Transnistria se va odihni până clientul îşi va aduna puterile
„Muntele a născut un şoarece” – a spus Victor Alxnis, unul dintre cei mai vechi aliaţi politici ruşi ai actualei conduceri a R. Transnistrene autoproclamate, care a rupt legătura cu echipa lui Igor Smirnov în 2002. Declaraţia se referă la rezultatele examinării în Duma Federaţiei Ruse a problemei statelor nerecunoscute, informează corespondentul Info-Prim Neo din regiune, cu trimitere la săptămânalul independent din Bender „Novaia Gazeta”.
Publicaţia apreciază că, formal, politicianul rus are dreptate. În primul rând, altfel nici nu se putea, deoarece Duma actuală, ca şi cea precedentă, este controlată de Kremlin. În al doilea rând, Transnistria nu este examinată de supraputeri în calitate de problemă separată. Faptul că Georgia a ieşit din zona de interes a Rusiei este clar: la recentul referendum, 72,5 dintre alegători s-au pronunţat pentru aderarea Georgiei la NATO. De aceea Rusia preîntâmpină puterea de la Tbilisi: dacă acest lucru se va întâmpla, Georgia îşi poate lua rămas bun de la Abhazia şi Osetia de Sud. În acelaşi timp, Rusia speră să smulgă garanţii de fier de neutralitate şi neaderare la NATO de la Moldova, slăbită de sancţiunile pentru vinuri. De aceea Transnistria a fost înlăturată şi separată fără ceremonii în plus. „Folosindu-ne, ne-au lăsat la o parte: odihniţi-vă, până clientul îşi va aduna puterile”...
Grigore Maracuţa, reprezentantul special al parlamentului transnistrean, a criticat dur acţiunile ministerului de externe al republicii nerecunoscute. Conform spuselor acestuia, ghinionul pe care l-a avut Transnistria, la dezbaterile din Duma de Stat a FR „a venit din cauza ministerului de externe şi din vina personală a lui Valeri Liţcai, care nu face nimic. Am văzut la audieri că în relaţia cu Abhazia şi Osetia de Sud, au fost iniţiate proceduri care conduc la recunoaşterea acestora, dar Transnistriei i-a fost recomandat să continue tratativele cu R. Moldova”, a spus el. „Este vina absolută a MAE, care a pierdut în faţa diplomaţilor moldoveni”, a subliniat Maracuţa şi a mai adăugat că în ultimul timp Valeri Liţcai „nu este primit nicăieri”.
La 2 aprilie, parlamentul transnistrean va audia informaţia lui Valeri Liţcai privind realizarea cursului politicii externe a rmn.