Deputaţii Partidului Socialiştilor au depus trei sesizări la Curtea Constituţională. Socialiştii solicită instanţei să se expună referitor la constituţionalitatea învestirii Guvernului prin votul unor viitori miniştri care aveau calitate de deputat. De asemenea, socialiştii au sesizat Curtea referitor la modul deschiderii secţiilor de votare peste hotare, dar şi la atribuirea Ministerului Tehnologiei Informaţie şi Comunicaţiilor competenţelor legate de examinarea cererilor de obţinere a cetăţeniei, transmite IPN.
În prima din cele trei sesizări, deputaţii PSRM amintesc că unii candidaţi la funcţiile de miniştri în actualul guvern în paralel erau şi deputaţi şi au participat la procedura de votare pentru Cabinetul de miniştri din care urmau să facă parte. Socialiştii solicită părerea Curţii Constituţionale pe marginea acestei situaţii.
Cea de-a doua sesizare vizează votul peste hotarele ţării. Începând cu anul trecut, cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc şi muncesc în afara ţării şi doresc să participe la alegeri trebuie să se înregistreze în prealabil pe un site special, iar autorităţile iau decizia privind numărul secţiilor de votare deschise peste hotare în baza acestor înregistrări. Socialiştii consideră această dispoziţie ca fiind o încălcare a drepturilor cetăţenilor şi menţionează că participarea la votare este un drept al tuturor, ci nu doar al celor care s-au înregistrat pe site.
Socialiştii au mai sesizat Curtea Constituţională şi pe marginea unui punct din Legea cu privire la cetăţenia Republicii Moldova, conform căruia Ministerului Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor i-au fost date împuterniciri care anterior reveneau în exclusivitate preşedintelui ţării. Este vorba despre faptul că această instituţie este competentă acum să examineze cererile pe probleme privind obţinerea cetăţeniei. Socialiştii califică acest lucru drept neconstituţional, deoarece, în corespundere cu legea supremă a ţării, împuternicirile respective le poate avea şi trebuie să le aibă în exclusivitate şeful statului.