UCM propune măsuri anticriză
Uniunea Centristă din Moldova (UCM) a lansat luni, 9 martie, o serie de măsuri care ar putea, în opinia formaţiunii, să contribuie la diminuarea impactului crizei financiare mondiale asupra economiei R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
„Economia mondială trece printr-o criză profundă. Regretăm faptul că doar în Moldova nu se vorbeşte despre criză. Autorităţile ascund capul în nisip”, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele UCM, fostul premier Vasile Tarlev. „Tergiversarea adoptării unor măsuri anticriză ameninţă cu urmări grave, implicit cu apariţia unor procese ireversibile care pot dezlănţui falimentarea R. Moldova”, a atenţionat Vasile Tarlev.
Liderul UCM a spus că sectorul real al economiei R. Moldova se află într-o profundă recesiune provocată de criza globală. Volumul producţiei industriale a scăzut în ianuarie cu 25% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Se reduce volumul exporturilor. Apar dificultăţi cu achitarea plăţilor pentru producţia deja exportată. Producătorii agricoli duc lipsă acută de mijloace financiare, fapt ce pune în pericol realizarea lucrărilor de câmp, spune Vasile Tarlev. Potrivit lui, în sfera construcţiilor mii de oameni au fost trimişi forţat în concediu fără plată. Şomajul se extinde şi în alte ramuri ale economiei naţionale, situaţia agravându-se prin reîntoarcerea moldovenilor care au lucrat în Rusia şi Uniunea Europeană. De asemenea, ex-premierul crede că se configurează primejdia falimentării băncilor şi unităţilor de producţie. O situaţie deosebit de îngrijorătoare este cea din sectorul de producţie al Transnistriei.
Pentru a diminua consecinţele crizei economice, UCM propune să fie format de urgenţă un comitet naţional anticriză, cu participarea preşedintelui ţării, reprezentanţilor Guvernului, Parlamentului, partidelor, oficialilor din regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză şi a societăţii civile. Acest comitet ar urma să elaboreze un pachet de măsuri anticriză, care în opinia UCM, ar trebui să conţină: reducerea considerabilă a cheltuielilor pentru aparatul de stat; oferirea garanţiilor de stat pentru creditarea preferenţială a întreprinderilor industriale şi agricole, creditarea businessului prin reducerea ratei dobânzii, prin subsidii acordate fermierilor şi folosirea în aceste scopuri inclusiv a rezervelor Băncii Naţionale. UCM propune, totodată, să fie anunţată „vacanţa fiscală” pentru businessul din sfera de producere.
De asemenea, în opinia UCM, ar trebui să fie aplicate măsuri protecţioniste pentru susţinerea producătorilor naţionali, în special din industrie şi agricultură. Statul ar trebui să desfăşoare o campanie naţională cu genericul: „Cumpăraţi mărfuri moldoveneşti” şi să naţionalizeze, cumpărând active, întreprinderile care sunt în pragul falimentului. Pentru a salva băncile de faliment, statul ar trebui să acorde ajutor sistemului bancar naţional. „Salvând băncile de faliment, statul va salva depozitele cetăţenilor şi va crea condiţii de creditare a sectorului real al economiei”, a spus liderul UCM, Vasile Tarlev.
Anterior, şi alte partide politice au venit cu propuneri pentru depăşirea consecinţelor crizei economice mondiale asupra R. Moldova.