Tudor Borș: Oamenii legii, pregătiți să facă diferența dintre discursul de ură și libera exprimare

În cadrul campaniei electorale este important să se facă clar diferența dintre discursul de ură, incitarea la discriminare și libera exprimare. Oamenii legii sunt pregătiți, instruiți în acest sens, spune șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Tudor Borș în cadrul dezbaterii publice genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Discursul de ură și instigarea la discriminare este o încălcare a legislației sau o încălcare a dreptului unei persoane. Este important să facem o distincție în ce ceea ce privește libertatea de exprimare, dreptul la liberare exprimare, prevăzută de lege și discursul de ură. Totodată menționăm că sunt subiecți speciali ai contravenției date, și anume, competitorii electorali. Se referă la partide politice, se referă la candidați independenți sau grupul de inițiativă etc. Și în cazul respectiv, în primul rând, trebuie să identificăm subiectul. Noi, din punct de vedere al instruirii, vom dispune în continuare acele activități necesare, dar agentul constatator, având pârghii legale, are posibilitatea de a consulta și alte instituții abilitate. Avem Consiliul de Prevenire a Discriminării, alte instituții care pot să dea un aviz consultativ în ce privește proba de existență sau inexistență unor fapte contravenționale”, a declarat Tudor Borș.

El a ținut să precizeze că în cadrul procesului contravențional, oamenii legii trebuie și sunt obligați să asigure respectarea drepturilor tuturor participanților la acest proces. „Vreau să atrag atenția că sancțiunile sunt destul de drastice, cu amenzi pentru persoane fizice de la 7.500 până la 12.500 lei și pentru persoana juridică, de la 12.500 la 20.000 de lei”, a spus Tudor Borș.

Șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău mai spune că discursul de ură sau incitarea la discriminare poate fi realizată prin pliante sau broșuri, care pot fi ridicate de către agentul constatator „până instanța de judecată se pronunță”. Tudor Borș precizează că sunt mai multe pârghii prin care poate fi probată o  contravenție în cazul când este comisă.

Tudor Borș a menționat că mai multe structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sunt implicate în perioada electorală și în ziua alegerilor în asigurarea ordinii publice. El a îndemnat cetățenii să se abțină de a face declarații care incită la ură și să respecte restul reglementărilor. „Venim cu îndemnul ca atunci când este afectat un anumit grup de persoane sau o persoană anumită, să se depună o sesizare imediată către poliție, să începem acele investigații, în timp real să putem documenta și preveni, descuraja alte cazuri”, a punctat el.

Dezbaterea publică cu genericul „Discursul de ură - interzis și sancționat, o premieră la alegerile din 5 noiembrie” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE