Turul II al alegerilor locale are loc în 273 de localități și alegeri repetate – în altele opt

În 273 de localități astăzi este organizat turul II al alegerilor locale, acolo unde în primul tur niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. În alte opt localități din țară, unde alegerile din 5 noiembrie au fost declarate nevalabile, astăzi are loc votarea repetată, transmite IPN.

În turul II de scrutin au acces 544 de candidați la funcția de primar. Dintre ei, 488 sunt desemnați de partide politice, iar 56 candidează independent. În buletinul de vot sunt înscriși câte 2 candidați care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde în buletinul de vot este înscris câte un singur candidat.

Circa 828 de mii de buletine de vot au fost tipărite pentru turul II al alegerilor locale. Dintre acesta, puțin peste 637 de mii sunt limba română, iar celelalte în limba rusă.

În al doilea tur de scrutin, alegerile în circumscripție sunt considerate valabile dacă la ele participă cel puțin 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Pentru cele opt localități în care a fost dispusă votarea repetată s-au tipărit  23 de mii de buletine de vot. Votarea repetată se efectuează în baza acelorași liste electorale și aceleași consilii și birouri electorale. Pentru valabilitatea scrutinului la urne trebuie să vină cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

La secția de votare, alegătorul prezintă pașaportul sau buletinul de identitate de generația întâi fără fișă de însoțire. Acesta va fi admis să-și exercite dreptul de vot dacă sistemul electronic va confirma că este arondat la această secție de votare, precum și dacă figurează în lista electorală de bază a secției. În cazul alegătorilor care votează în baza pașaportului se va înscrie seria și numărul acestuia la rubrica „Notă” din lista electorală.

Alegătorul care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14.00.
Agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților sau materialelor cu tentă de agitație electorală și nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

Secțiile de votare sunt deschise între 07.00 și 21.00.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE