Societatea pe acţiuni „Termocom” a fost lichidată la 18 martie, prin decizia instanţei judecătoreşti, fără să fie informat Consiliul municipal Chişinău (CMC), care deţine majoritatea acţiunilor în această întreprindere. Informaţia a fost comunicată presei de către consilierul municipal Oleg Cernei, care califică această situaţie drept un atac raider asupra întreprinderii, transmite IPN.
Oleg Cernei a spus că în această dimineaţă, 20 martie, viceministrul economiei, Tudor Copaci, ar fi mers la Termocom pentru a comunica administraţiei că CMC nu mai deţine controlul asupra întreprinderii, iar conducerea acesteia este eliberată din funcţie.
„Fuziunea Termocom cu CET 1 şi CET 2 a fost lansată. CMC a votat această iniţiativă după ce a văzut studiile care arătau că doar fuziunea este o soluţie viabilă. Dacă fuzionau cele 3 întreprinderi, CMC ar fi deţin o parte de control. Acum însă nu mai are nicio pârghie. Primarul general nu va putea da dispoziţie când să înceapă şi când să se încheie sezonul de încălzire”, a precizat consilierul.
Oleg Cernei crede că s-a recurs la lichidarea întreprinderii deoarece se doreşte înstrăinarea bunurilor acesteia. La sfârşitul lunii februarie curent, CET-2 a cerut blocarea conturilor bancare ale Termocom pentru încasarea unei datorii de circa 123 de milioane de lei. Ulterior, ministerul economiei a explicat că blocarea conturilor Termocom de către CET-2 a avut loc, după ce în luna noiembrie anul trecut, Moldovagaz a blocat, la rândul ei, conturile bancare ale CET-2 pentru datorii.
„Cea mai mare datorie Termocom o are către Moldovagaz, iar Moldovagaz către Gazprom-ul rusesc. Acum reiese că întreprinderea rusească poate prelua acţiunile Termocom-ului în contul datoriilor”, a subliniat consilierul.
Oleg Cernei spune că locuitorii municipiului s-au pomenit în situaţia în care nu ştiu cui plătesc facturile. Contractele de prestare a serviciilor au fost încheiat între Termocom şi cetăţeni, dacă întreprinderea a fost lichidată contractele nu mai sunt valabile.
Autorităţile au iniţiat reorganizarea sistemului termoenergetic din capitală în vederea atragerii investiţiilor pentru a soluţiona problema datoriilor de 2,5 miliarde lei, acumulate de Termocom.