Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova. Dezbateri IPN

De mai bine de o săptămână, într-o regiune anumită a lumii se produc evenimente și fenomene, de natură militară și geopolitică, foarte îngrijorătoare pentru securitatea internațională, cu posibile consecințe dintre cele mai grave. Procesele globalizării și interdependența tot mai mare între regiunile și statele lumii, sugerează că situația respectivă nu are cum să nu producă efecte, directe sau indirecte, și asupra Republicii Moldova, chiar dacă este un stat mic, fără pretenții geopolitice, plasat la o depărtare considerabilă de evenimentele respective și cu statut de neutralitate, consfințit în Constituție. Care ar putea fi impactul asupra Republicii Moldova și care este poziția Republicii Moldova în această nouă situație sub aspect de securitate militară, politic și geopolitic au discutat participanții la dezbaterile publice „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, susține că, la prima vedere, s-ar părea că situația din Orientul Mijlociu nu afectează Republica Moldova, ceea ce nu este adevărat. „Republica Moldova este afectată, cel puțin cetățenii ei și, în primul rând, emoțional. Atunci când se elabora proiectul Constituției Uniunii Europene, care din nu a fost adoptată, în el se spunea clar că civilizația europeană este de origine iudaico-creștină. Și pentru toți europenii, lucrurile care se întâmplă în Orientul Apropiat au impact emoțional. Și al doilea lucru, pur omenește, zeci de mii de compatrioți de ai noștri s-au mutat cu traiul în Israel și desigur ne îngrijorăm pentru bunăstarea lor, ca ei să se simtă bine acolo. Și din punct de vedere economic, de situația din această regiune depind prețurile la hidrocarburi – aceasta chiar ne afectează pe toți”, a notat expertul.

În opinia sa, chiar dacă Republica Moldova este departe, contează ca ceea ce se întâmplă în acea regiune să fie urmărit cu atenție în Republica Moldova. Expertul consideră că și autoritățile trebuie să aibă o anumită atitudine, să nu facă cumva greșeli, ținând cont de potențialul redus pe care îl are Republica Moldova. „În privința Iranului, dacă vrem să înțelegem ce se întâmplă acolo, sigur că o introducere în ceea ce se numește Statul teocratic iranian, îl avem chiar din preambulul Constituției Republicii Islamice Iran, unde lucrurile sunt explicate. Pentru cei care sunt interesați, trebuie să știe că după revoluția din 1979, deciziile s-au luat în Iran prin referendumuri și Constituția a fost consfințită prin referendum. Și lucrul ăsta este important să-l înțelegem. Și configurația puterii în Iran este consfințită prin referendum”, explică Igor Boțan.

Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, ex-ministru al apărării, este de părere că în contextul discuției cuvintele cheie sunt „state eșuate”. „Marea majoritate a acestor state din zona Orientului Mijlociu și Apropiat s-au format într-un mod artificial după primul Război Mondial, în 1920, după prăbușirea imperiului britanic, francez și cel otoman. Deci, acestea continuă să fie o sursă extrem de importantă de rivalități în zonă, nu doar din aspect religios, dar și din cel de constituire a statelor, dacă gândim la curzi, la iranieni, locuitorii din Irak. Da, tensiunile au o puternică motivație religioasă, dar există și aceste motivații stataliste, de reconstituire, de reconfigurare, ele constituie un element de conflict în sine, mai ales dacă ne referim la relațiile dintre Emiratele din Golf, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Unite – discrepanțele dintre ele și acești jucător cum sunt Iran, Irak, Siria, Israelul”, opinează Viorel Cibotaru.

În opinia sa, pe de altă parte, este important aspectul geopolitic, în primul rând, din punct de vedere al resurselor energetice – de petrol și gaze – „iarăși cuvinte cheie în acest domeniu. Și bătălia mare se dă pentru resurse și ea este motivațională în multe mișcări și acțiuni făcute de marele puteri. Aici vedem un joc extrem de activ al Statelor Unite, al Chinei, al Federației Ruse, al Uniunii Europene, în plan atât economic, dar și în plan de participare în Alianța Nord Atlantică, de exemplu. Lucrul acesta s-a răsfrânt în ceea ce s-a întâmplat recent”, a declarat fostul ministru al apărării. În altă ordine de idei, m-aș referi mai puțin la deciziile politice care sunt astăzi vehiculate mai mult, ci la „războiul pe care îl duce armata americană, Alianța Nord Atlantică, serviciile speciale împotriva acestui segment al furnizării unor detașamente, grupuri, indivizi de terorism”. În opinia sa, riscul este minor ca situația să escaladeze și nimeni nu este interesat într-un război deschis, cu folosirea forțelor armate. „Deși cazurile tragice, cum a fost doborârea avionului ucrainean sau alte confruntări existente ar putea duce la o astfel de situație în viitor”, a spus Viorel Cibotaru.

Aurelian Lavric, expert în studii de securitate, este de părere că un factor care merită menționat este situația internă din Statele Unite ale Americii. „Se apropie alegerile prezidențiale și, de fapt, nu este un secret că și acțiunea de lichidare a generalului Qasem Soleimani a fost, într-un fel, generată de consilieri de imagine, de tehnologii politice, care încearcă să ridice raitingul președintelui Donald Trump în preajma alegerilor prezidențiale din SUA. Iată, de exemplu, în relația cu Coreea de Nord Trump a avut un comportament destul de pașnic. Cred că acesta este un element de campanie electorală, în funcție de ce sfaturi va primi președintele Trump de la acești consilieri, care determină o nouă victorie eventuală a lui Trump în alegeri”, a menționat Aurelian Lavric.

Expertul consideră că un alt factor al situației din Orientul Mijlociu îl constituie tranziția de la ordinea mondială unipolară la ordinea mondială multipolară. „Dacă în structurile de forță din Statele Unite vor exista voci care vor îndemna conducerea politică să adopte un comportament de lider mondial, care își permite să acționeze cum își dorește, peste tot sau, mai ales, în Orientul Apropiat, desigur, o escaladare a conflictului este foarte probabilă”. Aurelian Lavric mai spune că nu trebuie exclusă și atitudinea foarte iritantă a Iranului față de Israel. „De-a lungul anilor, din 1979 și până în prezent, au existat declarații ale liderilor spirituali și politici ai Iranului, care spuneau că statul Israel trebuie pur și simplu să dispară. Există această rivalitate între Israel și Iran. Și iarăși, cred că nu este un secret pentru nimeni că există cercuri internaționale financiare, foarte importante în Statele Unite, care susțin cauza Israelului și care vor face tot posibilul ca să protejeze acel stat, inclusiv printr-un scenariu de escaladare a unui conflict cu Iranul”, a declarat expertul în studii de securitate.

Ion Tăbârță, expert în relații internaționale, este de părere că, în prezent, regiunea Orientului Mijlociu este cel mai nevralgic punct de pe glob, un punct plin de tensiune. „Putem să spunem că regiunea Orientului Mijlociu reprezintă pentru relațiile internaționale, pentru stabilitatea arenei internaționale, cam ceea ce reprezintă regiunea Balcani pentru Europa. Chiar se făceau anumite comparații între aceste două regiuni, desigur, păstrându-se anumite rezerve. Pe de altă parte, această regiune a fost leagănul civilizației umane, fiind tot timpul încărcată de istorie, a fost și este un adevărat mozaic cultural, religios – este o regiune cu o încărcătură aparte”, opinează expertul

Ion Tăbârță susține că s-a vorbit mult despre interesele SUA, despre Iran și relațiile contradictorii dintre aceste state. Dar, în opinia sa, nu trebuie uitați alți actori importanți în regiune, cum ar fi Turcia, care sub conducerea actualului președinte se manifestă foarte activ în politica internațională, în mod special în această regiune. De asemenea, este vorba și despre Siria. „Deocamdată, nu poate fi vorba despre un război, chiar dacă a exista acea lichidare a generalului iranian și a fost acea ripostă, mai degrabă simbolică, a Iranului la adresa Statelor Unite. Însă din retorica lui Donald Trump se înțelege că nu și-ar dori în război între SUA și Iran. Lucrurile sunt extrem de complicate, dar trebuie analizată poziția marilor actori”, a spus expertul.

Dezbaterile „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, sunt ediția a 123-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  • Viorel Cibotaru despre situatia din Orient
  •     0
  • Igor Botan despre situatia din Orient
  •     0
  • Aurelian Lavric despre situatia din Orient
  •     0
  • Ion Tabarta despre situatia din Orient
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE