Traficul de ființe umane rămâne a fi o infracțiune gravă care atentează la drepturile fundamentale ale omului și la demnitatea umană. Prin această infracțiune se atentează atât la libertatea, cât și la integritatea fizică a persoanei, pentru că implică exploatarea și chiar comercializarea acesteia. Tezele aparțin doctorului în drept Vitalie Ionașcu, conferențiar universitar, care a participat în calitate expert formator în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina”, implementat de către Asociația obștească „Femeia pentru Societatea Contemporană”.
Într-o conferință de presă la IPN, Vitalie Ionașcu a declarat că traficul de ființe umane este o infracțiune gravă recunoscută de toate statele lumii. Traficanții înșală femei, bărbați și copii din toate colțurile lumii și îi exploatează zilnic sub diferite forme. Pe plan mondial, cea mai cunoscută formă de exploatare este cea sexuală. În plan regional se conturează cazurile de exploatare prin muncă – lucrări casnice, cerșetorie. Constatările noastre sunt făcute din datele statistice ale diferitor autorități, instituții. Totodată, în literatura de specialitate se menționează că acest tip de criminalitate este latent, adică ascuns. Și există diferite opinii, precum că nivelul criminalității de ființe umane este de patru sau chiar de zece ori mai mare”, explică conferențiarul universitar.
Republica Moldova rămâne o țară de origine și într-o măsură mai mică o țară de tranzit. Însă au existat și cazuri în care Republica Moldova a fost o țară de destinație. „Vulnerabilitatea cetățenilor moldoveni în fața acestei infracțiuni a condus la favorizarea și răspândirea traficului de ființe umane, aducând un impact negativ”, a notat Vitalie Ionașcu.
Președinta asociației „Femeia pentru Societatea Contemporană”, Vera Lupu, directoare de proiect, a precizat că, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în Republica Moldova s-a constatat un flux mare de refugiați. Și în condițiile unei vulnerabilități economice, cazurile de trafic de ființe umane s-au intensificat. Din aceste motive, asociația, care activează din 2002, a decis să se implice și mai mult în combaterea acestui fenomen. „Activând în sprijinul refugiaților din februarie 2022, de rând cu echipa și experții în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, am considerat necesar să contribuim cu efort, cunoștințe pentru a preveni cazuri de trafic de ființe umane”, a spus Vera Lupu.
În cadrul proiectului, pe parcursul anului 2022, au fost create parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție, Academia de Poliție Ștefan cel Mare, Consiliile Raionale și Direcțiile Asistență Socială din raioanele Călărași, Strășeni, Orhei și Anenii Noi, pentru organizarea instruirii a circa 400 de reprezentanți ai Sistemul Național de Referire din aceste regiuni.
Proiectul „Prevenirea traficului de ființe umane printre refugiații de război din Ucraina” este implementat în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.