„Termocom” va începe în scurt timp evacuarea din locuinţe a consumatorior datornici
SA „Termocom” va începe, în scurt timp, evacuarea din locuinţe a consumatorior datornici. Întreprinderea a procurat deja o garsonieră în care va fi evacuată o familie cu cea mai mare datorie la consumul de energie termică, evaluată la circa 30 mii lei.
Conform unui comunicat de presă al furnizorului de energie termică, efectuarea evacuărilor forţate ale datornicilor va fi efectuată într-un cadru legal, conform Codului locativ, Regulamentului cu privire la prestarea şi achitarea serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, Legii despre proprietate, Codului civil şi Codului de executare a deciziilor judiciare. În condiţiile în care, susţine sursa citată, „datoriile populaţiei pentru energia termică cresc, iar achitarea rămâne la un nivel scăzut, e tot mai actuală problema privind sechestrarea apartamentelor care aparţin răuplatnicilor, evacuarea lor şi vânzarea ulterioară a apartamentelor eliberate”.
Întreprinderea susţine că anterior evacuării, datornicul va fi avertizat verbal, în scris, prin reclamaţii, prin instanţa judiciară, care, în final, va aplica sechestru pe averea acestuia şi va decide evacuarea din locuinţă. Ulterior, apartamentul va fi vândut de către „Termocom” prin intermediul unei agenţii specializate în tranzacţii imobiliare. Furnizorul de energie termică va incasa de la debitor suma echivalentă costului garsonierei, plus datoria locatarului şi cheltuielile de judecată, iar restul banilor vor fi restituiţi fostului proprietar al apartamentului. Datornicii care locuiesc în garsoniere vor fi evacuaţi într-o cameră de cămin, cu dependinţe parţiale.
Sursa citată spune că din banii acumulaţi de la debitori SA „Termocom” va cumpăra garsoniere noi, pentru următorii candidaţi la evacuare.
Solicitat de Info-Prim Neo să comenteze intenţiile SA „Termocom”, preşedintele Ligii pentru apărarea consumatorilor, avocatul Roman Mihaieş, a spus că asemenea metode de umilire a oamenilor nu sunt o noutate pentru R. Moldova, legislaţia admiţând asemenea metode de luptă cu răuplatnicii. Avocatul susţine, însă, că evacuarea din apartamente trebuie să constituie ultima metodă de combatere a datoriilor, ţinându-se cont de situaţia social-economică din R. Moldova.
Mai mult, sursa citată consideră că o parte de responsabilitate trebuie să şi-o asume guvernarea care, la alegerile din 2001, a promis că va anula datoriile istorice ale tuturor consumatorilor.
Roman Mihăieş spune că o bună parte dintre consumatori au acumulat datoriile în anii în care „Termocom” oferea servicii necalitative, însă puţini vor putea demonstra în instanţă acest lucru, neavând la mână un act semnat de serviciile comunale şi de reprezentanţii furnizorului de căldură.
Potrivit SA „Termocom”, la ora actuală, 43 de mii de consumatori datorează întreprinderii sume pornind de la o mie de lei, iar 8 mii dintre aceştia au restanţe de peste 7 mii de lei fiecare.