Tarifele la gazele naturale au fost majorate

Agenţia Naţională pentru Reglementarea în Energetică a abrogat decizia adoptată în luna iulie curent referitor la majorarea tarifului la gazele naturale cu 15,4%, dar a aprobat un nou tarif, cu 5,6% mai mic faţă de cel aprobat în luna iulie. Astfel, pentru o mie de metri cubi de gaz natural, a fost stabilit un tarif cu 9,8% mai mare decât cel existent în prezent, transmite IPN.

Tariful actual, totuşi, este cu 25 la sută mai mic decât cel solicitat de compania „Moldovagaz”. Decizia a fost votată unanim de către Consiliul de Administraţie al ANRE.

În cadrul şedinţei de reevaluare a preţului la gazele naturale, expertul Victor Parlicov, fost director ANRE, a solicitat să nu fie aprobată o decizie în acest sens până când nu va fi anulat „amendamentul lui Furdui” la Legea privind gazele naturale. Potrivit lui Parlicov, în baza acestui amendament, banii care sunt achitaţi de compania rusească Gazprom pentru tranzitarea teritoriului moldovenesc nu ajung în venitul reglementat de stat, dar la compania MoldovaGaz, care îi gestionează la propria discreţie.

Membrii Consiliului nu au ţinut cont solicitarea respectivă, totodată, au menţionat că, în cazul în care Parlamentul va anula săptămâna viitoare „amendamentul lui Furdui”, atunci va fi organizată o nouă şedinţă pentru reexaminarea deciziei aprobate vineri, 13 noiembrie.

Dacă Parlamentul va anula acest amendament, atunci tarifele ar trebui să mai scadă cu aproximativ cu 5%, este de părere Parlicov.

Noul tarif mediu este de 6.222 de lei pentru mia de metri cubi.

La 9 noiembrie curent, ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, pentru consumatorii finali preţul unui kwh este, în medie de 2,24 bani. Consumatorii casnici conectaţi la reţelele de tensiune joasă deservite de ,,Gas Natural Fenosa” achită un tarif de furnizare de 216 bani/kWh, cei conectaţi la „RED Nord” achită 223 bani/kWh şi cei conectaţi la „RED Nord - Vest” - 233 bani/kWh.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.