Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, în legislativ ar intra aceleași trei formațiuni care sunt și astăzi. Pe primul loc ar fi PAS cu 33,1% voturi, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 18,7% și Partidul politic Șor – 7,1%. Sunt 17,2% cei care spun că ar merge la alegeri, dar nu au decis încă pentru cine să voteze, iar 11% spun că nu vor participa la alegeri. Din numărul decișilor, 47,1% ar vota cu PAS, 26,6% ar vota cu BCS, iar 10,1% cu Partidul politic Șor. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de „CBS-Research” la comanda Comunității WatchDog.MD.
„Din luna ianuarie și până acum, vedem o creștere foarte importantă a Partidului PAS (aproape 10%), o scădere treptată cu peste 3% a BCS și o scădere puternică a Partidului Șor, care ușor și-a recuperat pozițiile față de sondajul de luna trecută, însă totuși rămâne mult mai jos decât, de exemplu, în luna ianuarie. La fel, vedem că numărul cumulat al celor care spun că nu ar merge la alegeri sau nu au decis încă pentru cine să voteze sau refuză să răspundă este ceva mai mic decât în luna ianuarie, când cumulat aveam 38% cei care nu au numit un partid pentru care ar vota. În sondajul realizat în luna aprilie vedem că sunt sub 30% acești respondențiˮ, a spus președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Același sondaj (întrebare deschisă) arată că președintele Maia Sandu se menține pe primul loc (32,8%) în lista personalităților politice din Moldova în care respondenții au cea mai mare încredere. Pe locul doi este ex-președintele Igor Dodon (8,8%) și pe locul trei este primarul capitalei, Ion Ceban (2,8%). Cei care spun că nu au încredere în nimeni sunt 37,7%, iar 7,6% nu au răspuns. „Avem aici un trend în schimbare. Sunt mai puțini cei care spun că nu au încredere în nimeni sau nu au răspuns la această întrebare față de ce am avut în sondajele precedente. În primul rând, se observă o creștere clară a nivelului de suport pentru președintele Maia Sandu, de la 24% la aproape 33%. O creștere treptată înregistrează și ex-președintele Igor Dodon, proporțional importantă, de la 7% până la 8,8%ˮ, a afirmat Valeriu Pașa.
La întrebarea despre versiunea care descrie mai bine ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, 43,1% au răspuns că este vorba despre o invazie nejustificată în care nimeni a provocat Federația Rusă. 22% din respondenți consideră că Rusia apără republicile populare din Donbass de atacurile Ucrainei, iar 11,4% sunt de părere că versiunea care descrie mai bine evenimentele din Ucraina este o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism, a menționat sociologul Vasile Cantarji, de la SBS Research. Totodată, 52,21% din respondenți consideră că războiul din Ucraina trebuie oprit cât de curând posibil, chiar și cu prețul cedării unor teritorii către Rusia.
Peste 65% din respondenți susțin inițiativa președintei de a crea un tribunal specializat pentru cazurile de mare corupție, în timp ce 58,7% consideră că Maia Sandu ar trebui să meargă personal la Moscova pentru a negocia prețul la gaz (în scădere cu aproape 5 p.p. față de luna martie).
Se atestă creșterea nivelului de susținere pentru aderarea la Uniunea Europeană (58,8%, în creștere cu 6,9 p.p. față de martie). Procentul respondenților care sunt împotriva aderării Moldovei la NATO este și el în scădere, deși rămâne foarte înalt (52,6% în aprilie, față de 55,9% în martie).
Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD”, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Internews.
Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 4 – 13 aprilie 2023, pe un eșantion de 1115 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.