Termoelectrica a achitat o amendă de 20 de mii de lei în urma scurgerii de păcură

Scurgerea de păcură de la SA „Termoelectrica” a avut loc în noaptea de 7-8 noiembrie 2022. Urmare a unei fisuri la o conductă cu abur, s-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură. Imediat la fața locului s-a intervenit corespunzător, nu însă și după, când păcura urma să fie depozitată și predată. Ca rezultat, trei persoane cu funcție de răspundere urmează să fie sancționate. Întreprinderea a achitat o amendă de 20 de mii de lei, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, directorul interimar al „Termoelectrica”, Iurie Razlovan, a declarat că în cazul păcurii deversate în gospodăria de păcură a întreprinderii, comisia de anchetă a prezentat concluziile. Din ancheta de serviciu și din ce a văzut el, a fost o fisură la o conductă cu abur. S-a scurs o cantitate nesemnificativă de păcură amestecată cu abur, fiind înregistrată o pierde nesemnificativă tehnologică.

„Operatorii au acționat cum trebuie, dar ceea ce a urmat, cum s-a gestionat, de acolo și pornesc problemele. Păcură trebuia colectată, depozitată corespunzător, iar apoi predată unei întreprinderi care să gestioneze acest material – fie să o recicleze, fie să o folosească. Lucru care nu s-a întâmplat. Acum păcura este colectată în saci într-un depozit securizat. Urmează să fie identificat un agent economic care să o preia pentru utilizarea la drumuri, fie o fabrică de asfalt”, a notat directorul interimar al întreprinderii.

În ceea ce ține de informațiile vehiculate în spațiul public referitor la calitatea proastă a păcurii, Iurie Razlovan a precizat că toată documentația arată că păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. Potrivit lui, dacă s-au trucat documentele, deja trebuie să lucreze alte organe competente.

Cu ceva timp în urmă, liderul Partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi a prezentat imagini video în care se vede cum o cantitate de păcură este îngropată pe teritoriul „Termoelectrica”. El a menționat că acest lucru a avut loc pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023. Precedenta administrație „Termoelectrica” a negat informațiile, spunând că din momentul procurării păcurii, în 2022, nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. Directorul întreprinderii, Vasile Leu, și-a depus demisia la sfârșit de iulie. Iurie Razlovan a fost numit interimar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.