Transferurile moldovenilor de peste hotare au crescut anul trecut cu un sfert
Persoanele fizice au transferat, anul trecut, în R. Moldova, prin intermediul băncilor comerciale, cca 855 mil. USD, în creştere cu un sfert în raport cu anul precedent. Inclusiv 628,6 mil. USD (+ 26,3%) au fost transmise prin sisteme de transfer rapid.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, transferurile efectuate de cetăţenii R. Moldova angajaţi peste hotare de mai mulţi ani, au fost estimate la 602,82 mil. USD.
Potrivit unor studii, peste 80% din emigranţii moldoveni trimit acasă mijloace financiare, iar circa 70% transferă peste jumătate din câştiguri. Transferurile finanţează parţial deficitul comercial şi favorizează majorarea rapidă a salariilor în unele ramuri ale economiei naţionale, unde deja se observă un deficit al forţei de muncă. Aceste fluxuri valutare au redus şi dependenţa Guvernului de împrumuturile condiţionate, oferindu-i o anumită marjă de independenţă în politica macroeconomică.
Efectele pozitive pentru economie provin şi din faptul că circa 21% din veniturile recepţionate de la emigranţi sunt economisite în sistemul bancar. Numai 7% din veniturile remise în RM sunt activ investite, cel mai frecvent în cadrul unor entităţi economice de talie mică sau medie (magazine, baruri, ateliere de reparaţie), iar 8% din venituri au fost folosite pentru rambursarea unor datorii contractate de gospodăriile casnice.
Datele estimative privind numărul cetăţenilor R. Moldova care se află la muncă în străinătate variază între 500 mii şi un milion. Populaţia RM a scăzut de la 4,4 milioane, la recensământul din 1989, la 3,9 milioane, cifră consemnată de recensământul din 2004. Intrările totale de remitenţe (pe căi oficiale şi neoficiale), de la cetăţenii care muncesc peste hotare, pe întreg anul 2006, ar putea să se ridice la cota de 1,2-1,3 mlrd. USD.