O campanie națională de informare „Trecem pe alb” și o inițiativă de elaborare a Planului național de combatere a muncii nedeclarate a fost lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.
Marcel Spătari, ministrul muncii și protecției sociale, a precizat la o conferință de presă că scopul acțiunilor este de a implica și de a informa publicul despre beneficiile muncii legale și despre sistemul de subvenții, care sunt puse la dispoziția angajatorilor. „Facem asta pentru a ajuta atât angajații, cât și angajatorii de a intra în legalitate și a renunța la munca nedeclarată”, a menționat ministrul.
Potrivit lui Marcel Spatari, statul de multe ori a decepționat cetățeanul care plătea taxe, dar primea pensii și indemnizații mici și nu avea o viziune clară pentru viitor. „Furtul miliardului a fost o crimă care a afectat și mai mult încrederea cetățeanului nu doar în bugetul de stat, dar și în propriul său viitor în această țară. O bună parte din angajați și angajatori au continuat să lucreze în umbră, fără a avea siguranța că statul le va răsplăti munca și investiția lor”, a specificat ministrul muncii și protecției sociale.
Datele arată că un sfert dintre toți angajații din țară lucrează neoficial. „Un sfert din populație, care sunt lipsiți de dreptul la pensie, concediu de maternitate, servicii medicale, indemnizații în caz de accident de muncă sau concediu de odihnă plătit integral. Fiecare a treia mamă din țară nu poate sta în concediu de maternitate plătit și fiecare al treilea tânăr care lucrează în construcții, servicii sau vânzări nu este asigurat împotriva accidentelor de muncă și riscă să nu aibă o pensie. Oamenii care muncesc la negru sunt lipsiți de drepturi și protecție socială și economică. Acesta este costul neîncrederii”, a sublinat Marcel Spatari.
Ministrul a explicat că, atunci când nu se plătesc taxele sociale, se formează un deficit la bugetul asigurărilor sociale de stat. „Acest deficit este acoperit dn fonduri, care ar putea fi investite în salarii, servicii sociale, educație, sănătate, infrastructură și dezvoltare. Dacă astăzi angajatorii și-ar plăti taxele sociale, pensia minimă ar fi de 3500 de lei. În acest an, statul compensează peste 5 miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat deficitul fondului social”, a spus Marcel Spatari.
Ministrul a precizat că instituția pe care o conduce, împreună cu alte autorități, întreprinde 6 pași pentru a stimula și a încuraja munca la alb. „În primul rând, este vorba de subvenții la munca legală. Ministerul dezvoltă în acest moment un mecanism pentru a încuraja companiile care angajează salariați legal și care vor crește salariile angajaților. Ne propunem să implementăm un sistem automatizat de subvenționare a creșterilor salariale. Vom susține tranziția la munca formală în agricultură, se va simplifica regimul de declarare a muncii zilierilor, vor fi introduse vouchere pentru asigurarea socială a lucrătorilor din agricultură”, a punctat Marcel Spatari.
Totodată, potrivit ministrului, Inspectoratul de Stat al Muncii și Serviciul Fiscal de Stat vor efectua controale inopinate și vor recupera contribuțiile neplătite la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru salariații care muncesc la negru sau primesc salarii în plic. Toți angajații din Republica Moldova vor fi înregistrați electronic în Registrul național al angajaților. Vor fi promovate politici sensibile la gen, inclusiv prin combaterea hărțuirii la locul de muncă, vor fi create condiții pentru angajații cu copii mici, vor fi dezvoltate și subvenționate mini-creșe de tip familial. Ministerul va continua să promoveze un salariu minim care să acopere coșul minim de consum.