățile/persoanele sancționate. Acest aspect este exact contrar așteptărilor SUA, care, prin vocea Secretarului de Stat Michael Pompeo, au încurajat UE să stabilească primele sancțiuni “cât mai curând”.
În al doilea rând, UE are un domeniu îngust de aplicare a regimului mondial de sancțiuni ce elimină componenta corupțională, folosită de către SUA pentru a sancționa politicieni “corupți” în Africa, Asia, inclusiv în vecinătatea sudică a UE - Liban. Cu toate acestea, partea americană a reiterat că, cel puțin pe dimensiunea drepturilor omului, va acționa în calitate de “partener” al UE. Autonomia sistemului de sancțiuni al SUA și lentoarea decizională a UE (provocată de unanimitate) limitează semnificativ posibilitatea sincronizării listelor de sancțiuni dintre acestea în viitor.
În fine, diferențele majore dintre SUA și UE ar putea să reiasă din prioritizarea geografică a sancțiunilor. Astfel, autoritățile americane au utilizat “Actul Magnitsky” în vederea sancționării anumitor naționali chinezi pentru abuzuri comise pe teritoriul Chinei, precum reprimarea uigurilor în provincia Xianjing, dar și în afara țării – pe cazul de corupție în Combodgia. Spre deosebire de Washington, instituțiile europene interacționează cu partea chineză de o manieră mult mai precaută. Deși UE conștientizează că China este un “competitor economic” și un “rival sistemic”, aceasta nu a formulat, deocamdată, vreo intenție de a sancționa oficiali sau entități chineze pentru abaterile din domeniul drepturilor omului. Unicele modalități utilizate de Bruxelles a fost semnalarea abuzurilor pe calea declarațiilor politice și angajarea în dialogul bilateral privind drepturile omului, reunit a 37 oară în 2019. Aplicarea regimului mondial de sancțiuni împotriva oficialilor chinezi ar putea completa setul de instrumente politico-diplomatice valabile posedate de UE. Orice risc de a deteriora relațiile economice, care valorau 1.5 miliarde EUR zilnic în 2019, mai ales în contextul pandemic, va genera reticență. Interesele naționale ale statelor membre în jurul atragerii investițiilor chinezești poate complica de asemenea folosirea eventuală a sancțiunilor contra abuzurilor din domeniul drepturilor omului în China. O atitudine mai curajoasă și determinată vizavi de sincronizarea regimurilor de sancționare pro-drepturile omului, dintre SUA și UE, s-ar putea materializa la țintirea actorilor (ne)statali din Europa de Est, în particular în Belarus și Rusia.
Tabel. Asemănări și deosebiri între “Actul Magnitsky” al SUA și cel al UE
|
SUA
|
UE
|
Titlu
|
Actul Magnitsky Mondial de Răspundere în domeniul Drepturilor Omului
|
Regimul Mondial de Sancțiuni în materie de Drepturile Omului
(Decizia UE, Regulamentul)
|
Anul adoptării actului legislativ/normativ
|
2016
|
2020
|
Anul de aplicare efectivă
|
2017
|
2021 (eventual)
|
Tipuri de sancțiuni
|
- Interdicții de călătorie
- Înghețarea fondurilor
|
- Interdicții de călătorie
- Înghețarea fondurilor
|
Criteriile de activare
|
- Abuzuri contra drepturilor omului
- Corupție, inclusiv cu atragerea fondurilor publice
|
- 12 tipuri concrete de abuzuri împotriva drepturilor omului
|
Revizuirea listei celor sancționați
|
Secretarul Trezoreriei, în consultare cu Secretarul de Stat și Procurorul General.
|
Consiliul UE (guvernele naționale), în baza propunerilor de la statele membre sau a șefului diplomației UE.
|
Sursa: Compilația autorului în baza datelor de pe state.gov și ec.europa.eu
Primii vizați - autocrații din Parteneriatul Estic?
Teoretic, noul regim de sancțiuni pro-drepturile omului al UE urmărește autorul infracțiunii, care este văzut separat de țara de proveniență. Altfel spus, respectivul mecanism european țintește oficialul sau persoana privată separat de naționalitatea x, y sau z, care a comis un abuz specific legat de drepturile omului pe teritoriul său național sau în străinătate. Deocamdată, este incert dacă regimul de sancțiuni recent-conceput va coexista sau nu cu măsurile restrictive deja aplicate în domeniul drepturilor omului. Totuși, comasarea sancțiunilor dedicate aceluiași domeniu ar permite eliminarea suprapunerilor, inclusiv pentru că ambele categorii de sancțiuni conțin interdicțiile de călătorie și înghețarea fondurilor.
Mapa sancțiunilor UE ilustrează că sancțiunile vechi dedicate drepturilor omului în țările Parteneriatului Estic vizează, de o parte, Belarus, și pe de alta, Moldova și Ucraina. În cazul Belarusului au existat sancțiuni ce datau din 2004, care au fost anulate definitiv în 2016. Sancțiunile contra Belarus au revenit în circulație după falsificarea alegerilor prezidențiale din August 2020, urmate de proteste anti-guvernamentale și valuri repetitive de represiuni împotriva opoziției și cetățenilor protestatari. Reacția UE la deraierile anti-democratice, deși tardivă, s-a soldat cu sancțiuni personale împotriva a 59 de oficiali beloruși, printre care și președintele Alexandr Lukașenko. Fondurile acestora sunt înghețate, iar călătoriile lor pe teritoriul UE - interzise.
Sancțiunile adoptate vizavi de Moldova și Ucraina diferă în mod diametral de cele elaborate pentru Belarus, deoarece vizează infracțiuni comise în regiunile separatiste (Transnistria) și respectiv cele anexate (Crimeea). În prezent, nimeni nu este specificat în lista sancțiunilor referitoare la Moldova, introdusă în 2003 și prelungită până în octombrie 2021, care includ doar interdicții de călătorie. Concomitent, cazul ucrainean mai implică alte sancțiuni ce vizează integritatea teritorială (177 persoane și 48 entități) și sancțiuni focusate strict pe Rusia pentru destabilizarea Ucrainei.
Utilizarea “Actului Magnitsky” al UE în raport cu statele din Parteneriatul Estic poate fi relevantă față de acele state unde condiționalitatea europeană este inexistentă sau nu poate fi aplicată uniform pe tot teritoriul țării. Așadar, noul regim european de sancțiuni are utilitate pentru a interveni împotriva violărilor sistematice ale drepturilor omului din Belarus și Azerbaidjan. Cele din urmă nu sunt dependente de asistența macro-financiară a UE. Totodată, același regim de sancțiuni trebuie să fie pus în acțiune pentru a pedepsi abuzurile din regiunile separatiste din Moldova, Georgia și Ucraina. Implementarea “Actului Magnitsky” european oferă societății civile din regiune posibilitatea de a responsabiliza suplimentar Bruxelles-ul.
În loc de concluzii...
Regimul mondial de sancțiuni pro-drepturile omului lansat de UE este la o etapă incipientă. Inspirat din practica americană, regimul de sancțiuni european are un domeniu de aplicare mai limitat. În fond, existența “Actului Magnitsky” European reduce marja de eschivare de la sancțiuni împotriva abuzurilor comise în afara continentului european. Deși discuțiile despre sincronizarea pozițiilor pe marginea sancțiunilor dintre SUA și UE sunt premature, respectivul regim de sancțiuni oferă o platformă nouă de cooperare în domeniul promovării drepturilor omului la nivel global.
Pentru a resuscita procesele democratice din Parteneriatul Estic, UE urmează să își arate o deschidere deplină pentru a utiliza regimul de sancțiuni cu scopul opririi încălcărilor practicate de regimurile autoritare contra libertăților democratice. Contrar eficienței reale a acestor sancțiuni, implementarea lor va avantaja internaționalizarea cauzei grupurilor ale căror drepturi sunt lezate, dar și va concretiza statutul UE de putere normativă și geopolitică.
---
Această analiză este realizată pentru Fundația germană Hanns Seidel și Agenția de presă IPN.
Dionis Cenușa, Columnist principal
Dionis Cenușa este politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, absolvent al studiilor de masterat în Studii Politice Interdisciplinare la Colegiul Europei din Varșovia.
Domenii de cercetare: Politica Europeană de Vecinătate, relațiile UE-Moldova, politica externă a UE și Rusia, migrația și securitatea energetică.
Urmărește-l pe Dionis Cenușa în
Twitter.
IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.
Dionis Cenușa
Vezi și:
- Politica externă „multi-vectorială” și integrarea europeană: realitățile din Serbia, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Aderare europeană diferențiată: decuplarea iminentă a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Polarizarea (geo)politică din Georgia și Moldova și mizele pentru UE și Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Predominanța factorului geopolitic în agenda de aderare la UE a Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Prognoze pentru Europa de Est în 2024: Criza de influență a UE și reînnoirea electorală a autocrațiilor. Analiză de Dionis Cenușa
- Factorul ungar-rusesc și dimensiunea ucraineană a lărgirii UE spre Est. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza din Orientul Mijlociu și perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictului transnistrean – trei scenarii pe fundalul intereselor geostrategice ale Moldovei, Ucrainei și Rusiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Precedentul Ciprului, „conflictele înghețate” post-sovietice și agenda europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele protestelor anti-guvernamentale din Georgia și Moldova asupra pozițiilor UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Rusia și costurile geopolitice ale războiului: “conflictele înghețate” din Moldova și Azerbaidjan. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucraina, Moldova și Georgia în contextul apropierii de UE: 5 principii pentru eficientizarea reformelor. Analiză de Dionis Cenușa
- Apropierea Ucrainei, Moldovei și Georgiei de UE – progres cu mai multe viteze. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezinhibarea gândirii strategice a UE sub presiunea revizionismului militarist rusesc: spargerea “tabu-urilor” europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Prevenirea amenințărilor de origine rusă în 2023: trei domenii prioritare de reducere a riscurilor pentru Occident. Analiză de Dionis Cenușa
- “Remodelarea” infrastructurii critice regionale sub impactul războiului – cazul Ucrainei, Rusiei și al UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Criza energetică din Moldova și sentimentele de “unire” cu România, analiză de Dionis Cenușa
- Infrastructura critică a Ucrainei vs. ponderea energetică a Rusiei: “războiul nervilor”. Analiză de Dionis Cenușa
- Parametrii asistenței occidentale pentru Ucraina și Moldova – o pregătire înainte de „iarna rusească”. Analiză de Dionis Cenușă
- Tacticile rusești împotriva Ucrainei și Moldovei: ramificarea crizelor energetice. Analiză de Dionis Cenușa
- Atacurile rusești împotriva infrastructurii critice: riscurile pentru reziliența Ucrainei și implicațiile pentru UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Noile scenarii ale agresiunii rusești în lumina anexării ilegale din sud-estul Ucrainei. Analiză de Dionis Cenușa
- Relațiile moldo-ruse: între proteste antiguvernamentale și șantaj gazier. Analiză de Dionis Cenușa
- Războiul gazier al Rusiei și testul de reziliență pentru UE: 3 intenții rusești și 3 dileme europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Dezoligarhizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei – condiția UE pentru avansarea perspectivei europene. Analiză de Dionis Cenușa
- Georgia și Moldova – analiza comparată a rezilienței de stat și a riscurilor de origine rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile UE și arma energetică a Rusiei – solidaritate versus fragmentare. Analiză de Dionis Cenușă
- Moldova și candidatura pentru UE: între risipirea legitimității și necesitatea unui dialog național. Analiză de Dionis Cenușa
- Candidatura de aderare la UE: Diferențe interne și geopolitice dintre Ucraina și Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Cursa pentru candidatura de aderare la UE: Cele trei scenarii pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză de Dionis Cenușa
- Autonomia energetică a UE și „criza” sancțiunilor împotriva Rusiei – între blocaje și alternative noi. Analiză de Dionis Cenușa
- Insecuritatea regională și căutarea rezilienței pentru Moldova – pe bază de asistență de la UE sau NATO? Analiză de Dionis Cenușa
- Noile tendințe în agresiunea împotriva Ucrainei, sancțiunile occidentale și arma energetică rusească. Analiză de Dionis Cenușa
- Dialogul Moldovei și Georgiei cu UE și NATO – în căutare de atenție externă și resurse pentru reziliența de stat. Analiză de Dionis Cenușa
- „Noua” agendă europeană a Moldovei, unirea cu România și separarea de regiunea transnistreană. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancționarea Rusiei pentru salvarea Ucrainei și factorul chinez. Analiză de Dionis Cenușa
- Invazia rusă și “rivalitatea” Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru aderarea la UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza rusească 2.0: Solicitările Ucrainei către Occident vs. noile scenarii ale Moscovei. Analiză de Dionis Cenușa
- Rolul asistenței UE în desprinderea Moldovei de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Ucrainizarea securității europene: De ce Rusia acționează acum? Analiză de Dionis Cenușa
- Top șapte prognoze pentru PaE în 2022: Testarea reformelor locale și presiunea competiției geopolitice. Analiză de Dionis Cenușa
- Bilanțul anului 2021: 5 progrese și provocări în PaE – reziliența pro-UE și noile focare de instabilitate regională. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă post-merkeliană a Germaniei – mai proeuropeană în Europa de Est și mai dură față de Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Politica externă a Moldovei – între „interconectarea” cu România și „echilibrarea” cu Rusia. Analiză de Dionis Cenușa
- Criza migranților din Belarus, slăbiciunile UE și scenariile regimului lui Lukașenko. Analiză de Dionis Cenușa
- Lecții din Moldova privind securitatea energetică a UE și monopolul rusesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Intențiile Rusiei de a contrabalansa influența occidentală în spațiul CSI, analiză de Dionis Cenușa
- Energizarea dialogului UE-Moldova: între entuziasm geopolitic, “moment istoric” și constrângeri locale. Analiză de Dionis Cenușa
- Așteptările UE și realitatea politică din Georgia și Moldova: contradicții și riscuri. Analiză de Dionis Cenușa
- Era post-Merkel și soarta est-europenilor: continuarea integrării europene și restabilirea integrității teritoriale. Analiză de Dionis Cenușa
- Resuscitarea relației Rusia-Moldova și conștientizarea vectorului european moldovenesc. Analiză de Dionis Cenușa
- Soluționarea conflictelor teritoriale în Parteneriatul Estic: În căutarea unei abordări personalizate a UE. Analiză de Dionis Cenușa
- Triunghiul “asociat” Georgia-Moldova-Ucraina: aprofundarea integrării în UE și “scutul” împotriva influenței rusești. Analiză de Dionis Cenușa
- Sancțiunile economice ale UE și vulnerabilitatea Parteneriatului Estic la precedentul creat de Belarus, Analiză de Dionis Cenușa
- Alegerile anticipate din Moldova și puterea geopolitică a diasporei. Analiză de Dionis Cenușa
- Aprofundarea diferențelor în Parteneriatul Estic și apariția “Trio-ului” pan-european. Analiză de Dionis Cenușa
- Oligarhii din Georgia, Moldova și Ucraina: între retragere, regrupare și „reeducare”. Analiză de Dionis Cenușa
- Atitudinea față de UE în Georgia, Moldova și Ucraina – între adorație și moderație, analiză de Dionis Cenușa
- Ajustarea regimului fără vize cu UE pentru est-europeni – de la pandemie spre “pașaport verde”. Analiză de Dionis Cenușa
- „Sputnik V” la frontiera UE și țintele Rusiei în Moldova. Analiză de Dionis Cenușa
- Trăsăturile “diplomației vaccinului” în Moldova: Avantajele României în fața Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Calculele UE în Ucraina, Georgia și Moldova – navigând între crize politice, reforme și „umbrele” Rusiei. Analiză de Dionis Cenușă
- Anticiparea reacției Rusiei la viitoarele sancțiuni UE: divizare, dezinformare sau destabilizare? Analiză de Dionis Cenușa
- Relația UE-Rusia în 2021 - între „pragmatism distorsionat” și „politică externă rezistentă”. Analiză de Dionis Cenușa
- Reeuropenizarea politicii externe a Moldovei și poziția UE vizavi de criza politică moldovenească. Analiză de Dionis Cenușa
- Top 8 prognoze pentru statele PaE în 2021 – între “contestare” și “reînnoire”. Analiză de Dionis Cenușă
- Bilanțul anului 2020 pentru statele PaE: 5 oportunități și 5 provocări majore. Analiză de Dionis Cenușă
- Relația Moldova-Rusia și tranziția post-Dodon: între abordarea “inteligentă” și cea “emoțională”. Analiză de Dionis Cenușă
- Reziliența informațională lângă frontierele estice ale UE. Analiză de Dionis Cenușă
- Vecinătatea estică a UE la o nouă răscruce – între enigme electorale și crize de securitate. Analiză de Dionis Cenușa
- Moldova – alegeri prezidențiale fără „vot geopolitic”? Analiză de Dionis Cenușă
- Optica Rusiei, Chinei și UE vizavi de criza politică din Belarus – între intervenție, susținere și influență, analiză de Dionis Cenușa
- Belarus – o nouă “revoluție de catifea” în Parteneriatul Estic? Analiză de Dionis Cenușa
- „Favoriții” mecanismului de condiționalitate al UE: Georgia, Moldova sau Ucraina? Analiză de Dionis Cenușa
- Efectele acțiunilor UE în Moldova – asistența financiară și contradicțiile opoziției, analiză
- Președinția Germaniei în UE și viitorul Parteneriatului Estic: Ghidul pentru gestionarea unei realități „incomode”, analiză
- Agenda politică a UE și “nisipurile mișcătoare” din Ucraina, Moldova și Georgia. Analiză
- Condiționalitatea UE și combaterea euroscepticismului în Parteneriatul Estic, Op-Ed
- Uniunea Euroasiatică și criza sanitară: integrare lacunară și ambiții geopolitice, Op-Ed
- Solidaritatea NATO și factorul rusesc: Lecția dură a rezilienței de stat. Op-Ed
- China și Rusia - diplomație sanitară și “fragmentarea” Europei, Op-Ed
- Efectele pandemiei - între solidaritatea UE și reziliența vecinilor estici, Op-Ed
- “Guvernele căzătoare” din Moldova și Ucraina: Patru asemănări și două contraste, Op-Ed
- Integrarea europeană în vecinătatea UE: Cu sau fără „de-geopolitizare”? Op-Ed
- Efectele “macronizării” relațiilor UE-Rusia asupra vecinătății estice, Op-Ed
- Vocile „unioniste” din Moldova, migrația și integrarea europeană în Est, Op-Ed
- Imobilizarea oligarhilor în Moldova, Georgia și Ucraina: misiune (im)posibilă? Op-Ed
- Zece prognoze în 2020: Geopolitizarea oligarhiei în Moldova și apropierea UE-Rusia, Op-Ed
- Anul eurooptimismului “scurtat” în Moldova: Top 3 succese și regrese în 2019, Op-Ed
- Dialogul moldo-român: de la “ton calm” la regim de condiționalitate, Op-Ed
- Trauma perspectivei europene, vecinătatea UE și ecourile cazului moldovenesc, Op-Ed
- Dialogul UE-Moldova: Există integrare europeană după guvernul Maiei Sandu? Op-Ed
- Moldova și Serbia între extinderea UE și avansarea euroasiatică, Op-Ed
- Ajutorul macro-financiar al UE pentru Moldova: recompensă obiectivă sau stimulent politic?, OP-ED
- Rusia, UE și refacerea conviețuirii geopolitice pe linia Kiev-Chișinău-Tbilisi, Op-Ed
- Guvernul reformelor din Moldova și “creditul de încredere” al UE, Op-Ed
- Politica externă “echilibrată” a Moldovei, axa Paris-Moscova și dosarul ucrainean, Op-Ed
- Fragilitatea guvernării de la Chișinău și agenda europeană până în 2020, OP-ED
- Deblocarea asistenței europene pentru Moldova: cu sau fără condiționalitate? Op-Ed
- „Primăvara anti-oligarhică” sau iluzii temporare în Moldova, Ucraina și Georgia, Op-Ed
- Cedarea regimului oligarhic, relansarea integrării europene în Moldova și agenda Rusiei, OP-ED
- Criza politică din Moldova: Depășirea complexului geopolitic și înfruntarea „statului capturat”, OP-ED
- Vitezele politice din Moldova, Ucraina și Georgia: în căutarea unui „cerc virtuos”, OP-ED
- Intersecția simbolurilor geopolitice în Moldova: între trecutul sovietic și drepturile minorităților sexuale, OP-ED
- Liberalizarea vizelor în Moldova după 5 ani: slăbiciunile bunei guvernanțe și comparații ucraineano-georgiene, OP-ED
- Moldova post-electorală: între avertismentele Rusiei, absența UE și alegerile anticipate, OP-ED
- Comportamentul (geo)politic al președinților Moldovei, Georgiei și Ucrainei: între percepții și realități fluctuante, OP-ED
- Formarea coaliției post-electorale din Moldova și câștigurile Moscovei, OP-ED
- Puterea diasporei în alegerile din Moldova – între percepții și realități, OP-ED
- Atitudinile cetățenilor din Moldova, Ucraina și Georgia față de UE și paradoxurile sondajelor, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2019: Reconfigurarea agendei europene în Moldova și criza statului de drept în UE, OP-ED
- Anul bulversărilor în integrarea europeană a Moldovei: Top 3 progrese și eșecuri în 2018, OP-ED
- Deficiențele condiționalității europene și supraviețuirea clasei politice din Moldova, OP-ED
- Avertizarea cu suspendarea regimului fără vize pentru Moldova și sinergia criticii UE, OP-ED
- Conviețuirea dificilă a societății civile cu regimurile oligarhice din Moldova și Georgia, OP-ED
- Eșecul introducerii integrării europene în Constituția Moldovei: perdanții și câștigătorii, OP-ED
- Viitorul Acordurilor de Asociere în Moldova, Ucraina și Georgia: factorul local, european și cel rusesc, OP-ED
- Oportunitățile opoziției extra-parlamentare, temerile guvernării și poziționarea față de UE, OP-ED
- Radiografia asistenței macro-financiare a UE în Moldova, Ucraina și Georgia: fruntașii și codașii, OP-ED
- Răcirea relațiilor UE-Moldova până la un nou test electoral, OP-ED
- Protestele anti-guvernamentale, stratagemele guvernării și agenda europeană a Moldovei, OP-ED
- Discrepanțele Chișinăului cu UE și intenția de valorificare a factorului rusesc, OP-ED
- Cazul Moldovei – un precedent periculos sau nu pentru relația UE cu Ucraina și Georgia? OP-ED
- Impactul rezoluției PE: de la o criză politică a guvernării la atacarea imaginii UE în Moldova, OP-ED
- Acutizarea dialogului UE-Moldova și calculele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Invalidarea alegerilor din Chișinău, scenariile guvernării și reacția UE, OP-ED
- Președinția României în Consiliul UE și contextul politico-energetic din Moldova, OP-ED
- Protestele sociale pe timp de integrare europeană: De ce cetățenii din Georgia protestează mai des decât cei din Moldova? OP-ED
- Impactul reapropierii dintre UE și Rusia asupra Ucrainei, Georgiei și Moldovei, OP-ED
- Multivectorialismul extern al Președintelui Dodon și incertitudinile geopolitice post-electorale, OP-ED
- Dependența energetică a Moldovei, evitarea transparenței și ignorarea datoriei pentru gazul rusesc, OP-ED
- UE și limitele „condiționalității stricte” față de Moldova, OP-ED
- Rolul și implicațiile (euro)unionismului în scrutinul din Moldova, OP-ED
- Aspirațiile europene ale Georgiei și lecțiile de învățat pentru Moldova, OP-ED
- Regenerarea regimului Putin și implicațiile pentru PaE și Moldova,OP-ED
- Scenariile (geo)politice pentru alegerile parlamentare din Moldova, OP-ED
- Moldova și UE: un dialog încâlcit în probleme vechi și așteptări noi, OP-ED
- Diagnoza oligarhiei din Moldova, Ucraina și Georgia și soluții pentru deoligarhizare, OP-ED
- Asistența UE pentru Moldova, urgentarea reformelor și supraviețuirea guvernării, OP-ED
- Integrarea europeană, importul legislației UE și soluții practice pentru conturarea beneficiilor, OP-ED
- Moldova și poziția de fruntaș al PaE – între reforme forțate și avantajul comparației regionale, OP-ED
- Lupta Moldovei contra dezinformării rusești: lacune și calcule electorale, OP-ED
- Noul mecanism de suspendare a vizelor – un instrument adițional pentru țintirea corupției din Moldova, Ucraina și Georgia, OP-ED
- Curtea Constituțională, integrarea europeană și lupta (geo)politică, OP-ED
- Președinția Bulgariei în UE și efectele asupra Moldovei, OP-ED
- Zece prognoze pentru 2018: Testarea electorală a vectorului european și renașterea forțelor pro-ruse în Moldova, OP-ED
- Natura creșterii percepției pro-europene și tentativa de “constituționalizare” a vectorului european, OP-ED
- Lupta cu propaganda rusă în Moldova, sensibilizarea SUA și contextul european, OP-ED
- Moldova și perspectiva de aderare la UE – lipsă de pregătire politică, instituțională și emoțională pe ambele părți, OP-ED
- Viitorul PaE și Moldova după Declarația de la Bruxelles – între pragmatism și realități locale, OP-ED
- Cu ce merge Parteneriatul Estic și Moldova la summitul de la Bruxelles?OP-ED
- Moderarea euroscepticismului Președintelui Dodon, comerțul Moldova-UE și resuscitarea simpatiilor proeuropene, OP-ED
- Legitimitatea guvernelor din PaE, supraviețuirea vectorului european și Moldova, OP-ED
- Multiplele viteze ale Parteneriatului Estic, societatea civilă și cazul Moldovei, OP-ED
- Rusia, naționalismul din Europa și Moldova, OP-ED
- Integrarea europeană, unionismul pro-european și defectele guvernării de la Chișinău, OP-ED
- Agendă pro-reformă în loc de blocarea asistenței macro-financiare, OP-ED
- Mandatul noului Șef al Delegației UE de la Chișinău și prima provocare majoră, OP-ED
- Misiunea UE în Vecinătatea Estică și Moldova: stimularea dezvoltării sau integrare europeană? OP-ED
- Magnetizarea Parteneriatului Estic, rolul Rusiei și implicațiile pentru Moldova, OP-ED
- Societatea civilă: agenți de influență sau sanitari ai sistemului politic. OP-ED
- Integrarea europeană în Moldova: proiect elitist sau nu? OP-ED
- Moldova la 26 de ani: între sustenabilitate și europenizare , Op-Ed
- Finalul mandatului lui Pirkka Tapiola, președintele pro-rus și oligarhul pro-european, OP-ED
- Miza Chișinăului: Asistența macrofinanciară și recunoașterea din partea UE, OP-ED
- Republica Moldova și “stabilitocrația” din vecinătatea europeană, OP-ED
- Reevaluarea Acordului de Asociere cu UE: soluție sau noi incertitudini? OP-ED
- Reacția UE la introducerea votului mixt: pragmatism sau slăbiciune, OP-ED
- Finanțarea externă a societății civile, presiunile guvernării și eurointegrarea, OP-ED
- Stimularea reformelor în Moldova, Georgia și Ucraina: condiționalități noi vs perspectiva europeană
- Președinția Estoniei în cadrul UE și implicațiile pentru Moldova
- Restabilirea livrărilor de electricitate din regiunea transnistreană și slăbiciunea factorului european, OP-ED
- Comisia de la Veneția, votul mixt și asistența europeană, OP-ED
- Rolul președintelui Dodon pentru Rusia și implicațiile pentru integrarea europeană, OP-ED
- Prioritățile Parteneriatului Estic până în 2020 și cum poate beneficia Moldova, OP-ED
- Valorile europene versus valorile tradiționale și subtextul geopolitic din Moldova, OP-ED
- Agenda europeană, societatea civilă și confruntarea cu guvernarea, OP-ED
- Trei scenarii privind soarta asistenței macro-financiare a UE pentru Moldova, OP-ED
- Stoparea asistenței europene versus votul uninominal în Moldova, OP-ED
- Cum Moldova a devenit “stat capturat”? OP-ED
- Dezastrele naturale din Moldova și oportunitățile relației cu UE, OP-ED
- Moldova după trei ani de regim fără vize cu UE și noile realități europene, OP-ED
- Poate Memorandumul cu Uniunea Euroasiatică diminua agenda europeană a Moldovei? OP-ED
- Îngrijorările ascunse ale UE și adaptabilitatea guvernării, OP-ED
- Moldova forțată să combine CSI și Uniunea Euroasiatică cu integrarea europeană, OP-ED
- Demersul pro-reformă al UE și planurile pro-rusești ale președintelui Dodon, OP-ED
- Viteze multiple în UE și în vecinătatea ei: Unde este Moldova? OP-ED
- Simpatiile pro-europene și rostul opoziției pro-UE, OP-ED
- Președinția versus guvernarea: între conviețuire politică și antagonism geopolitic, OP-ED
- Securitatea europeană și demersul Rusiei pentru o lume post-occidentală, OP-ED
- Acordul de Asociere cu UE și paradoxurile președintelui Dodon
- Dilema UE: să critice guvernarea sau să combată propaganda eurosceptică a președintelui pro-rus? OP-ED
- Dialoguri paralele între UE și Moldova și factorul ruso-euroasiatic, OP-ED
- Implementarea DCFTA în regiunea transnistreană – are loc sau nu? OP-ED
- Populismul și integrarea europeană în Moldova
- Misiune dificilă: aprofundarea europenizării și restabilirea relațiilor cu Rusia
- Parteneriatul Estic devine mai “practic”. Ce câștigă Moldova? OP-ED
- Despre „cererea de aderare” la UE şi temele de acasă ale Moldovei, OP-ED IPN
- Interconectarea energetică cu UE: Reţeta pentru diminuarea dependenţei faţă de regiunea transnistreană şi Rusia
- Tactica europenilor în raport cu Chişinăul: Reforme acum şi aici, Op-Ed
- Georgia, liberalizarea vizelor cu UE şi implicaţiile pentru Moldova
- Chişinăul accelerează reformele pentru a seduce Uniunea Europeană
- Europenii din nou la Chişinău: între dialogul cu guvernarea şi liderii protestelor
- Decodificarea poziţiei UE pe cazul Moldovei: Semnificaţia reală versus erori şi omiteri
- Criza Schengen: Afectează aceasta regimul liberalizat de vize pentru Moldova sau nu?
- Presa occidentală şi cea rusească despre protestele de la Chişinău: între dezinformare şi manipulare
- Reacţiile UE şi SUA la noile proteste anti-guvernamentale de la Chişinău
- Ideea alegerilor anticipate în Moldova: Noii pro-europeni de la Chişinău – „da”, voci de la Bruxelles – „mai bine nu”
- UE sub preşedinţia olandeză şi aluziile la Moldova
- UE în Moldova: o reţetă pentru reanimarea vectorului european în 2016