La câteva zile după ce a fost anunțat proiectul care prevede trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății, acesta a fost votat în primă lectură de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa, menționând că guvernarea trișează atunci când spune că vrea să depolitizeze sistemul medical, pentru că de fapt urmărește subordonarea acestor instituții, transmite IPN.
Autorii proiectului care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății sunt un grup de deputați PAS. Potrivit lor, măsura va duce la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și eficientizarea managementului spitalicesc.
Potrivit autorilor, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale, nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare.
Deputații din opoziție au criticat inițiativa. Deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, a declarat că nu crede în reforma declarată a sistemului. În opinia sa, nu este decât o banală subordonare a spitalelor Ministerului. Potrivit lui, astăzi guvernarea nu are vreun impediment ca, prin programe speciale, să susțină oricare instituție medicală din țară.
Deputata BCS, Irina Lozovan, susține că este o nouă tentativă a actualei guvernări de a politiza și de a-și subordona instituțiile spitalicești. Or, în primul rând, urmau să fie întrebați angajații acestor instituții ce cred ei despre intenția guvernării. Potrivit ei, ani de zile, consiliile raionale au direcționat bani pentru spitale și au luat decizii cruciale imediat atunci când a fost nevoie. Parlamentara pune la îndoială că serviciile medicale se vor îmbunătăți după această „așa-zisă reformă”, ba mai mult, spitalele raionale vor dispărea.
Deputata PAS, Ana Oglinda, a declarat că sistemul de sănătate din țară necesită nu doar o reabilitare, dar o reanimare, inclusiv renovarea edificiilor spitalelor raionale. Potrivit ei, modificările propuse vin să fortificare și să eficientizeze managementul acestor instituții medicale, iar, ca urmare, populația să aibă acces la servicii de calitate.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat în lectură finală.