„Eventualul eșec privind provocarea alegerilor anticipate riscă să transforme fotoliul prezidențial al Maiei Sandu într-o taburetkă extrem de incomodă pe care va lâncezi cel puțin aproximativ doi ani de zile, până la eventualele alegeri parlamentare ordinare din anul 2023...”
---
Îngrijorarea falsă a PSRM
Președintele PSRM, Igor Dodon, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că “în țară se atestă o criză politică, constituțională și guvernamentală, provocată de inacțiunea actualului președinte al țării”. El evită să spună că inacțiunea președintelui Maia Sandu este provocată de comportamentul duplicitar al PSRM. Este bine știut că criza politică și cea guvernamentală au fost provocate de demisia guvernului Chicu, decizia respectivă fiind una asumată și adoptată de comun acord de către Igor Dodon însuși, ex-premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, ex-președintele PSRM, Zinaida Greceanîi. Cât privește criza constituțională, aceasta pur și simplu nu există. Articolul 85 al legii supreme prevede că pentru depășirea crizei guvernamentale, survenite la 23 decembrie 2020, Parlamentul și Președinția au la dispoziție 3 luni de zile. Mai mult, există un șir de hotărâri și decizii ale Curții Constituționale (CC) referitoare, practic, la toate aspectele procesului de numire, învestire, precum și la consecințele eventualului eșec de instalare a noului Guvern.
Toți s-au convins deja că singura problemă majoră în actuala criză guvernamentală se referă la rapiditatea ieșirii din ea, impactul major resimțindu-se pe dimensiunile social-economică și cea pandemică. În lipsa unei majorități parlamentare, care și-ar asuma responsabilitatea pentru guvernare, șeful statului are mână liberă să vină cu propria soluție de ieșire din criză. Această soluție a fost exprimată de președintele Maia Sandu în discursul său inaugural din 24 decembrie 2020, rezumându-se la dizolvarea Parlamentului și provocarea alegerilor anticipate. Evident, nu este vina șefului statului că fracțiunile parlamentare sunt incapabile să încropească o majoritate responsabilă pentru asigurarea activității unui guvern. În astfel de circumstanțe, președintele Maia Sandu este obligată să ia în considerare avertismentul liderului PSRM, Igor Dodon, referitor la faptul că în Parlamentul răufamat și răzlețit de legislatura a X-a există foarte mulți deputați ce “vor vota măcar și o „taburetkă” pentru funcția de premier”, însemnând că pe aceștia îi interesează propria soartă politică și nu eficiența unei guvernări responsabile. De fapt, aceasta este cauza pentru care, deocamdată, președintele Maia Sandu ezită să înainteze candidatura taburetkăi la funcția de prim-ministru. Ca să fie clar pentru toată lumea este de menționat că: taburetka este numele generic inventat de Igor Dodon pentru orice candidatură la funcția de prim-ministru, inclusiv una absolut nepotrivită pentru un șir de fracțiuni parlamentare din punct de vedere al scopurilor programatice. Respectiv, eventuala învestire a taburetkăi, fără asumarea deschisă și responsabilă pentru activitatea acesteia, are menirea păstrării fotoliilor parlamentare de către deputații cu șanse mici de realegere la eventualele alegeri anticipate.
În circumstanțele menționate, duplicitatea atitudinii lui Igor Dodon și a PSRM față de problema ieșirii din criza guvernamentală a fost menționată în mai multe rânduri. Opinia publică s-a convins că, timp de doar o săptămână, Igor Dodon a oscilat cu fermitate între opțiunea votării unui guvern de tranziție, care ulterior să provoace o altă criză guvernamentală, urmată de alegeri anticipate, și o altă opțiune, la fel de fermă – declanșarea urgentă a alegerilor anticipate: “Îndemnăm președintele țării, cât mai repede, să inițieze procedurile legale, pe care noi le-am dat start acum o săptămână pentru dizolvarea Parlamentului. Alte soluții nu sunt”. Este o mostră a jocului reprobabil de șah politic, practicat atât des de Igor Dodon. De aceea, nu se poate exclude eventuala votare de către fracțiunea PSRM, sau a unei părți a acesteia, în favoarea unei taburetka cu scopul discreditării ulterioare a șefului statului, acuzându-l că nu a înaintat taburetka potrivită la funcția de premier.
Soluția salvatoare pentru Igor Dodon
Ieșirea din criza la care s-a referit recent Igor Dodon poate fi una testată pentru PSRM, elegantă și cu beneficii pentru imaginea șifonată a liderului formațiunii. De exemplu, este suficient ca la ședința comitetului executiv al PSRM, convocat de liderul formațiunii pentru ziua de 18 ianuarie 2021, să fie adoptate câteva decizii obligatorii pentru membrii fracțiunii parlamentare a PSRM:
- neparticipare la constituirea oricărei majorități parlamentare;
- neparticiparea la votarea oricărei candidaturi propuse formal pentru funcția de prim-ministru;
- contribuirea prin toate mijloacele la dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentarea anticipate;
- neadmiterea oricărui joc de-a șahul politic în procesul de modelarea a circumstanțelor ce justifică dizolvarea Parlamentului.
Adoptarea deciziilor respective ar încuraja-o pe președintele Maia Sandu să accelereze numirea formală a candidaturii oricărei taburetka la funcția de prim-ministru. Nu e o sarcină trivială, fiindcă este extrem de dificil să găsești persoane înclinate să accepte rolul ingrat de taburetka, sortită eșecului premeditat.
De fapt, cea mai bună soluție pentru depășirea crizei guvernamentale ar consta în adoptarea unei singure soluții – neparticiparea fracțiunii la ședințele de învestire a Guvernului, contribuind astfel la consumarea tentativelor necesare privind constatarea circumstanțelor ce justifică dizolvarea Parlamentului. PSRM are o astfel de experiență și repetarea acesteia ar fi o dovadă a consecutivității politicilor formațiunii! Ținând cont de precedentul din ianuarie 2016, care a modelat eșecul garniturii lui Ion Sturza, soluția respectivă ar fi, cu certitudine, îmbrățișată și de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). O acțiune solidară a celor două fracțiuni ar garanta neparticiparea la ședințele de învestire a guvernului a cel puțin 52 de deputați: 37 din partea PSRM și 15 din partea PAS, asigurând lipsa cvorumului și pecetluind imposibilitatea acordării votului de încredere oricărei taburetka. În lumina deciziei nr.1 din 19-01-2016 a Curții Constituționale avem certitudinea că înalta Curte dispune de o jurisprudență clară în privința problemei respective:
- “în ceea ce privește faptul că Parlamentul nu s-a pronunțat prin vot asupra învestirii/respingerii Guvernului Sturza, la ședința Parlamentului nefiind întrunite cerințele de cvorum, astfel încât tentativa de formare a Guvernului nu a fost epuizată, Curtea consideră aceste alegații (ale fracțiunii PSRM)... ca fiind vădit nefondate;
- Curtea observă că neîntrunirea cerinței de cvorum în ședința Parlamentului din 4 ianuarie 2016 s-a produs anume datorită blocării deliberate a ședinței de către fracțiunea PSRM, prin absența deputaților acestei fracțiuni, fiind astfel rezultatul exclusiv al acțiunilor sale;
- indiferent dacă Parlamentul și-a exprimat sau nu votul în mod expres, tentativa de formare a Guvernului este considerată epuizată la expirarea acestui termen”.
Beneficiile pe care le-ar obține PSRM de pe urma adoptării deciziei de neparticipare la ședințele Parlamentului de învestire a taburetka sunt evidente:
- PSRM ar confirma că nu doar își exprimă îngrijorarea despre criza în care a ajuns Republica Moldova, ci participă decisiv la ieșirea din această criză guvernamentală, pe care a provocat-o;
- PSRM și-ar confirma consecvența abordărilor pentru situațiile politice similare, reiterându-și atitudinea exprimată în timpul crizei guvernamentale din decembrie - ianuarie 2016, mai cu seamă că formațiunea a contribuit decisiv la consolidarea jurisprudenței CC, în acest sens;
- contribuția decisivă a PSRM la provocarea dizolvării Parlamentului și provocarea alegerilor anticipate i-ar oferi liderului formațiunii, Igor Dodon, posibilitatea revenirii cât mai rapid posibilă într-o funcție publică cu impact major asupra vieții politice din țară etc.
Concluzii
Convocarea de către președintele PSRM, Igor Dodon, a ședinței comitetului executiv al formațiunii se poate solda cu adoptarea unor decizii importante privind depășirea crizei guvernamentale, contribuind la dizolvarea cât mai rapidă a Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare.
Decizia optimală a PSRM s-ar rezuma la demonstrarea consecvenții abordării fenomenelor politice similare, repetând experiența din ianuarie 2016, când formațiunea a boicotat deliberat ședința Parlamentului de învestire a guvernului Sturza, contribuind astfel la consolidarea jurisprudenței Curții Constituționale referitoare la circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului;
Președintele Maia Sandu ar trebui să comunice mai activ cu formațiunile politice parlamentare pentru a descuraja votarea iresponsabilă a unei taburetka la funcția de prim-ministru. Eventualul eșec privind provocarea alegerilor anticipate riscă să transforme fotoliul prezidențial al Maiei Sandu într-o taburetkă extrem de incomodă pe care va lâncezi cel puțin aproximativ doi ani de zile, până la eventualele alegeri parlamentare ordinare din anul 2023.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed