Traian Băsescu a expus membrilor GUAM ideea creării unei pieţe energetice alternative
Preşedintele României Traian Băsescu a declarat, la întoarcerea de la summit-ul de la Baku, că a expus membrilor GUAM ideea creării unei alternative la piaţa energetică, menită să transforme regiunea într-un „pilon” pentru UE, potrivit Newsin.
Băsescu a declarat că a recomandat membrilor organizaţiei să îşi dezvolte activităţi sectoriale de interes pentru statele membre UE. "Toate cele patru state membre ale GUAM sunt fie ţări producătoare de energie, fie ţări de tranzit pentru resursele energetice, iar organizaţia se poate constitui într-un pilon pentru rezolvarea uneia din problemele majore ale UE, şi anume crearea unei alternative de aprovizionare cu energie a statelor membre", a spus Băsescu.
Şeful statului român şi-a argumentat poziţia prin nevoia unui tratament nediscriminatoriu şi transparent în ceea ce priveşte furnizarea energiei şi prin faptul că acest demers ar transforma regiunea într-un punct de atracţie pentru UE. "Este posibilă crearea unei pieţe a energiei la Marea Neagră şi Marea Caspică, o piaţă care să funcţioneze într-un cadru reglementat, transparent şi nediscriminatoriu, atât în ceea ce priveşte comercializarea materiilor prime energetice, cât şi în ceea ce priveşte tranzitul”. Băsescu a precizat că a abordat aceste probleme plecând de la problemele care în ultimii trei ani apar cu regularitate, fie pe teritoriul Ucrainei, fie, cum a fost anul trecut, pe teritoriul Belarusului, sau state ale UE care nu sunt aprovizionate cu ţiţei, deşi au contracte.
O altă problemă pusă în discuţie de Traian Băsescu a fost chestiunea conflictelor prelungite care afectează trei dintre statele membre GUAM - R Moldova, Georgia şi Azerbaidjan. „Soluţia pentru conflictele îngheţate nu poate fi bazată decât pe respectarea integrităţii teritoriale, independenţei şi suveranităţii celor trei state afectate de fenomen”, a spus şeful statului român.
Băsescu a mai precizat, în cadrul summit-ului de la Baku, unde a participat în calitate de invitat, că România nu este interesată să devină membru al acestei organizaţii.