Transparenţa şi eficienţa utilizării banilor publici în Chişinău

Transparenţa şi eficienţa utilizării banilor publici în Chişinău

Asociaţia Presei Independente (API) a prezentat primul raport de activitate al echipei de monitorizare a utilizării banilor publici în municipiul Chişinău în perioada iunie-august 2011.

Raportul a fost realizat în cadrul unui proiect care prevede monitorizarea selectivă a bugetelor publice în cele mai mari oraşe ale republicii – municipiile Chişinău şi Bălţi. Proiectul este parte a campaniei „Cere socoteală pentru banii publici!” Monitorizarea este realizată de grupuri mixte, formate din jurnalişti, reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti şi cetăţeni din municipiile Chişinău şi Bălţi, care urmăresc desfăşurarea procesului bugetar şi utilizarea banilor publici în aceste localităţi, inclusiv transparenţa procesului bugetar, eficienţa planificării, calitatea serviciilor prestate şi opiniile locuitorilor despre eficienţa cheltuielilor din banii publici.

În perioada iunie-august 2011, echipa de monitorizare din Chişinău a urmărit şi evaluat gradul de transparenţă a utilizării finanţelor publice de către autorităţi, informarea locuitorilor municipiului despre procesul de elaborare a bugetului local, corectitudinea executării bugetului şi eficienţa utilizării banilor publici. De asemenea, echipa a implementat activităţi de monitorizare selectivă a eficienţei utilizării banilor publici în sistemul educaţional şi cel de asistenţă socială din Chişinău.

Echipa de monitorizare a constatat că în procesul de elaborare, examinare şi aprobare a bugetului mun. Chişinău pe anul 2011 nu au fost respectate prevederile Legii privind transparenţa în procesul decizional care obligă autorităţile să implice cetăţenii şi părţile interesate în procesul de luare a deciziilor. Pe pagina web oficială a municipalităţii nu au fost publicate proiectele de documente, note informative, analize sau alte informaţii despre proiectul bugetului municipal, nu au fost organizate dezbateri sau audieri publice la nivelul municipalităţii, sondaje sau alte tipuri de consultări cu locuitorii sau grupurile interesate. Nici după aprobarea bugetului, autorităţile municipale nu asigură transparenţa utilizării banilor publici la nivelul cerut de lege.

Echipa de monitorizare a remarcat necesitatea eficientizării controlului asupra corectitudinii utilizării banilor publici alocaţi sistemului educaţional din Capitală. Procesul de organizare şi desfăşurare a achiziţiilor publice nu are loc în condiţii de transparenţă maximă, motiv pentru care persistă percepţia lipsei de echitate şi a corupţiei la desfăşurarea licitaţiilor publice, ceea ce cauzează neîncrederea populaţiei în autorităţile publice şi în capacitatea acestora de a asigura eficienţa utilizării banilor publici.

Sistemul de asistenţă socială din municipiul Chişinău este marcat de gradul scăzut de deschidere pentru colaborare şi control public din partea conducerii Direcţiei Generale Asistenţă Socială. Beneficiarii serviciilor sociale la domiciliu nu-şi cunosc drepturile, lucrătorii sociali nu reuşesc să ofere servicii de calitate din cauza numărului mare de beneficiari care-i revin unui lucrător, iar fişa de post pentru această categorie de angajaţi necesită revizuire.

În raportul de activitate a echipei de monitorizare sunt prezentate un şir de recomandări pentru sporirea transparenţei procesului bugetar şi a corectitudinii utilizării banilor publici în domeniile monitorizate. Astfel, echipa de monitorizare recomandă municipalităţii să elaboreze o strategie şi un plan de acţiuni privind asigurarea transparenţei procesului bugetar şi a utilizării banilor publici, un plan de consultări publice, să creeze pe interfaţa paginii web un compartiment distinct dedicat finanţelor publice locale. Echipa de monitorizare recomandă reviziurea planificării achiziţiilor de bunuri, lucrări și servicii în sistemul educaţional, asigurând conformarea acestora cu necesitățile reale ale instituţiilor subordonate. De asemenea, asigurarea transparenţei maxime a procesului de achiziţii publice şi consultarea obligatorie a opiniei beneficiarilor finali ai achiziţiilor. Echipa de monitorizare a mai recomandat crearea şi actualizarea permanentă a unei pagini web oficiale a Direcţiei Generale Asistenţă Socială și inaugurarea unei linii telefonice speciale, la care ar putea suna şi obţine informaţii competente beneficiarii de asistenţă socială la domiciliu. Raportul echipei de monitorizare poate fi accesat pe site-ul API
www.api.md.

Proiectul „Monitorizarea utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi” este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Proiectul îşi propune să consolideze procesul participativ la nivel local, prin promovarea practicilor pozitive de implicare a cetăţenilor şi a reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în monitorizarea eficienţei utilizării banilor publici.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.