Tabără de instruire a moldovenilor în Srpska. Ambasada SUA în Sarajevo solicită o investigație

„Existența unei tabere în Bosnia-Herțegovina, semnalate de autoritățile de la Chișinău, unde grupări militare private rusești ar fi instruit moldoveni pentru destabilizarea situației din Moldova, trebuie investigată minuțios, iar persoanele responsabile de facilitatea unor asemenea activități trebuie trase la răspundere”, afirmă Ambasada SUA de la Sarajevo, într-o declarație pentru Europa Liberă, transmite IPN.

Diplomația americană se arată „profund îngrijorată” de relatările potrivit cărora instructori ruși ar desfășura antrenamente în entitatea sârbă Republika Srpska, cu scopul de a pereclita procesele democratice în alt stat candidat pentru aderare la UE.

Pe de altă parte, sursa citată scrie că, într-o declarație făcută anterior Europei Libere, ministerul bosniac al securității a respins informații despre existența unei astfel de tabere sens și că nu a primit nicio dovadă despre aceasta, și nicio solicitare oficială din partea autorităților moldovenești de a investiga situația. Prin urmare, ministerul bosniac consideră că menționarea statului ar fi fost o încercare de manipulare în contextul unei campanii politice fierbinți în Moldova.

Luni însă Agenția bosniacă de Informații și Securitate a confirmat că deține informații despre un grup de moldoveni care „s-au aflat în Bosnia-Herțegovina în ultimele 90 de zile” și despre care poliția din Moldova afirmă că au legătură cu antrenamentele în tactici de destabilizare”.

Membri ai comisiei parlamentare bosniace de control asupra Agenției de Informații și Securitate au declarat pentru Europa Liberă că taberele despre care vorbesc autoritățile moldovene se află pe teritoriul Republicii Srpska, fapt confirmat Europei Libere și de către Ambasada SUA de la Sarajevo.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.