Trei scenarii ale Rusiei vizavi de integrarea europeană din Moldova, opinie

Alegerile parlamentare din 2018 sunt cruciale pentru viitorul geopolitic al Moldovei, scrie politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN.

În opinia politologului, alegerile se pot solda cu o majoritate controlată de socialiști sau cu o coaliție fragilă formată din forțe proeuropene (PAS, Platforma DA, cu sau fără PDM), sau cu un nou ciclu de crize politice și alegeri anticipate. El opinează că trecerea la votul mixt promovată de PDM sporește și mai mult incertitudinile legate de perioada post-2018.

Dionis Cenușă evidențiază trei scenarii principalele conform cărora vor evolua relațiile Moldovei cu UE și, respectiv, cu Rusia. Acestea reies din șansele mari ale socialiștilor de a prelua guvernarea după 2018.

Potrivit scenariului optimist pentru Rusia, Moldova în frunte cu Igor Dodon la președinție și PSRM în Parlament și Guvern va renunța la actualul Acord de Asociere/ZLSAC, aderând la Uniunea Economică Euroasiatică. Acest scenariu presupune ca Moldova ar putea merge pe modelul Armeniei, , deși este țară membră a Uniunii Euroasiatice, a negociat și parafat un Acord de Parteneriat Extins și Cuprinzător cu UE.

Scenariul moderat ar cuprinde mai puține schimbări radicale în relația Moldova-UE. Președintele Dodon și socialiștii vor aprofunda relația cu Uniunea Euroasiatică, dar totodată vor renunța la abandonarea rapidă a Acordului de Asociere și ZLSAC. Precauția dată va fi cauzată de presiunea politică, precum eventualele proteste în masă inspirate din Euromaidanul anti-Ianukovici din 2013-2014.

Al treilea scenariu este cel negativ pentru Rusia care va însemna repetarea de către Igor Dodon a acțiunilor lui Vladimir Voronin, care în 2003 a refuzat să semneze Memorandumul Kozak. În acest caz, vor urma noi sancțiuni din partea Rusiei.

Politologul consideră că până în prezent, Moldova a minimizat dependența față de piața rusă și, respectiv, față de politicile comerciale restrictive ruse, exporturile moldovenești migrând spre piețe mai previzibile și stabile.

Cel mai vulnerabil sector ar fi cel energetic, consideră Dionis Cenușă. El enumeră problemele din sector, printre care datoriile istorice pentru gaze naturale ce vor depăși 7 miliarde USD, poziția dominantă a Gazprom, dar și construcția lentă a interconectărilor cu România.

Pe lângă “embargoul energetic”, Rusia mai poate ținti migranții moldoveni sau destabiliza autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Politologul reiterează că prin acțiunile sale, precum schimbarea sistemului electoral, guvernarea nu face altceva decât să asiste Rusia în realizarea obiectivelor sale în Moldova, alături de socialiști și președintele Dodon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.