Kremlinul scoate toate armele pentru a recâștiga controlul asupra Moldovei. O spune expertul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, care a comentat acuzațiile false ale Rusiei referitor la pregătirea unui plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană. Într-un comentariu, expertul a menționat că Rusia ar putea să testeze acum trei scenarii operaționale, fiecare conceput să saboteze stabilitatea Moldovei și să influențeze percepția publicului, transmite IPN.
Andrei Curăraru a comunicat că este vorba despre un război informațional, iar strategia Moscovei este destabilizarea prin orice mijloace, folosind MGRES ca piesă centrală într-o campanie de manipulare și intimidare.
Potrivit primului scenariu, numit „operațiunea sub steag fals”, Rusia ar putea fabrica un incident la MGRES, cum ar fi un atac simulat cu drone sau un sabotaj orchestrat, pentru a acuza Chișinăul de agresiune, menționează Andrei Curăraru.
MGRES, forțată să treacă pe cărbune ca urmare a deciziei Gazprom să nu livreze gaze pe rute alternative, se confruntă cu riscuri majore de avarii. Andrei Curăraru spune că în cel de-al doilea scenariul, lansat sub numele „mascare a avariilor tehnice”, Kremlinul pregătește o narațiune de sabotaj energetic pentru a devia atenția de la propriile eșecuri tehnice și pentru a întoarce macazul contra guvernării de la Chișinău.
Al treilea scenariu ar prevede radicalizarea populației transnistrene. „Chiar dacă nu ar urma acțiuni ulterior, prin intensificarea propagandei despre „amenințările moldovenești,” Rusia alimentează ostilitatea față de Chișinău și blochează orice dialog. Este o strategie care își propune să divizeze societatea moldovenească și să inducă ură transnistrenilor contra autorităților constituționale”, a menționat Andrei Curăraru.
Expertul WatchDog.MD a reiterat că fiecare scenariu urmărește să destabilizeze țara înainte de alegeri. „Kremlinul mizează pe haos, dar pentru Moldova singura cale este menținerea păcii și expunerea acestor tactici printr-o comunicare clară și transparentă”, a conchis expertul.
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei a acuzat Chișinăul că ar pregăti un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii transnistrene. Informațiile au fost dezmințite de Președinția Republicii Moldova și Biroul politici de reintegrare, care au reiterat sprijinul pentru o reglementare pașnică a conflictului transnistrean. Autorităţile de la Chişinău cer retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană şi a arsenalului aflat acolo încă din perioada sovietică.