Transportatorii iar amenință cu proteste dacă nu vor fi soluționate problemele pe care le acuză

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto publică o scrisoare deschisă către premierul Dorin Recean, prin care îi solicită implicarea în rezolvarea problemelor care pun în pericol ramura de transport. APOTA îi solicită premierului audiență cu transportatorii pentru a discuta și a găsi soluții la problema prelungirii de drept a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național. De asemenea, se cer discuții pe subiectul legat de dotarea unităților de transport cu aparate de casă și precizări în ceea ce privește reglementarea tarifară și activitatea gărilor. Transportatorii spun că nesoluționarea respectivelor probleme ar putea duce la greve în perioada apropiată, transmite IPN.

Transportatorii solicită retragerea de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a proiectului de hotărâre de guvern care prevede micșorarea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național. Ministerul, Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru, împreună cu asociațiile din domeniu, să elaboreze proiectul de act normativ care să prevadă implementarea unicii condiții de prelungire a autorizației, care să fie legată de recuperarea investițiilor și asigurarea aceluiași tratament ca și în legislațiile țărilor UE. De asemenea, să fie dispusă eliberarea noilor autorizații pentru un termen de 8 ani la rutele la care au expirat autorizațiile, iar ANTA nu le-a prelungit în condițiile legii.

APOTA solicită să fie creat un grup de lucru din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției și Consiliul Economic, cu asociațiile din domeniul transportului, care să elaboreze modificarea Codului Transportului Rutier, așa încât obligativitatea dotării cu echipamente de casă și control a unităților de transport în trafic internațional să aibă loc în termen de 6 luni, în trafic interraional – în termen de un an, în trafic local – în termen de 2 ani, în trafic raional – în termen de 3 ani, conexiunea aparatelor de casă să fie doar cu sistemul SIA a SFS. Grupul de lucru să se asigure că reglementările legale care vor determina condițiile tehnice față de aparatele de casă sunt identice ca pentru alte activități, iar operatorii de transport să aibă posibilitatea de a achiziționa aparatele de la cel puțin doi producători.

APOTA mai cere ca să fie elaborată și definitivată Metodologia de calculare a tarifelor pentru serviciile de transport regulat și a Metodologiei de calculare a tarifelor pentru serviciile de autogară, care să prezinte formule și calcule obiective, dar și să fie dispusă începerea activității de autogară de către întreprinderea subordonată APP în condițiile în care a activat ÎS „Gările și Stațiile Auto”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.