Trebuie să lucrăm la diversificarea portofoliului de produse comercializate între Moldova și România, ministru

România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova, ceea ce se întâmplă și astăzi. Însă, s-a constatat că ar trebui să se lucreze la diversificarea portofoliului de produse care să fie comercializate între cele două țări. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului din România, Ștefan-Radu Oprea, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său moldovean, Dumitru Alaiba, transmite IPN.

„46 de produse reprezintă 93% din totalul de importuri ale Republicii Moldova din România, tot 46 de produse reprezintă 84% din importurile pe care le face România, de data asta din Republica Moldova. Câte 46 de produse este puțin, putem să diversificăm foarte mult portofoliul, dar putem face acest lucru reușind să convingem investitori din România, din alte zone ale lumii, că există oportunitate pentru afaceri în această zonă a Europei. Eu cred că există un moment pentru fiecare țară și că momentul nostru, al Republicii Moldova și al României, este unul actual”, a spus ministrul român.

Potrivit lui Ștefan-Radu Oprea, economiști din toată lumea spun că cea mai mare creștere economică în zona Uniunii Europene va fi a României în următorii ani. „Este o zona dinamică, o zona efervescentă, o zona unde mediul de afaceri poate să-și crească dinamică investițională și a afacerilor și lucrurile acesta trebuie să se întâmple împreună, economia Republicii Moldova cu economia România”, a adăugat el.

Ministrul român a declarat că, aflat la Chișinău și participând la Forumul de Afaceri organizat de Camera de Comerț Romano-Americană, a discutat cu oficiali și antreprenori despre oportunitățile de a investi în această zonă a Europei, în Republica Moldova. El crede că urmare a discuțiilor care au avut loc cu Asociația Investitorilor Români din Moldova, lucrurile merg într-o direcție foarte bună, iar efortul de a investi peste 400 de milioane de euro în economia Republicii Moldova, ar însemna pentru cetățeni peste 10 mii de locuri de muncă și mai multă prosperitate.

Potrivit ministrului român, s-a discutat și despre barierele care sunt astăzi încă în calea comerțului dintre cele două părți ale Prutului, despre felul în care s-a reușit fluidizarea traficului vamal, și de ce e nevoie de făcut în continuare pentru a se reuși gestionarea mai bine a provocărilor existente, astfel încât investitorii români și străini, care pot veni în Republica Moldova, să poată să aibă toată logistica pusă la dispoziție, iar timpul de așteptare să fie redus la maxim. Este unul dintre lucrurile la care lucrează în comun Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României.

Ștefan-Radu Oprea a remarcat că una dintre realizările comune este faptul că, din punct de vedere politic, s-a reușit aducerea unei stabilități în zonă. Stabilitate care vine să aducă încredere mediului de afaceri că investițiile lor vor fi pe termen mediu și vor fi realizabile. Totodată, faptul că Parlamentul European s-a pronunțat în favoarea începerii negocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este, crede el, o victorie atât la Chișinău cât și la București.

La rândul său, ministrul dezvoltării economice și digitalizării Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, a menționat că România este pe primul loc printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării. În opinia sa, asta demonstrează atât fermitatea relațiilor bilaterale, cât și încrederea reciprocă în ceea ce privește schimburile comerciale.

Un alt aspect este prezența tot mai puternică a investițiilor românești și a investitorilor români în Chișinău, dar și pe teritoriul întregii țări. „Companiile românești cred în Republica Moldova, cred în oportunitățile pe care le poate oferi Republica Moldova. În total avem peste 1 600 de întreprinderi înregistrate cu capital românesc. Ceea ce pentru economia noastră este o proporție semnificativă.”, a spus Dumitru Alaiba.

Ministrul a adăugat că România a fost, este și va fi un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul ireversibil european.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.