Totalurile Săptămânii Naţionale a Voluntarului

Acte de caritate, flashmob-uri, acţiuni de salubrizare, campanii de sensibilizare a cetăţenilor, dar şi instruiri în diverse domenii – sunt doar câteva din cele peste 100 de acţiuni desfăşurate în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV). Marţi, 28 octombrie, organizatorii SNV au prezentat totalurile ediţiei din acest an, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Directorul executiv interimar al Asociaţiei Obşteşti „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, care efectuează muncă de secretariat în cadrul Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, Nicolae Procopie, a declarat că, spre deosebire de ediţiile precedente, în acest an SNV s-a desfăşurat  nu doar la Chişinău, dar şi în ţară, în 10 raioane. Cele mai multe activităţi au avut loc în sate, comparativ cu ediţiile precedente, când activităţile erau orientate spre municipii.

Nicolae Procopie a menţionat că o altă noutate este diversitatea vârstelor. Dacă în anii precedenţi majoritatea voluntarilor erau tineri, anul acesta în acţiunile de voluntariat s-au implicat persoane de vârsta a treia, care au fost numiţi voluntari seniori. Nicolae Procopie a  declarat că activităţile de voluntariat au fost desfăşurate printr-o colaborare strânsă a reprezentanţilor societăţii civile, ai administraţiei publice centrale şi locale, dar şi a cetăţenilor simpli. Potrivit lui, toate aceste acţiuni au fost menite să aducă schimbări pozitive în societate.

Victoria Moroz, de la AO Serviciu pentru Pace, a declarat că activităţile organizate au fost orientate către familiile vulnerabile. Au fost identificate familii din străinătate dispuse să ajute material familiile nevoiaşe. De asemenea, membrii acestor familii au beneficiat de asistenţa specialiştilor, cum ar fi psihologul, pentru a fi ajutaţi să depăşească situaţia precară în care se află.

Liuba Stavinschi, coordonator raional Rezina, a declarat că în cadrul SNV a avut scopul de a atrage voluntarii seniori, care s-au dovedit a fi foarte binevoitori. Aceştia au organizat mai multe evenimente festive unde au fost invitaţi bătrâni care locuiesc singuri. De asemenea, voluntarii au mers acasă la o bătrână ţintuită la pat, unde au pregătit mâncare şi au făcut ordine.

Svetlana Taras, coordonator raional Orhei, a menţionat că împreună cu voluntarii au desfăşurat flash-mob pentru promovarea voluntariatului, au împărţit pliante. Voluntarii au improvizat şi o bibliotecă mobilă în stradă, punând la dispoziţia trecătorilor broşuri cu diverse informaţii despre voluntariat. De asemenea, au fost organizate ateliere de frumuseţe pentru persoane vulnerabile, dar şi ore de engleză gratuite. Organizatorii mai spun că au planificat şi un şir de acţiuni de salubrizare, dar vremea rea le-a dat bătăi de cap şi acestea urmează a fi desfăşurate ulterior.

Viceministrul tineretului şi sportului, Sergiu Stanciu, a declarat că ministerul susţine întrutotul aceste acţiuni şi promovează pe larg Legea Voluntariatului. Oficialul a mai spus că în ţările unde se practică activ voluntariatul nivelul de trai al populaţiei este mai ridicat, iar cetăţenii trebuie să facă fapte bună fără ca să aştepte să fie recompensaţi. „Noi încercăm să instituţionlizăm aceste iniţiative, care trebuie să vină din partea fiecărei comunităţi în parte”, a menţionat Sergiu Stanciu.

Ediţia a VIII-a a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului 2014 s-a desfăşurat în perioada 19 – 26 octombrie. Aceasta a fost organizată pentru prima dată în Republica Moldova în 2007, la iniţiativa Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţii de voluntariat.

  • nicolae procopie despre snv.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE